Wil je met je kind op pad en ben je veel onderweg met de fiets? Dan is het handig dat je kind bij jou achterop of voorop de fiets kan zitten. Achterop de bagagedrager lijkt een handige en snelle manier, maar het is geen veilige manier voor je kind. Jaarlijks zijn er veel kinderen die met de voeten tussen de spaken komen of die van de fiets af vallen.

Om er voor te zorgen dat jij zorgeloos kan fietsen en er niks met je kind gebeurt is het handig om een fietsstoeltje of fietszitje te kopen. Wanneer je een betrouwbaar fietsstoeltje koopt dan hoef je niet bang te zijn dat er iets met je kind zal gebeuren. Hij of zij kan veilig bij jou op de fiets zitten. Er zijn verschillende zitjes voor verschillende leeftijden. Hieronder vertellen we er meer over.

Fietsen met een fietsstoeltje

Wanneer je gaat fietsen met een fietsstoeltje of een fietszitje dan voelt dit plotseling een stuk anders aan. Een kind voor- of achterop maakt het fietsen opeens een stuk anders. Het sturen wordt zwaarder, op- en afstappen van de fiets wordt lastiger en remmen is niet hetzelfde. Alles wordt dus net een stukje lastiger wanneer je een of twee kinderen bij je op de fiets hebt. Om er voor te zorgen dat alles veilig blijft kun je daarom oefenen zonder kinderen bij je op de fiets. In de zitjes kun je alvast wat andere spullen in doen, zoals zandzakken. Op deze manier kun je oefenen met fietsen met een kinderzitje, voordat je je kind hierin laat zitten. Zo weet je zeker dat jij zonder problemen kunt fietsen met je kind voor- of achterop.

Er zijn fietsstoeltjes die je voorop je fiets kunt doen en er zijn fietsstoeltje die achterop de fiets kunnen. De verschillende fietsstoeltjes zijn beschikbaar voor verschillende leeftijden. Hieronder lees je er meer over.

Fietszitje voorop de fiets

fietsstoeltje achterHet liefst heb je je kind natuurlijk voorop de fiets. Een fietsstoeltje voor geeft je een veilig gevoel. De hele tijd wanneer je aan het fietsen bent heb je een zicht op je kind en zie je wat er gebeurt. Daarnaast geeft het een veilig gevoel dat je kind tussen je armen zit. Kinderen kunnen gebruik maken van dit stoeltje wanneer ze 9 jaar oud zijn en zelfstandig rechtop kunnen zitten. Fietsstoeltjes voor zijn geschikt voor kinderen tot 3 jaar. Wanneer kinderen ouder dan 3 jaar zijn dan worden ze te groot om voorop de fiets te zitten.

Het is belangrijk dat je beschikt over een veilig fietsstoeltje. Tijdens het kopen kun je er op letten of het stoeltje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344. Wanneer dit het geval is dan weet je dat je een stoeltje hebt waar je kind comfortabel en veilig in kan zitten. Voorbeelden van een aantal geschikte en populaire fietsstoeltjes zijn de Bobiki mini Exclusive, de Gmg Yepp Mini en de Polisport Bubbly Mini. Met geschikte fietszitjes weet je zeker dat je over een stoeltje beschikt met een hoog gebruiksgemak als het gaat om de gordel, het zitje en de voetenbakjes.

Fietszitje achterop de fiets

Fietsstoeltje voorWanneer kinderen groter worden gaan veel mensen er van uit dat kinderen achterop de fiets kunnen zitten. In veel gevallen gaat het ook goed, maar jaarlijks komen er nog veel kinderen bij de Eerste Hulp, omdat ze met de voeten tussen de spaken komen. Dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Met een geschikt fietsstoeltje achterop de fiets kan dit worden voorkomen. Het zitje heeft beschermers voor de benen, waardoor je kind niet met de voeten tussen de spaken kan komen. Enkele geschikte fietsstoeltjes voor achterop de fiets zijn de Gmg Yepp Maxi, de Bobike Maxi Exclusive of de Polisport Guppy Maxi. De fietsstoeltjes om achterop de fiets te plaatsen zijn geschikt voor kinderen tot 6 jaar. Per fietsstoel kan het verschillen en daarom dien je altijd de beschrijving van een fietsstoel te controleren.

Tips bij het kopen van een fietsstoeltje

Wanneer je besluit om een fietsstoeltje te kopen dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Hieronder hebben we diverse punten opgesomd die belangrijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *