Kraamzorg, we hebben er allemaal vast al vaak over gehoord, maar blijven nog met veel vragen zitten. Wat is kraamzorg exact? Is kraamzorg iets voor mij? Wanneer moet ik er wel of geen gebruik van maken? Wordt de kraamzorg gedekt door mijn verzekeraar? Veel van je vragen worden allemaal in dit artikelen beantwoord. Hieronder lees je o.a. wat kraamzorg precies is, geven we je tips waar je direct gebruik van kunt maken en helpen wij jou verder op weg tijdens je zwangerschap. Ben je al zwanger? Dan kun je nog veel meer tips en informatie vinden via onze kalender met alle zwangerschapsweken.

Wat is kraamzorg en wat doet een kraamverzorgende?kraamzorg

Kraamzorg is de zorg die wordt verleend aan de kraamvrouw (de zwangere vrouw oftewel wellicht jij in dit geval). Naast de kraamvrouw wordt ook het gezin geassisteerd en geïnformeerd tijdens de periode voor, tijdens en na de bevalling. De kraamverzorgster is er dus voor jou vanaf het moment dat de baby is geboren en helpt je met assisteren van het grootbrengen van je baby. Het doel van de kraamzorg is er voor te zorgen dat jij zelf de dagelijkse bezigheden kunt oppakken en tot rust kunt komen zonder je zorgen te maken over je baby. Vooral wanneer het je eerste zwangerschap is dan is het begrijpelijk dat goed weet wat je moet doen. Het is begrijpelijk dat je in deze periode erg onzeker bent over je baby en wat de beste keuzes zijn. Een kraamverzorgster kan jou precies bij alle zaken helpen en assisteren in de dagelijkse verzorging van je baby. Ook zul je het de eerste weken na de bevalling nog zwaar hebben van de bevalling zelf en is je lichaam nog erg uitgeput. Een beetje extra hulp kun je dus goed gebruiken.

Werkzaamheden van een kraamverzorgster samengevat:

Kraamzorg bij thuisbevallen

Wil je thuis bevallen? Dan moet je er voor zorgen dat je kraamzorg regelt voor de bevalling. Vanaf wanneer je ongeveer 8 weken zwanger bent kun je dit al aanvragen. Doe dit bij je zorgverzekeraar. Zij kunnen namelijk kijken welke er zijn aangesloten bij jou zorgverzekering. Zo weet je bij welk kraamzorgbureau je terecht kunt. Vervolgens kun je zelf met dit bureau contact opnemen. Wel is het raadzaam om eerst het je huisarts te overleggen bij welke van de bureaus uit jou zorgverzekering je het best terecht kunt. Zij weten wellicht met welke bureaus mensen de beste ervaringen hebben en waar de meeste kennis en kunde te vinden is.

Mocht je wel in het ziekenhuis bevallen dan is het ook raadzaam om van tevoren kraamzorg te regelen. Je verblijft namelijk maar kort in het ziekenhuis na je bevalling. Hierna ga je weer naar huis en moet je jezelf verder kunnen redden. Wanneer er iemand bij je is die je hier mee verder helpt en de beste adviezen kan geven dan kun je jezelf gemakkelijk en snel verder redden.

Kosten kraamzorg

De kosten voor de kraamzorg is afhankelijk van je zorgverzekering. Neem daarom op tijd contact op met je zorgverzekeraar om er achter te komen hoe dit voor jou zit. Je betaald hier vaak een eigen bijdrage over. Ook is het goed om te weten welke kraamzorgbureaus er zijn aangesloten bij jou zorgverzekeraar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *