Tijdens de zwangerschap periode vragen veel mensen zich af of ze ook nog gebruik mogen maken van een zonnebank. Een zonnebank is altijd een heerlijk momentje voor jezelf waar je even kunt genieten en daarom is het handig om te weten wat de effecten zijn van een zonnebank. Veel mensen raden het namelijk zomaar af, zonder goede argumenten en dat is wat natuurlijk voorkomen moet worden.
Als eerst gaan we het even hebben over de voordelen van een zonnebank waarvan het belangrijk is om op de hoogte van te zijn.
De voordelen van een zonnebank
Net als gewoon zonnen maak je lichaam tijdens het liggen onder de zonnebank de vitamine D aan, dit is een belangrijke vitamine die zorgt voor het versterken van de botten. Ook is er wetenschappelijk aangetoond dat een een te kort kan leiden tot onder andere:
- Zwangerschapsdiabetes
- Zwangerschapsvergiftiging
- Een laag geboortegewicht van het kind
Tevens heeft onderzoek aangetoond dat mensen gelukkiger van de zonnebank worden, dit komt omdat het stofje ‘endorfine’ vrij komt. Al blijft dit per persoon erg afhankelijk uiteraard, maar een zonnebank biedt altijd een heerlijke ontspanning aan en ook dit is belangrijk om geen stress op te bouwen.
Tips bij het liggen onder de zonnebank als zwangere vrouw
- Tijdens een gevorderde fase in je zwangerschap is verstandig om een handdoek op de buik te leggen. Het ongeboren kind is dan beter beschermd en ervaart alleen de warmte van de zonnebank. Het handdoekje beschermt de huid dan beter waardoor het kind ook beter beschermd wordt. Een te hoge temperatuur kan de kans namelijk vergroten op een miskraam.
- Ga als moeder ook niet langer dan 15 minuten on de zonnebank liggen, verstandig is om ook rustig op te bouwen.
- Ook zijn er diverse sprays op de markt die je kunt gebruiken, het beste is hiervoor om de huisarts of drogist te raadplegen.
- Drink altijd water, het is van groot belang om je lichaam vochtig te houden gezien je veel vocht verliest in de sauna.
Zwangerschapsmasker
In de periode van je zwangerschap kun je een zwangerschapsmasker oplopen. Tijdens de zwangerschap zijn de hormonen namelijk verstoord, hierdoor maakt je lichaam standaard meer pigment aan. Deze ‘pigment vlekjes’ komen alleen in het gezicht voor, waardoor het ook de naam heeft van een zwangerschapsmasker. Deze vlekjes verdwijnen na de zwangerschap altijd, maar kunnen wel weer terugkomen na je zwangerschap als je weer gaat zonnen.
Vaak geeft de huisarts ook aan om de zonnebank toch even te laten staan, vaak is het dan vanwege deze oorzaak.
Na de bevalling onder de zonnebank
Een veel gestelde vraag is ook of je na de bevalling weer onder de zonnebank mag? Ja, dit kan en geeft geen problemen. De zonnebank heeft namelijk geen invloed op de samenstelling van de moedermelk. Wel wordt het aangeraden om voorzicht te zijn, gezien tepels sneller verbrand kunnen worden. Tevens mogen kinderen zeker niet onder de zonnebank.
Conclusie
Een zonnebank heeft eigenlijk slechts weinig voordelen, behalve de vitamine D die je krijgt en de mooie kleur huid voor een tijd. Je moet als ouder dan ook afvragen of het de moeite waard is om in deze periode een zonnebank te nemen en hier niet even mee te wachten.