Diarree krijgt iedereen wel is mee te kampen tijdens de zwangerschap en is een heel natuurlijk verschijnsel. Het is zelfs een symptoom van een vroege zwangerschap. Het ontstaat omdat je hormonen veranderen in de periode dat je zwanger bent, waardoor er meer druk op de darmen staat wat uiteindelijk leidt tot diarree. Maar ook de druk op je blaas en darmen nemen toe, met name aan het einde van de zwangerschap. Ook dit kan leiden tot het krijgen van diarree. Zowel in een vroeg stadium als laat stadium van je zwangerschap zou je het dus kunnen krijgen.

Vaak krijg je diarree ook in combinatie met krampen in de buik of het overgeven.

Diarree komt eigenlijk doordat je lichaam minder weerstand biedt tijdens de zwangerschap. Het ontstaat door een darminfectie, maar tijdens de zwangerschap ben je hier meer vatbaar voor dan normaal. Je weerstand is slechter, waardoor je er minder goed tegen kunt en je er dus eerder last van zult krijgen.

Tip: Veel hebben de neiging om diarree-remmers te nemen bij last van diarree tijdens de zwangerschap, maar dit is niet verstandig. Het is dan beter om veel water te drinken.

Een diarree-remmer zorgt namelijk voor dat de ontlasting langer in de armen blijft en zelfs indikt. Je lichaam kan het zelf bestrijden. Een gezond eetpatroon aanhouden is natuurlijk altijd van belang. Zorg voor genoeg vocht en eet genoeg groenten en fruit. Dit zal het al sneller voorkomen.

Is diarree tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

In principe is het niet gevaarlijk, tenzij het langer dan drie dagen aanhoud. Dan kan het wellicht zijn dat het wat anders is dan onschuldige diarree. Raadpleeg dan je huisarts om te onderzoeken wat het precies is.

Wat kun je doen tegen de diarree?

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de infectie die de diarree veroorzaakt beter te bestrijden. Het is belangrijk om veel water te drinken, denk aan 2 a 3 liter per dag. Omdat je ook veel verliest bij het hebben van diarree. Ook is het verstandig om vezelrijk voedsel te eten, dit heeft namelijk het voordeel dat het beter vocht opneemt en de ontlasting ook indikt. Aan te raden is om vruchtensap wel te vermijden, dit verteert het lichaam namelijk lastiger.

Wanneer je langer dan twee dagen last hebt kun je ORS gebruiken. Dit is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water, wat gebruikt kan worden bij erg dunne diarree. Dit wordt namelijk gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. Door de diarree ben je onder andere veel suikers en zouten kwijt geraakt.

ORS is veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap.

ORS kopen? 

Dat kan uiteraard bij hier bij deze webshop.

Wanneer naar de arts?

Inmiddels al langer last van diarree dan drie dagen en zijn er ook andere klachten bijgekomen? Dan is het verstandig je huisarts of verloskundige te contacteren. Met name als je koorts hebt of bloedverlies bij diarree. Diarree is op zich zelf niet gevaarlijk, maar je moet er wel opletten dat je niet ineens andere klachten krijgt. Met name uitdroging komt vaak voor, doordat er veel vocht verloren wordt. Uitdroging kan namelijk wel leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap. Gelukkig kan dit goed voorkomen worden door dagelijks genoeg vocht te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *