Verloopt het bedtijdritueel met je kinderen niet zo soepel als dat je graag zou willen? Misschien zijn ze nog niet moe genoeg of gewoon te bang dat ze iets zullen missen. Maar ook bang zijn in het donker is een veelvoorkomende en goede reden waarom het slapen soms een hele uitdaging kan zijn. Als je kind niet wilt slapen kan het naar bed brengen echt een hele pittige opgave zijn waar jullie allebei niet echt naar uitkijken. Want tegen de tijd dat ze naar dromenland zijn vertrokken, ben jij er ook wel aan toe om naar je bed te gaan. Het kan dus geen kwaad om wat tips op te doen, die het bedtijdritueel iets makkelijker kunnen maken, toch? Lees hier een paar kleine tips die je goed op weg kunnen helpen!

De juiste verlichting

Voordat het eenmaal tijd is om het licht uit te doen en te gaan slapen, is het belangrijk om het qua verlichting rustig en comfortabel te houden. Dimbare led-lampen kunnen daar heel goed voor ingezet worden. Door ze op de zachtste stand te zetten kun je je kind al tot rust laten komen, ook als je nog even samen een verhaaltje aan het lezen bent. Maar een zacht nachtlampje die je ’s nachts aan laat staan kan ook al enorm helpen. En gedimd licht op de gang met de deur op een kier, kan je kind natuurlijk ook een zeker en ontspannen gevoel geven. Vooral als hij of zij bang is om in het donker te slapen.

Avondroutine

Stel een routine vast en houd je daar zoveel mogelijk aan. Denk hierbij aan in bad gaan, gevolgd door wat rust en nog een verhaaltje. Het is een prima manier om tot rust te komen voor het slapen gaan. Let er daarnaast ook op dat je de schermtijd beperkt of vermijdt in de uren voor het slapen gaan. Want het blauwe licht kan de natuurlijke slaapcyclus van je kind verstoren.

Rustgevende muziek

Er zijn veel goede opties die speciaal ontworpen zijn om kinderen te helpen ontspannen, zodat ze rustig in slaap kunnen vallen. Voor baby’s zijn het vaak ‘white noise’ geluiden. Wat misschien een beetje kan klinken als een soort ruis. En voor je dreumes, peuter of kleuter kunnen zachte rustgevende muziekklanken weer heel fijn zijn. En omdat de muziek en geluiden zacht en niet opdringerig zijn, kan het een geweldige manier zijn om jou en je kind de broodnodige ontspanning te bieden. Probeer het maar eens, misschien hebben jullie wel de beste nachtrust ooit.

Door deze tips te volgen en met een klein beetje planning, samenwerking en consequentheid kan het bedtijdritueel weer een makkie worden!