Hiep, hiep, hoera, vandaag is het jouw dag lieve mama! De dag waarop jij de meest belangrijke persoon van het gezin bent (oh wacht, dat is elke dag al zo). Een dag waarop jij in het zonnetje gezet wordt. De dag waarop je kind een(hopelijk) overheerlijk ontbijtje voor je heeft gemaakt en zijn of haar zelfgemaakte knutselwerken heeft overhandigd. Een dag waarop jij na dat ontbijt, waarschijnlijk gewoon weer over gaat tot de orde van de dag. Want tjah.. een hele dag waarop mama helemaal niets hoeft te doen is wel heel erg een utopia. En natuurlijk beseffen wij ons, dat er onder onze bezoekers geluksvogels zitten wiens kinderen engelen zijn en wiens partner een superheld is.. maar toch! De meeste mama’s moeten ook vandaag gewoon weer aan de bak. Want ach.. als het mama zijn zo makkelijk was, dan deden de papa’s het zelf wel toch? 😉

Moederdag make me a sandwich

Hoe denk jij over moederdag?

Eerder deze week plaatste wij een poll op onze Facebookpagina. Deze pol bevatte de vraag: “Hoe denk jij over moederdag?”. Er waren vier antwoord mogelijkheden;
1. Ik hou ervan, dit is mijn dag
2. Voor mij hoeft het niet zo, maar ik verwacht stiekem wel een cadeautje
3. Leuk, maar als er helemaal niets aan gedaan wordt is het ook goed
4. Wat een onzin het is een speciale dag alleen voor de commercie, het is toch elke dag moederdag?

Uit deze poll kwam naar voren dat 46% van de mama’s kiezen voor antwoord 2. Moederdag hoeft voor hen niet zo, maar ze verwachten toch stiekem wel een cadeautje. 23% van de mama’s ziet moederdag als haar dag. 16% van de mama’s gaat voor antwoord 4 en vindt het maar onzin en een dag alleen voor de commercie. 14% gaat voor antwoord 3. Een leuke dag, maar het is prima als er niets aangedaan wordt.

 

moederdag cadeau

In your face

De afgelopen dagen kon je er niet om heen. Overal waar je keek werd er reclame gemaakt voor moederdag. Was het niet om iets aan te schaffen voor moeders of oma’s, dan was het wel een ode aan de mama.En ook wij deden er aan mee. Zo deelde meerdere ervaringsdeskundige mama’s hun ideeën over moederdag. Zo schreven Maddy, Miryam en Judith drie totaal verschillende blogs over moederdag. Prachtig! Echt waar. Vooral de odes die wij voorbij zagen komen. Zo fijn om te zien dat moeders zo gewaardeerd worden.

Toch bekruipt ons ergens ook een moeilijk gevoel. Want die in your face tactiek met betrekking tot moederdag, is niet voor iedereen even makkelijk. Zo zijn er veel mensen die moederdag een zeer confronterende dag vinden. Wat te denken van alle mama’s zonder kindjes, de vrouwen die een sterke kinderwens hebben maar waarbij zwanger worden niet lukt. Of mensen die hun moeder verloren zijn, de mama’s die alleenstaand zijn of niet meer in contact met hun kinderen. En wat te denken van al die kinderen die op school verplicht een knutselwerkje voor hun mama moeten maken en dat terwijl hun mama is overleden. Of dat ze een mama hebben en een ‘stief/bonus mama’, maar dat de verhoudingen niet allemaal even lekker liggen. Best lastig!

Elke dag ben je speciaal

Waarom is het eigenlijk nodig dat er een speciale dag is waarop moeders in de spotlights mogen staan? Een dag waarop je waarschijnlijk niet heel veel anders doet dan gisteren, morgen of dinsdag. Wij vinden namelijk dat het elke dag een feest moet zijn voor moeders. Zeg nou eerlijk, wat jij allemaal doet is niet mis. Je geeft je hart en ziel aan je gezin. Troost, verzorgd, voedt, laat ontwikkelen en lachen en dat terwijl je daarnaast ook nog een eigen leven hebt met je eigen behoeftes. Wie jij ook bent als moeder en hoe je het ook doet. Wees trots op jezelf! Laat je vandaag tijdens moederdag lekker verwennen, maar vergeet niet om jezelf ook eens te verwennen. Je zelf een compliment te geven. En die drieduizendste tekening die je volgende week van je kind krijgt, is net zoveel waard (misschien nog wel meer) dan de knutseltjes voor moederdag. Luister naar de (kleine) waarderingen die je kinderen, partner, familieleden, vrienden en onbekenden uitspreken door het hele jaar. Dat verdien jij mama. Niet alleen op moederdag, maar juist door het hele jaar heen.

kaart hallmark

En nu genieten

Ook al zouden we een pleidooi houden om moederdag af te schaffen. Wij weten ook dat alle mama’s vanochtend zeer benieuwd waren naar het ontbijtje op bed, de zelfgemaakte knutselwerkjes, rijmpjes en cadeautjes. Hoe we dat weten? Nou wij zaten zelf ook al dagen in spanning. Hoe commercieel en lastig moederdag soms ook is, als moeder is het toch wel even genieten. Een dag waarop je kinderen (maar vooral je partner), zich verplicht voelen om eens wat meer rekening met mama te houden en te laten zien dat ze dankbaar zijn. Ik zou zeggen, maak er gebruik van en geniet van jouw dag!

Fijne moederdag voor alle lieve vrouwen die op welke manier dan ook mama zijn!

 

Mamazijn logo

Afbeeldingen: https://someecard.com, http://www.minimalisticwallart.nl/, https://www.hallmark.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *