Jeuk is helaas ook een van de zwangerschapskwalen die veelvuldig voorkomt, helaas. Tijdens de zwangerschap kun je plots erg last van jeuk krijgen. Gelukkig is het onschuldig, al blijft het erg vervelend en wil je hier natuurlijk wat tegen doen. In dit artikel gaan wij in op de oorzaken van jeuk, de symptomen en vertellen wij wat je hier tegen kunt doen.

Hoe komt het dat je jeuk krijgt?

Het is ten eerste belangrijk om te weten dat je verschillende soorten jeuk kunt krijgen. Namelijk de volgende soorten jeuk:

Jeuk door huidirritatie

Waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van de jeuk tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat tijdens de zwangerschap de huid steeds verder uitrekt doordat je een kindje draagt. Daarnaast zorgen de hormonen dat je huid droger wordt. Door beide van deze oorzaken te combineren zul je dus al snel last hebben van jeuk. Wat je hier het beste kunt doen is een mentholgel of mentholpoeder opsmeren en zo min mogelijk hier aan te zitten. Dit geeft wat verlichting van de irritatie. Krabben zal het alleen erger maken. Om het te minderen kun je gebruik van maken van een neutrale van een neutrale huidolie, zoals bijvoorbeeld amandelolie. Maar let op dat je geen etherische oliën verwerkt, sommige kun je namelijk niet gebruiken in de periode dat je zwanger bent.

Pupp

Heb je een rode huid met witte galbulten? Dan zul je waarschijnlijk last hebben van ‘pupp’. Helaas hebben onderzoeken nog niet de echte oorzaak hiervan kunnen achterhalen. Maar vaststaat dat het niet schadelijk is voor de zwangerschap. Het beste kan deze jeuk behandeld worden door hormooncrème of antibiotica. Hiervoor overleg je ook het beste met je arts.

Galstuwing

Dit type van jeuk kan de meest ernstige gevolgen hebben voor het kindje. De exacte oorzaak is aan te duiden aan de lever, door een lichte stuwing van de lever komen er bepaalde galstoffen in het bloed terecht. Wat uiteindelijk jeuk veroorzaakt. In de meeste gevallen is het erg onschuldig, maar het is altijd goed om even te overleggen met je verloskundige of huisarts. Jeuk kan in sommige gevallen betekenen dat de functie van je lever verstoord is, wat schadelijk kan zijn voor het kind. Galstuwing veroorzaakt namelijk een verhoogde kans op een doodgeboren kind. Dit betekent dat het altijd goed in de gaten moet worden gehouden, vroeggeboorte behoort soms tot de optie.

Bloedarmoede door ijzertekort

Dit komt vaker voor bij zwangere vrouwen vanwege het tekort aan ijzer. Door het te kort, gaat het lichaam jeuken. Gelukkig is deze vorm het beste op te lossen door je voedingspatroon aan te passen. Denk aan het eten van meer voedsel met ijzer, maar ook voedingssupplementen kunnen hierbij helpen.

Er zijn verschillende typen van jeuk, het kan per persoon verschillen welke jeuk je krijgt. Ook de locatie waar de jeuk plaatsvind kan verschillen. De ene heeft er slechts last van bij één lichaamsdeel terwijl de andere jeuk heeft op verschillende plekken. Je kunt jeuk op verschillende plekken krijgen zoals onder andere je rug, buik, bovenbenen en armen. Zwangerschapsjeuk komt erg veel voor, gemiddeld bij 20% van de zwangere vrouwen. Je bent dus zeker niet de enige die het heeft.

Contacteer altijd je huisarts of verloskundige

Gezien er diverse soorten jeuk zijn en je waarschijnlijk niet altijd zelf de oorzaak weet van de jeuk is het belangrijk om de huisarts te contacteren. Er kan dan altijd verder worden onderzocht en er zouden medicijnen voorgeschreven kunnen worden. Zorg in alle gevallen dat je niet krabt, dit maakt het erger. Dit kan zelfs leiden to littekens wat je liever niet wilt. Ook een tip is om de nagels kort en schoon te houden, mocht je namelijk af en toe krabben zonder dat je door hebt, dan zal het krabben minder effect hebben.

Wanneer verdwijnt de jeuk?

Gelukkig verdwijnt na de bevalling de jeuk gewoon. Dit duurt in de meeste gevallen niet te lang. Je hormonen worden weer normaal en je lichaam zal ook beter functioneren, wat leidt dat de jeuk vanzelf weer over zal gaan. Zit er dan ook niet teveel over in tijdens de zwangerschap.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *