Bloedarmoede, wat is het nou eigenlijk? Dat leggen wij je graag uit. Bloedarmoede is het feit dat je te weinig rode bloedcellen in het bloed hebt zitten of dat je rode bloedcellen niet goed functioneren. In een rode bloedcel zit een bepaalde stof genaamd ‘hemoglobine‘, welke nodig is om zuurstof via het bloed naar de cellen te vervoeren in je lichaam. Tijdens de zwangerschap is dit altijd al lager dan normaal, met name in week 30 waar je een dieptepunt bereikt hiermee. Dit is dan ook een natuurlijke daling welke geen kwaad kan en zichzelf ook als ware hersteld tegen het eind van de zwangerschap.

Je hebt pas echt bloedarmoede, wanneer je niveau van hemoglobine verder daalt dan goed is. Dit is wanneer het daalt en onder de 6 zakt, dit is het cijfer van het gehalte. Wanneer de hemoglobine gehalte onder de 6 ligt, dan is het verstandig om hier wat tegen te doen.

Wat zijn de verschijnselen van bloedarmoede?

Wanneer je last van bloedarmoede hebt, betekent het in feite dat je bloed minder zuurstof kan vervoeren. Hierdoor voel je zwakker en sneller moe en kan een kleine inspanning al snel voor een goede vermoeidheid zorgen.

Er kunnen veel diverse klachten optreden door, hier is een lijst opgesomd van mogelijke klachten:

Wat is de oorzaak van bloedarmoede?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn om te komen tot een bloedarmoede. Wij lichten ze hieronder uit.

Bloedarmoede door een te kort aan ijzer

IJzer is een zeer belangrijke bouwsteen voor je lichaam. IJzer is namelijk de belangrijkste bouwsteen voor je hemoglobine gehalte. Door een tekort aan ijzer, kun je dus last krijgen van bloedarmoede.

Wat zijn de verschillende oorzaken dat je een tekort aan ijzer krijgt?

Wat kun je hier tegen doen?

Bloedarmoede door een tekort aan foliumzuur

Net als bij ijzer, kun je ook een gebrek aan foliumzuur hebben. Dit is wederom te danken aan voeding wat voornamelijk voorkomt bij mensen die minder eten of aan de lijn zijn. Dit komt in verhouding tot een tekort aan ijzer minder vaak voor. Het gaat om de vitamine B12 welke je dan minder binnen krijgt.

Dit kun je oplossen door ook goed en gevarieerd te eten of een voedingssupplement te nemen dat de vitamine 12 heeft. Deze kun je vrijwel bij alle drogisterijen halen.

Tip: raadpleeg de huisarts

Wanneer u denkt hier last van te hebben, is het raadzaam de huisarts, verloskundige of gynaecoloog te raadplegen. Deze kan namelijk het hemoglobinegehalte controleren zodat u zelf weet wat het niveau is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *