Bloed verliezen tijdens de zwangerschap komt veel voor. Vaak zul je hier wel van schrikken, maar in veel gevallen is het niet ernstig.  Bloedverlies komt met name de eerste drie maanden van de zwangerschap veel voor, cijfers tonen aan dat het gemiddeld bij 1 op de 5 zwangere vrouwen voorkomt. Bij de helft van de vrouwen houdt het bloedverlies ook weer na een aantal dagen op en gaat de zwangerschap gewoon verder. Bij de andere helft gaat de bloeding door en wordt het vruchtje afgestoten door het lichaam, wat een miskraam betekent.

Bloedverlies moet altijd gemeld worden aan je huisarts/verloskundige. Een beetje bloedverlies kan normaal zijn, maar een beetje bezorgd zijn is vaak zeker op zijn plaats. Indien je last hebt van bloedverlies dan zul je de een indicatie moeten geven hoeveel je verloren bent, maar ook de kleur en samenstelling van het bloed is belangrijk. Tevens is het goed om ook andere symptomen te benoemen waar je last van hebt gekregen sinds de bloeding.

Belangrijk is om ook tijdens de zwangerschap geen tampons te gebruiken. Bescherm je ondergoed met maandverband of inlegkruisjes.

Kan bloedverlies voorkomen worden?

Helaas, bloedverlies kan niet voorkomen worden of tegenhouden worden. Ook niet medicijnen. Het is belangrijk dit te beseffen zodat je hier niet ongerust over maakt, je kunt er nou eenmaal niks aan doen.

Ook heeft bloedverlies in de eerste 3 maanden niet altijd te wijzen op een miskraam. Het is vaak niet te voorspellen hoe het verder gaat. Ook is niet te zien of het vruchtje nog leeft of is afgestoten. (Een zwangerschapstest gaat daarbij niet helpen). Deze kan namelijk nog een positieve uitslag geven voor twee maanden wanneer het niet zo hoort te zijn.

Er zijn in feite twee mogelijkheden:

Veel geven de voorkeur aan om af te wachten, er valt natuurlijk niet teveel te doen. Het wordt vaak al snel duidelijk of er een miskraam is of niet. Wanneer de bloeding beperkt is, valt er in de meeste gevallen nog weinig te zeggen. Als het bloedverlies stopt, is dit vaak een teken dat je nog zwanger bent.

Wanneer de bloeding afneemt en ook stolsels en weefsel wordt verloren, dan is de kans ook groter dat je het vruchtje verliest of al hebt verloren. Wanneer het bloedverlies ook niet aanzienlijk vermindert, betekent dit vaak dat er nog weefselresten in de baarmoeder zijn achtergebleven. Je kunt dan afwachten tot deze uit zichzelf worden afgestoten. Wanneer de bloeding is gestopt tijdens de zwangerschap, is de kans groot dat het weefsel is afgestoten.

Wanneer je liever meer direct wilt weten, kun je een echo-onderzoek laten doen. Hierbij wordt de inhoud van de baarmoeder bekeken en is dit te zien op een beeldscherm. In een vroege fase van de zwangerschap kan een echo alleen via de vagina worden uitgevoerd. In een later stadium van de zwangerschap kan dit via de buikwand. Een echo is ook pas te zien vanaf zes weken in de zwangerschap. Eerder is niet te zien op de echo of het hartje van de vrucht klopt.

De volgende uitslagen zijn mogelijk bij een echo:

Wanneer contact opnemen met huisarts?

Het is altijd belangrijk om het zo snel mogelijk te melden aan je huisarts. Maar bij de volgende verschijnselen is het helemaal belangrijk om snel contact te zoeken:

Bloedverlies aan het einde van je zwangerschap?

Zoals eerder genoemd is de kans groot dat je een bloeding krijgt de eerste drie maanden van je zwangerschap. Maar ook rondom je uitgerekende datum verlies je wat bloed en slijm. Dit is een teken dat je bevalling niet meer te lang duurt. Dit is een natuurlijk verschijnsel, het moment van de bevalling is nabij. Hier hoef je dus geen zorgen over te maken. Ook bij het breken van de vliezen kun je wat bloed verliezen, ook dit is heel natuurlijk.

Het verhaal is anders als je tijdens laatste weken van je zwangerschap wat bloed verliest en het bevruchte eitje zich aan het begin van de zwangerschap onderin de baarmoeder heeft ingenesteld. Dit zorgt ervoor dat de placenta dan deels (soms helemaal), voor de opening van de baarmoederhals ligt. Dankzij een echo wordt geconstateerd of je een voorliggende placenta hebt. Wanneer de placenta helemaal over de baarmoederhals ligt, dan is een keizersnede nodig.

In sommige gevallen laat de placenta aan het eind van de zwangerschap los. Dit is zeer gevaarlijk en zelfs levensbedreigend voor de baby. Dit herken je doordat in de laatste weken een zeer heftige buikpijn krijgt, de buik erg gespannen is, de baarmoeder hard blijft, je wat bloed verliest en zelfs wat duizelig wordt af en toe. Dit betekent dat er snel gehandeld moet worden en een spoedkeizersnede noodzakelijk is.

Zijn er gevolgen voor de baby bij bloedverlies?

In feite is er geen gevaar voor de baby bij het leiden van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Alleen, zoals net hierboven beschreven kan er een levensbedreigende situatie voorkomen als er niet snel wordt gehandeld als de placenta los dreigt te vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *