Laten we beginnen met een uitleg van het begrip ischias of terwijl ‘zwangerschapsischias’. Zwangerschapsischias is een zenuwpijn die start in de rug en doorloopt via de bil tot in de benen. Het is een pijn in de langste zenuw van het lichaam. Het is een pijn die plotseling optreedt en vanaf onder naar boven komt. Je kunt hier verschillende pijntjes van krijgen. De symptomen zijn een branderig gevoel maar ook spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in je benen, voeten of tenen. Daarnaast komt spierkramp regelmatig voor bij deze pijn.

Hoe komt het tot stand?

De zenuwpijn, de zwangerschapsischias, wordt veroorzaakt door een druk op de wortels van deze ‘ischiaszenuw’. De zenuw leidt als ware de prikkels van buitenaf naar de hersens, waardoor je de pijn voelt. De reden dat je tijdens de zwangerschap hier last van krijgt komt doordat je gewrichten soepeler zijn door de zwangerschapshormonen die aanwezig zijn. Dit leidt vervolgens dat je rug minder stabiel is waardoor de zenuw sneller bekneld raakt. Wat uiteindelijk ervoor zorgt dat je hevige pijn kunt krijgen onder in de rug, wat zelfs zover gaat tot je bil en je benen.

In onderstaande video wordt ook duidelijk de uitleg van zenuwpijn uitgelicht door GezondheidspleinTV.

Wat kun je er tegen doen? Behandeling?

Het is natuurlijk fijn te weten wat je er tegen kunt doen. Helaas is dat erg lastig bij deze zenuwpijn. Het is een pijn die vanzelf over hoort te gaan en even kan duren. Het is raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen wanneer je echt begint last te krijgen en wordt beperkt in bepaalde werkzaamheden. Er zijn als ware twee soorten behandelingen voor de zwangerschapsischias.

Namelijk:

Passieve therapie

De passieve therapie bestaat uit een behandeling waar je zelf niet directs iets voor moet doen. Dit is namelijk elektrische stimulatie (TENS), ultrasound en lasertherapie. Dit is speciaal bedoeld voor verlichting van de pijn voor een kortere tijd.

Actieve therapie

De actieve therapie bestaat uit fitness oefeningen als ware. Dit zijn oefeningen die je zelf kunt beoefenen thuis. Het doel is hiervan om meer flexibiliteit, meer kracht en een betere uithoudingsvermogen te creëren. Wanneer je dit hebt, verlicht je namelijk de pijn in je lichaam.

Medicatie tegen zwangerschapischias

Ten slotte is het mogelijk om medicatie toegediend te krijgen. Maar voordat je hier gebruik van wilt maken is het raadzaam de arts of verloskundige te raadplegen. De medicijnen verlichten alleen de pijn tijdelijk en zijn geen oplossing om het compleet te genezen. Het gebruik van medicijnen is tijdens zwangerschap niet wenselijk, daarom is het van groot belang om je arts of verloskundige raad te plegen.

Bekijk hier ook een video van de symptomen van zwangerschapsischias.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *