Tijdens de zwangerschap kun je van verschillende zaken last van hebben, zo ook van buikpijn en buik krampen wat erg vervelend is. Daarom is het handig om er meer van te weten en wat de reden is dat dit ontstaat. Het eerste wat van belang is om te weten dat vrijwel elke vrouw er last van gaat krijgen tijdens de zwangerschap. U zult zeker niet de enige zijn die het krijgt.

Wanneer ontstaat buikpijn?

In de meeste gevallen zit u in de beginfase van de zwangerschap buikpijn krijgen, het gaat vaak om de eerste circa 13 weken. Op de website van Infonu.nl vindt u ook een artikel welke u duidelijk uitlegt in welke week u last gaat hebben van welke

Diverse oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap

Er zijn diverse oorzaken aan te duiden waarom je last kan hebben van je buik, wij lichten hier een aantal van de meest bekende oorzaken uit.

De darmen

De darmen van een mensIn de beginfase van je zwangerschap heb je vaak last van je darmen, er worden hormonen aangemaakt die zorgen dat je darmen luier zijn. Wat erop neerkomt dat ze minder effectief werken, dit kan leiden tot verstopping in je buik waar je vervolgens buikpijn van krijgt. Ook groeit de baarmoeder welke de darmen aan drukt wat je ook kunt voelen door een pijn in je buik, vaak is dit een een soort ‘stekend’ gevoel in je buik. In de meeste gevallen voel je dan ook een wat meer opgeblazen buik.

Heb je last tijdens of vlak na het plassen? Dan is het verstandig om te kijken of je een blaasontsteking hebt, de kans is namelijk groot dat je hier last van hebt. Vaak heb je dan naast de  buikpijn ook een branderig gevoel, welke zelfs kan doorschieten naar de rug. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk een huisarts te raadplegen, gezien het behandeld moet worden. Vaak zul je een antibiotica kuur krijgen, die de slechte bacteriën dood. Het is altijd raadzaam om de kuur helemaal af te ronden, ook wanneer je er geen last meer van hebt. Zodat je er van verzekerd bent dat het weg is, je wilt namelijk niet dat het terugkomt. Maar ga altijd uit van het advies van de huisarts.

Andere voorkomende oorzaak

Een oorzaak die vaak onderschat wordt is ‘spanning’. Spanning zorgt namelijk voor stress waardoor je minder goed voelt en en ook vaak een ander eetpatroon gaat aannemen. Zo eet je vaak meer vet eten wanneer je stress hebt wat vervolgens kan leiden dat je last krijgt van je buik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *