Slaap is enorm belangrijk voor baby’s en kinderen. Maar hoeveel slaapt heeft een baby eigenlijk echt nodig? Een vraag die vele ouders stellen en wij hier graag beantwoorden. Slaap is voor baby’s zelfs belangrijker dan voor volwassenen. Tijdens de slaap herstelt het lichaam wat erg belangrijk is voor de ontwikkeling.
Belangrijk om te weten
- De eerste maanden heeft een baby gemiddeld 12 tot 18 uur slaap per dag nodig. Dit verdeeld over verschillende slaapperiodes. Goed om te weten is dat de baby zelf wel ervoor zorgt dat hij genoeg slaapt wanneer hij dat nodig heeft.
- Wanneer baby’s ongeveer 6 maanden oud zijn, slapen ze circa vijftien uur per dag. Vanaf dan ongeveer beginnen de baby’s ook de nacht goed door te slapen.
- Wanneer het kind ongeveer 1 jaar heeft bereikt, heeft circa 9 op de 10 kinderen een goed dag-nachtritme ontwikkeld om te slapen.
- Tot ongeveer 3 jaar hebben kinderen ongeveer tussen de 12 en 16 uur slaap nodig.
- Na drie jaar slapen kinderen meestal 9 a 10 uur en hebben ze een goed ritme zoals ouderen.
Overzicht slaap van een baby
Hier vindt je een duidelijk overzicht van hoeveel slaap een baby gemiddeld nodig heeft. Hiermee heb je een goede indicatie. Dit beeld kan 1-2 uur afwijken per kind.
Als ouder moet je geen zorgen als je kind afwijkt van dit overzicht hierboven. Belangrijk om te zien is of je kind overdag alert is en niet moe.
Hoelang blijven baby’s wakker?
Een baby is altijd voor slechts beperkte tijd wakker, baby’s hebben niet de energie om uren achter elkaar wakker te blijven de eerste maanden. Hieronder vindt je een beeld hoelang baby’s gemiddeld wakker zijn na de lange slaapperiode.
Leeftijd Wakker na slaapperiode
0-2 weken 30-45 minuten
2-6 weken 45-60 minuten
7-12 weken 60-75 minuten
3-5 maanden 1,5 uur
Handige checklist als ouder
De volgende vragen zijn handig om jezelf te stellen als ouder om te weten of je baby voldoende slaap krijgt.
- Valt het kind bijna altijd in slaap tijdens een autorit?
- Maak je je kind elke ochtend zelf wakker?
- Is het kind vaak overstuur, geïrriteerd of chagrijnig overdag?
- Is het kind op bepaalde dagen veel eerder moe dan zijn ‘standaard’ bedtijd?
Wanneer je voornamelijk ‘ja’ beantwoord op deze vragen, dan is de kans groot dat je baby te weinig slaap krijgt. Wat kun je hier tegen doen?
- Verbeter zijn slaapritme, leg het kind eerder op bed.
- Kijk of het kind wellicht een middagdutje wilt doen zodat hij extra slaap krijgt.
Tips voor het beter laten slapen van je baby
- Ritme, zorg voor een goede dagelijkse ritme waarbij je kind zoveel mogelijk op dezelfde uren slaapt zodat hij hier aan kan wennen.
- Help je kind in slaap te vallen. Soms heeft je kind hier moeite mee, zorg dat je kind rustig is voor het slapen gaan.
- Een slaaptraining opbouwen is niet nodig het eerste half jaar. Belangrijk is om goede gewoontes op te bouwen en een ritme aan te houden. Het belangrijkste is om altijd goed naar je baby te kijken.
Heb je zelf goede tips? Laat dan een reactie achter.