Als je een Montessori-opleiding voor je kind overweegt, vraag je je misschien af wat ze zullen leren. Montessorischolen leggen de nadruk op praktijkgericht leren en geïndividualiseerde instructie, wat betekent dat elke leerling in zijn eigen tempo vorderingen kan maken. Enkele van de belangrijkste dingen die je kind in een Montessori opleiding zal leren is, voor zichzelf te denken en zelfredzaam te zijn. Ze ontwikkelen ook een sterk probleemoplossend vermogen. Bovendien leren Montessori leerlingen samen te werken met anderen en verschillende standpunten te respecteren. Dit zijn allemaal waardevolle levensvaardigheden die je kind zullen klaarstomen voor succes in wat het in het leven ook wil gaan doen. 

 

Waarin verschilt montessori-onderwijs van traditionele onderwijsmethoden?

Montessori-onderwijs, ontwikkeld door Maria Montessori, is een kindgerichte onderwijsbenadering die gebaseerd is op wetenschappelijke observatie van kinderen. Het legt de nadruk op zelfgestuurde activiteit, hands-on leren, en samenwerkend spel. Het doel van montessori-onderwijs is kinderen te helpen hun volledige potentieel als individu te ontwikkelen.

Traditionele onderwijsmethoden steunen sterk op instructie van de leraar en het uit het hoofd leren van feiten. Montessori-onderwijs moedigt kinderen aan nieuwsgierig te zijn en hun omgeving te verkennen, waardoor ze van hun fouten kunnen leren en de wereld om hen heen beter begrijpen. Bovendien zijn montessoriklassen meestal zo ingericht dat ze stimulerend en uitnodigend zijn, met materialen die toegankelijk zijn voor leerlingen op alle ontwikkelingsniveaus.

 

Voordelen aan een montessori-opleiding 

Er zijn zeker voordelen aan een montessori-opleiding buiten de academische vakken! Een van de mooie dingen van Montessori is dat het de nadruk legt op praktijkgericht leren en ontdekken. Dit betekent dat kinderen voortdurend bezig zijn en hun omgeving verkennen, wat tot allerlei voordelen kan leiden.

Ten eerste leren kinderen in een Montessori omgeving vaak al op jonge leeftijd teamwork en sociale vaardigheden. Omdat ze voortdurend met anderen samenwerken, leren ze hoe ze moeten samenwerken en effectief communiceren. Dit is een waardevolle vaardigheid die hen hun hele leven van pas zal komen.

Montessori bevordert ook de onafhankelijkheid en zelfmotivatie van zijn leerlingen. Omdat ze de vrijheid krijgen om op eigen houtje te onderzoeken en te ontdekken, leren kinderen hoe ze onafhankelijk kunnen zijn.

 

Hoe kies je als ouder voor de Montessori onderwijs voor je kind?

Veel ouders kiezen Montessori onderwijs voor hun kinderen omdat het de nadruk legt op onafhankelijkheid, vrijheid binnen grenzen, en respect voor de natuurlijke neigingen van het kind.

Montessori-onderwijs helpt ook om kinderen voor te bereiden op latere schooltijd door ze te leren zelfredzaam te zijn en voor zichzelf te denken. Bovendien zijn Montessoriklassen meestal kleiner dan traditionele scholen, waardoor de leraar elke leerling meer individuele aandacht kan geven.

Ouders moeten hun onderzoek doen en rondvragen om een gerenommeerde Montessorischool in hun omgeving te vinden. Als ze een school gevonden hebben, moeten ze die bezoeken en de klaslokalen observeren.

De beste manier om te beslissen of Montessori onderwijs geschikt is voor je kind is een klaslokaal te bezoeken en te observeren hoe de kinderen bezig zijn. Zijn ze bezig met interessante activiteiten? Werken ze alleen of in groepjes? Maken ze zich nieuwe vaardigheden eigen? Als je ziet dat je kind geïnteresseerd is in de activiteiten en lijkt te leren en te groeien, dan kan Montessori onderwijs goed bij hem of haar passen.

Dus, wat kun je verwachten dat je kind leert in een Montessori-opleiding? Heel veel! Naast de basisvaardigheden die in traditionele scholen worden onderwezen, leren Montessori leerlingen voor zichzelf te denken, creatieve probleemoplossers te zijn, en een liefde voor leren te ontwikkelen. Ze bouwen ook sterke sociale en emotionele vaardigheden op die hen zullen helpen zowel academisch als beroepsmatig te slagen. Als je op zoek bent naar een opleiding die je kind zal uitdagen en boeien, zoek dan niet verder dan een Montessorischool. En als je nog vragen hebt over het kiezen van de juiste voor je gezin, aarzel dan niet om ons om advies te vragen. We zijn er om je te helpen!