Wil je aan de flesvoeding beginnen? Dan geven wij jou graag alle informatie hierover. De overgang van borstvoeding naar flesvoeding kan namelijk best een lastig proces zijn. Je kind moet hieraan wennen, maar ook jij zelf. Het is namelijk een andere manier van voeden voor het kind en voor jezelf start er een nieuwe fase. Ook kan het raar aanvoelen wanneer je gewend bent borstvoeding te geven. Ineens start je met het geven van voeding via een flesje en kunnen andere mensen je baby ook voeden.
Beginnen met flesvoeding
Wanneer je een indicatie wilt hebben hoeveel flesvoeding je moet geven is een schema natuurlijk handig. Maar het belangrijkste is om altijd te kijken naar de behoefte van de baby. Elke baby heeft natuurlijk een andere behoefte. Zo heeft ook aan een goede dosis flesvoeding terwijl een andere baby liever meerdere keren een beetje flesvoeding wil. Probeer hier dan ook op af stemmen. Gemiddeld ga je uit van 155 cc per kilogram lichaamsgewicht van de baby. Een pasgeboren baby vraagt gemiddeld om de 2 a 3 uur om voeding. Belangrijk is dat je zeker zes tot acht keer voeding per 24 uur aangeeft.
Wanneer je kind er gezond en tevreden uitziet en hij natuurlijk groeit, gaat het goed.
Voor een handige indicatie, kun je kijken naar onderstaand schema. Houd wel in je achterhoofd dat het een hulpmiddel is, elk kind kan hier natuurlijk van afwijken met zijn behoefte.
Andere voeding dan flesvoeding
Niet alle kinderen hebben dezelfde voeding nodig, elk kind is natuurlijk anders. Wanneer er diverse problemen optreden als spugen, krampjes of moeizame ontlasting kan het zijn dat het verstandiger is om op andere voeding over te gaan. Er is hier namelijk speciaal voeding voor ontwikkeld, maar om hier gebruik van te maken is het beste om een consultatiebureau te raadplegen welke je kan adviseren.
Hoe geef je flesvoeding?
Flesvoeding moet natuurlijk op een goede manier worden gevonden, bekijk daarom is onderstaande video welke is gemaakt door Nutricia.
Het bereiden van flesvoeding
Flesvoeding is ten eerste heel eenvoudig voor te bereiden. Wat heb je nodig? Vers water uit de kraan + de juiste hoeveelheid poeder. In Nederland hebben we natuurlijk schoon water, wanneer je in het buitenland zit vaak niet. Wanneer je dus op vakantie bent, kijk goed of het water schoon is. Gebruik anders water uit flessen. Het water dat je gebruikt moet eerst koud zijn, wat je vervolgens zelf opwarmt tot de benodigde kamertemperatuur.
Waar moet je op letten bij het voorbereiden?
- Zorg dat al het materiaal schoon is. Denk hierbij aan de fles, speen en andere benodigdheden.
- Zorg dat de handen gewassen zijn voor je bezig gaat.
- Lees goed op de verpakking hoeveel je nodig hebt.
- Warm je water op in de flessenwarmer, magnetron of bakje met heet water totdat het de benodigde temperatuur bereikt (wat lauw water is).
- Schud het poeder altijd even goed.
- Bekijk de speen altijd even op scheurtjes, elke zes weken heb je een nieuwe speen ongeveer nodig.
- Laat de kraan altijd even lopen zodat de rest worden weggespoeld.
Wat moet je weten als ouder?
- Alleen de fles omspoelen na het geven van de voeding is niet genoeg. Was het flesje en de speen goed uit en zet het in de afwasmachine op minimaal 55°C. Doe dit elke dag.
- Zorg dat je circa 15 a 20 minuten doet over het flesje. Zorg dat de baby dus niet te snel drinkt.
- Bepaal niet de voeding die je baby nodig heeft, dit is een veel gemaakte fout. Een baby heeft circa 150 ml water kg lichaamsgewicht nodig. Houdt je dus hieraan en niet aan je eigen beeld hoeveel een kind nodig heeft.
Neem je tijd om te wennen aan flesvoeding
Flesvoeding is natuurlijk anders dan borstvoeding. Het is goed om rustig te wennen aan de nieuwe situatie. Je kunt dus rustig afbouwen met borstvoeding en langzaam starten met flesvoeding zodat de overstap eenvoudiger gaat. Soms heeft je baby wat moeite met het flesje en kan een andere houding net wat beter helpen. Wees niet ongerust als het even duurt voordat alles meezit en de baby rustig zijn flesje drinkt.