Hoe zit dat precies: magnesium en zwangerschap? Magnesium is natuurlijk een mineraal met positieve effecten. Het helpt voor de bot opbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren van spieren en meer. Daarnaast is het van belang voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen en heeft een belangrijke functie in het metabolisme. Maar hoe zit het precies tijdens de zwangerschap? Moet je dezelfde hoeveelheid binnen krijgen of is het verstandig meer magnesium binnen te krijgen? In dit artikel leggen we het je uit.

Het belang van magnesium als je zwanger bent

Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. En het binnen krijgen van gezonde voeding is daarbij cruciaal. In de periode dat je zwanger bent is er een verhoogde behoefte aan magnesium. Het mineraal zorgt er namelijk voor dat het geboortegewicht en de ontwikkeling van de baby op positieve wordt beïnvloed.

Daarnaast zorgt het voor een vermindering van de risico op een hoge bloeddruk, wat ook veel voorkomt tijdens de zwangerschap. En helpt het de kans op darmkrampen en darmkolieken te verminderen pas bij een pasgeborene. Ten slotte schijnt magnesium de kans op een miskraam te verkleinen, als ook de kans op een postnatale depressie.

Hoeveel magnesium is nodig?

Zoals hierboven al beschreven is het belang groot. De gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassene vrouwen tussen de 19 en 50 jaar gezet op 280 milligram per dag. Deze hoeveelheid wordt ook tijdens de zwangerschap aanbevolen.

Waar magnesium kopen?

Indien je niet genoeg van onderstaande voeding binnen krijgt waar magnesium in zit, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een magnesium supplement. Op deze pagina van Bol.com vindt je magnesium supplementen voor een scherpe prijs.

In welke voedingsmiddelen komt veel magnesium voor?

In veel voedingsmiddelen die je dagelijks binnen krijgt zit magnesium, daar ontkom je bijna niet aan. Wat natuurlijk een goed teken is. Toch wordt in de realiteit vaak de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet gehaald. Wat is dan de beste oplossing?

Wist je dat magnesium daarnaast ook een andere goede functie heeft? Het zorgt namelijk ook dat je beter andere stoffen opneemt, zoals onder andere ijzer en vitamine c.

Daarnaast zorgt een tekort voor magnesium in het algemeen voor:

Bestaat er iets als teveel magnesium?

Te veel magnesium is natuurlijk ook niet aan te raden, al zijn hier geen schadelijk effecten van bekend. Al zul je hier waarschijnlijk ook niet snel overheen gaan. Het enige kleine nadeel van teveel magnesium is dat het een lichte diarree kan veroorzaken.

Hoeveel magnesium hebben kinderen nodig?

Niet alleen is magnesium van belang tijdens de zwangerschap. Ook voor kinderen is het natuurlijk van groot belang. In onderstaande tabel vindt je een overzicht van de dagelijkse hoeveelheid die van belang is.

Tabel met hoeveel magnesium nodig

Meer informatie over magnesium kun je ook vinden bij het Voedingscentrum, klik hier voor het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *