Borstvoeding geven is volkomen normaal en erg gezond voor de baby. Al voordat je gaat bevallen kan het zijn dat je borsten al moedermelk gaan produceren. Hier is echter niks mis mee. Het kan zelfs al dat je lichaam borstvoeding gaat produceren als je nog maar 23 weken zwanger bent. Dit is dan de eerste borstvoeding die je lichaam produceert. Het kan ook dat deze borstvoeding in de laatste weken van de zwangerschap wordt aangemaakt of na de bevalling. In dit artikel vertellen wij je meer over colostrum. Deze eerste moedermelk heeft namelijk erg veel voordelen voor de gezondheid van de baby en daarom is het voor jou als ouder goed om er alles over te weten!

De positieve effecten van colostrium

Zoals gezegd is colostrum de eerste moedermelk die je produceert voor je baby. Colostrum is vaak een gelige en transparante vloeistof aangemaakt in de borsten. Vanwege de gelige kleur kun je denken dat het er niet smakelijk of niet goed uit ziet, maar dit is totaal niet het geval. Colostrum is namelijk erg gezond voor je baby en bevat veel stoffen die de start van de groei van de baby ten goede komen. Onderstaand hebben wij de voordelen verzameld waaronder ze vervolgens nog eens kort worden uitgewerkt:

Voedingsstoffen

Colostrum bevat veel gezonde voedingsstoffen en maar weinig slechte voedingsstoffen. Er zitten namelijk veel meer mineralen, vitamines en eiwitten in dan normale voeding of kunstmatige melk. Verder bevat het minder suikers en vetten dan de normale voeding. In feite kun je dus wel zeggen dat het een soort van supermelk is voor de baby.

Spijsvertering

Daarnaast heeft jou baby tijdens de zwangerschap veel afvalstoffen in het lichaam verzameld. Colostrum werkt stimulerend voor de spijsvertering en zorgt er voor dat de afvalstoffen worden opgeruimd die zich tijdens de zwangerschap hebben opgehoopt in het lichaam. Deze laxerende werking zorgt voor de eerste uitscheiding (meconium) van de baby wat zich in een donker groene vorm laat zien.

Ziekte werende stoffen

Het colostrum bevat ook ziekte werende stoffen wat er gunstig is voor de baby om binnen te krijgen. Hiermee voorkom je eerder dat de baby ziek wordt. De baby heeft namelijk alle krachten nodig om op een gezonde manier te kunnen groeien bij de start na de geboorte. Deze eerste moedermelk bevat beschermende stoffen tegen ziekten die de moeder zelf al eerder heeft doorgemaakt.

Makkelijk verteerbaar

Colostrum bevat verder bijna geen bestanddelen die het niet kan verteren. Het is namelijk een lichaamseigen stof. Het lichaam herkent de stof al stoffen van het eigen lichaam. Het afweersysteem van de baby stuurt er daarom geen afweerstoffen op af. De voedingsstoffen worden hierdoor gemakkelijk opgenomen door het lichaam van de baby. Naast dat er dus al veel gezonden en weinig ongezonde voedingsstoffen in zitten, worden de voedingsstoffen ook nog eens in hoge mate opgenomen door het lichaam van de baby.

Conclusie

Het is belangrijk om na de geboorte de baby borstvoeding te geven van de colostrum gezien de vele positieve invloeden van deze moedermelk voor de baby. Gezien de melk afkomstig is van jou lichaam herkent het lichaam van de baby de lichaamseigen stoffen. Om de baby op kracht te brengen en gezond te houden is het belangrijk dat hij of zij deze stoffen binnen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *