Een naam zegt wat over iemand, het is uniek, speciaal en draag je, je hele leven bij je. Maar hoe kies je nou een geschikte naam voor je toekomstige baby? Wij geven je graag een paar leuke tips om een naam te bedenken die geschikt is voor jouw kind.

Vroeger was het veel eenvoudiger om een geschikte naam te kiezen, er was simpelweg niet zoveel keuze als nu. De voornamen gingen over van grootvaders op zoon en van grootmoeders op dochter. Voor 1815 mocht je zelfs alleen de voornaam kiezen die voorkwam op de heiligenkalender of een bekend persoon uit de geschiedenis.

Gelukkig is dat nu anders en kun je kiezen wat je wilt.

Vernoemen naar iemand

Vernoemen wordt nog steeds vaak gedaan en zal nog lange tijd populair zijn. Zo kan er vernoemd worden naar een beroemd of bekend persoon. Zo worden vaak minder fraaie namen omzeild door een roepnaam te kiezen.

Buitenlandse namen

Heeft je kind ook een ander paspoort? Bijvoorbeeld een Marokkaans of Turks paspoort? Dan kan de naam wellicht zelfs nog belangrijker zijn, gezien hier diverse regels aan verbonden zijn. Als ouder in Marokko mag je alleen kiezen uit een lijst vaste namen, dit zijn er circa 700 voor meisjes en 850 voor jongens. In Turkije is hier namelijk een Turkse Naamwet voor, welke aangeeft dat de naam moet passen binnen de cultuur. Zo zijn buitenlandse namen daar niet toegestaan en de naam mag niet belastend zijn, zo mag de naam niet lachwekkend zijn bijvoorbeeld.

Tips voor het kiezen van een geschikte babynaam

Controleer de betekenis

Belangrijk is om goed de betekenis van een naam te achterhalen. Het zorgt ervoor dat je geen naam kiest met een rare bijsmaak.

Begin op tijd

Een veel gemaakte fout is om pas in een laat stadium na te denken over een naam. Het is raadzaam om op tijd te beginnen, gezien er vaak een grote tijd overheen gaat.

Populaire babynamen

Op onze website hebben wij ook een lijst gemaakt van de meest populaire babynamen in Nederland. Wil je deze lijst is bekijken? Klik dan hier voor de lijst met babynamen.

Heb je zelf een leuke tip voor het kiezen van een naam? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *