Slapen is wellicht het allerbelangrijkste voor een baby. Slaap zorgt namelijk voor de groei en ontwikkeling van de baby. En het leukste is dat pasgeboren baby’s bijna niets anders doen dan slapen in het begin, gemiddeld zo’n 16 uur per dag.

In dit artikel vertellen we over:

Een pasgeboren slaapt voornamelijk in het begin. Hoe ouder de baby wordt, hoe minder hij zal slapen uiteindelijk. Maar dat gaat niet direct zo snel. Het is belangrijk voor een baby een goed slaapritme te ontwikkelen en tegelijkertijd ook een goed dag- en nachtritme te ontwikkelen. Het kan zo zijn dat je baby wat afwijkt van het gemiddelde, maar dat is niet erg. Elke baby is ook anders, de ene heeft wat meer slaap nodig dan de ander wat heel normaal is. Maar wat is nou normaal? En hoeveel slaapt een baby nou eigenlijk?

Het slaapritme van een baby

De eerste vijf maanden ontwikkeld de baby een slaapritme, zo hebben de baby’s een slaapcycli van ongeveer 50 tot 70 minuten. Vaak zijn ze eerst onrustig, waarna ze zich ontspannen en weer even slapen. In het begin moeten baby’s ook wennen aan het dag en nachtritme, wat ze eigenlijk niet hebben de eerste maanden. Het leven een baby bestaat als ware uit slapen, drinken, wat knuffelen en weer slapen. Het is daarom goed als ouder het kind een goed ritme aan te leren, zodat hij zo goed mogelijk s’ nachts kan doorslapen.

Tip: Zorg overdag dat het huis goed licht is en s’nachts goed donker.

Een andere tip is je baby beter te leren slapen door middel van een slaaptrainer. Lees hier meer daarover.

Slaapritme 0 tot 3 maanden

De eerste maanden slaapt de baby het meest, zo slaapt hij gemiddeld 16 a 16 uur op een dag de eerste drie maanden. Wel slaapt de baby vaak niet langer dan drie uren achter elkaar, wat betekent dat hij veel wakker wordt. Hij merkt in deze tijd nog niks van het dag- en nachtritme, waardoor je er vaak s’ nachts uit zal moeten. Vaak wordt de baby even wakker, wil hij wat eten en gaat hij vlak daarna weer slapen voor een paar uur. Vanaf circa zes weken gaat de baby wennen aan een dag- en nachtritme. Hierbij slaapt de baby vaak net wat langer s’ nachts.

Slaapritme 4 tot 6 maanden

In deze tijd heeft de baby vaak een aardig dag- en nachtritme ontwikkeld. Dit komt voornamelijk doordat hij s’ nachts minder voeding ook nodig heeft. In deze tijd slaapt de baby gemiddeld 14 tot 15 uur per dag, net wat minder dan de eerste drie maanden. In veel gevallen slaapt je baby de nacht gewoon door. Overdag zul je merken dat de baby vaak toch nog 3 tot 4 keer even wilt slapen.

In de periode 4 tot 6 maanden slaapt je baby veel dieper en wordt hij ook minder snel wakker. In deze tijd kan het goed zijn om te starten met een slaapritueel, denk hierbij aan het lezen van een boekje bijvoorbeeld. Zo kan het kind hieraan wennen en bouw je een soort ritme op waarmee hij weet dat hij hierna gaat slapen.

Slaapritme van 7 tot 9 maanden

In deze periode slapen baby’s alweer wat minder, nu gemiddeld 14 uur per dag. In veel gevallen zal de baby ook de nacht gewoon goed doorslapen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je baby wat meer moeite hier mee heeft en maximaal 5 of 6 uur kan slapen in de nacht. Vaak zal je kind dan overdag wat meer slapen. Overdag doen de meeste baby’s nog 2 a 3 korte slaapjes. Opvallend genoeg zul je merken dat hij vaak op dezelfde tijdstippen een dutje wil doen. Dit is voor jou als ouder handig zodat je hier rekening mee kunt houden.

omrollen, kruipen en alles ontdekken in het huis. Het kan soms zijn in deze tijd dat je baby net wat moeilijker kan slapen omdat hij zich zo ontwikkelt. Ook zal je baby vaker gaan dromen waardoor hij onrustiger kan worden tijdens het slapen.

Slaapritme 10 maanden tot een jaar

In deze tijd slapen baby’s circa ook nog 14 uur per dag, niet echt minder dan afgelopen periode. Wel kunnen de baby’s soms s’ nachts beter doorslapen tot wel 10 uur.  Overdag heeft de baby wel minder slaap nodig, in de meeste gevallen heeft hij voldoende aan twee keer een dutje van 1 tot 2 uur. Wanneer je baby circa een jaar is, zal vaak 1 klein middag dutje genoeg zijn.

Je zult merken dat je baby een stuk actiever is in deze periode. Hij wilt vaak meer kruipen, rollen en proberen te lopen. Je baby heeft meer energie is meer opgewonden om te gaan oefenen als hij wakker wordt.

Rond deze tijd zul je wellicht ook merken dat je baby last krijgt van verlatingsangst, wat voor slaapproblemen kan zorgen. Je baby is hierbij bang om alleen gelaten te worden, waardoor hij soms overstuurd is.

Baby wil niet slapen? Tips voor ouders

Er zijn diverse tips waar je als ouder aan kunt werken zodat de baby een beter dag- en nachtritme ontwikkeld en beter slaapt.

  • Laat je baby overdag wennen aan het geluid in huis, wees dus hele tijd zo stil.
  • Zorg voor een goed ritme en regelmaat, bouw een routine op met je baby.
  • Zorg dat je kind slaapt in bed en speelt in de box, probeer hier ook een ritme in te krijgen.
  • Leg je baby wakker in zijn bed en zorg dat hij zelf in slaap valt, blijf er niet continue bij.
  • Wanneer je kind huilt in bed, haal hem hier niet elke keer uit.

Specifieke tips om te helpen met ontwikkelen van een dag- en nachtritme

  • Zorg dat de kinderkamer in de nacht zo donder mogelijk is.
  • Het is goed om na het slapen een kleine wandeling te maken met je baby, dan went hij aan het daglicht en de biologische klok.
  • Start de dag met het openen van de gordijnen thuis.
  • Zorg dat het overal in huis overdag licht is, ook wanneer je baby slaapt.
  • Wanneer je s’ nachts voedt, probeer het dan zo stil mogelijk te houden.

Soms zul je ook denken dat wanneer het kind s’ nachts wakker wordt dat hij honger heeft. Het is goed om te weten dat dit niet altijd komt van de honger, het is daarom verstandig om 10 minuten te wachten, grote kans dat hij dan alweer in slaap valt wat betekent dat hij geen honger heeft. Vaak wil een baby zich troosten door voeding, raak hier dus niet aan gewend.

Belangrijk voor alles: Bij elk kind kan het langer duren de ander, elk kind is uniek waardoor het slaappatroon altijd kan afwijken. Geef zaken de tijd en laat je baby alles rustig ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *