De mogelijkheden die je hebt als je wilt schenken aan kinderen en/of kleinkinderen

Als je een manier zoekt om geld te schenken aan kinderen en/of kleinkinderen, heb je verschillende opties. Je kunt hen bijvoorbeeld – bij leven – het geld rechtstreeks geven, het in een trustfonds stoppen, of een verzekeringspolis afsluiten waarin je hen als begunstigden noemt. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om je opties af te wegen voordat je een beslissing neemt. In dit artikel geven je alvast wat meer informatie over schenken aan kinderen en kleinkinderen, en de mogelijkheden die je daarbij hebt.

Geld beleggen meestal slimmer dan direct schenken

Veel mensen kiezen ervoor om geld te schenken aan hun kinderen of kleinkinderen als een manier om hen te helpen hun financiële toekomst veilig te stellen. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden als je wilt voorkomen dat je je geliefden onbedoeld financieel benadeeld. Ten eerste is het in het algemeen meestal verstandiger om het bedoelde geld te beleggen voor je kinderen en/of kleinkinderen, in plaats van (alles) direct te schenken. Ook geld op een spaarrekening laten staan om het op een later moment te schenken, is meestal geen slimme zet, omdat spaarrekeningen op dit moment nauwelijks nog rente geven. Overweeg in plaats daarvan om het geld namens hen te beleggen of in een trustfonds te stoppen. 

Ten tweede, wees duidelijk over je verwachtingen over hoe het geld gebruikt zal worden. Als je gewoon wilt dat het geld beschikbaar is voor besteding naar vrije keuze, maak dat dan kenbaar. Maar als je specifieke ideeën hebt over hoe het geld moet worden gebruikt, is het belangrijk om dat duidelijk te maken, zeker ook als het geld pas wordt geschonken als je zelf niet meer leeft. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je schenking van geld echt ten goede komt aan je dierbaren, op een manier die jij voor ogen hebt, bij leven, of op het moment dat je er niet meer bent.

Zet geld in een trustfonds

Als je geld aan je kinderen of kleinkinderen wilt schenken, is het een optie om het geld in een trustfonds te stoppen. Trustfondsen kunnen een aantal voordelen bieden, waaronder financiële zekerheid en gemoedsrust. Met een trustfonds kun je aangeven hoe en wanneer het geld zal worden gebruikt. Een groot voordeel dus.

De activa van een trustfonds zijn doorgaans ook beschermd tegen schuldeisers en rechtszaken, wat je erfgenamen extra bescherming kan bieden. Bovendien kunnen trustfondsen worden gestructureerd om schenkings- en successierechten te minimaliseren. Om al deze redenen kunnen trustfondsen een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die geld willen nalaten aan hun dierbaren.

Overleg met een financieel deskundige als je hulp nodig hebt bij het maken van de juiste keuze

Veel mensen kiezen ervoor om geld te schenken aan hun kinderen of kleinkinderen als een manier om hen te helpen met uitgaven zoals collegegeld of een aanbetaling op een huis. Er zijn echter verschillende manieren om dit aan te pakken, en het kan moeilijk zijn om te beslissen welke optie het beste is.

Als je niet zeker weet welke route je moet nemen, is het een goed idee om met een financieel specialist in te schakelen. Die kan je helpen de voor- en nadelen van elke methode af te wegen en een beslissing te nemen op basis van jouw unieke omstandigheden. Met de begeleiding van een financieel specialist kun je erop vertrouwen dat je de beste keuze voor je gezin maakt.