Zwangerschapskwaaltjes eerste weken? Dit is volkomen normaal. Er wordt wel eens verondersteld dat vrouwen in de eerste weken van de zwangerschap weinig last hebben. Dit verschilt uiteraard voor iedere vrouw, maar ook in de eerste weken kunnen sommige vrouwen erg veel last van de zwangerschap hebben. De eerste 13 weken van de zwangerschap wordt ook wel het eerste trimester genoemd. In deze periode groeit het embryo tot ongeveer 7,5 centimeter groot. Naast de zwangerschapskwaaltjes van de eerste weken wordt in dit artikel de meest voorkomende overige zwangerschapskwalen besproken. Lees het hele artikel om alles te leren over de meest voorkomende kwalen tijdens zwangerschap.

Misselijkheid zwangerschap is een van de meest voorkomende kwalen bij vrouwen. De ene vrouw heeft alleen ’s ochtends last van de misselijkheid, terwijl de ander er de hele dag last van kan hebben. Toch wordt de misselijkheid tijdens zwangerschap vaak ochtendmisselijkheid genoemd. Er wordt verondersteld dat deze misselijkheid wordt veroorzaakt door het hormoon HCG. Dit hormoon wordt tijdens de eerste weken van de zwangerschap erg veel van aangemaakt door je lichaam. Om deze reden hebben veel vrouwen vaak last van braken, voordat ze nog weten of je wel of niet zwanger zijn. Dit is vaak een van de belangrijke symptomen. De misselijkheid is het ergst tijdens de eerste 12 tot 16 weken van de zwangerschap. Na maand 2/3 wordt de misselijkheid geleidelijk aan minder wanneer het lichaam went aan de hormoon verandering in je lichaam.

Een harde buik tijdens de zwangerschap voelt precies zo aan als het woord al doet vermoeden. Je buik voel op dat moment erg hard aan wanneer je deze probeert in te drukken en je hebt ook een opgezet gevoel in de buik. Dit wordt veroorzaakt door het samentrekken of prikkelen van je baarmoeder. In sommige gevallen kan dit een teken voor je zijn om rustiger aan te doen. Je baarmoeder zit namelijk met banden aan je bekken vast. Wanner je het erg druk hebt of een verkeerde beweging maakt, dan komt er meer spanning op deze banden te staan.  Je baarmoeder maakt zichzelf hard als reacties op de spanning die van de banden af komt. In de volgende gevallen kan zich dit voordoen: bij een volle blaas, als je kind snel groeit of veel beweegt, als je erg druk bent, orgasme of een bijzondere beweging.

Rugpijn is een van de bekende zwangerschapskwaaltjes. Door de verandering in je lichaam van zowel het groeien van het embryo en de verandering in de hormonen in je lichaam ga je vaak een andere houding aannemen, waardoor je anders gaat lopen. Daarnaast kan het een van de ergste zwangerschapskwalen zijn wanneer de buik fors in omvang en gewicht toeneemt. Veel vrouwen wordt namelijk ook aangeraden om rustig aan te gaan doen. Wanneer vrouwe thuis zitten betekend dit nog niet dat ze direct rust nemen. Bij simpele handelingen en huistaken komt vaak al erg veel beweging om de hoek. Vrouwen beseffen niet dat ze continue de hele dag door bij elke handeling het hele gewicht in de rug mee tillen.

Voor veel mannen en sommige vrouwen is dit minder bekend, maar tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen aan het begin of aan het eind vaak last van aambeien. Aambeien zijn gezwollen bloedvaatjes vlakbij de anus. Ongeveer 70% van de vrouwen komt hiermee aan aanmerking tijdens de zwangerschap. Deze aambeien ontstaan vaak doordat de wanden van je bloedvaten worden verdund door de aanmaak van hormonen. Dit terwijl het groeien van je baby en de baarmoeder veel druk gaan zetten op je bloedvaten. Daarnaast kunnen vrouwen na de bevalling last krijgen van aambeien, doordat er erg veel druk op de aderen komt te staan bij het persen. Er is over het algemeen weinig te doen tegen aambeien. Je kunt er wel voor zorgen dat je gezond eet en tijdens het poepen niet te hard te drukken. Ook kun je beter met water spoelen dan met papier afvegen, omdat dit ook minder druk zet op de vaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *