Waveboards, spacescooters, buitenspeelgoed anno 2017. Wat is er gebeurd met old school buitenspeelgoed zoals; knikkeren, hoepelen en op stelten lopen? Natuurlijk moeten we meegaan met de tijd, maar hoe leuk kan het zijn om je kinderen wat van jouw tijd mee te geven? Hier een paar klassiekers op een rijtje.

Knikkeren

Op het schoolplein of in de straat strijden om de zeldzaamste knikkers of bonken. Je beste vriendjes en vriendinnetjes veranderden plotseling in je grootste rivaal. Op een hoopje zand of zelfs met een knikkerbaan. Het kon niet gek genoeg. Gelukkig wordt dit tijdloze buitenspeelgoed nog steeds overal verkocht. Gemixt in zakjes of netjes gesorteerd op kleur.

Knikkers

Stelten

Op stelten lopen. Van tevoren wist je dat er risico’s aan vast zaten. Het was niet helemaal veilig. Maar als het lukte, dan kon je dag niet meer stuk. Het was ook een hele kunst om zo lang op houten stokken te blijven staan, laat staan er op te lopen. Lukte het stelten lopen echt niet, dan had je altijd nog de optie om te gaan bliklopen. Met dat old school buitenspeelgoed kon iedereen overweg.

Hoepelen

Wat nu misschien wel een van de meest effectieve en populaire fitness oefeningen is, was vroeger een dagelijkse bezigheid. Wie kon het langst blijven hoepelen? En iedereen keek vol bewondering naar je als je de hoepel van je heupen naar je benen kreeg, en weer terug. Sommige maakten er een hele kunst van door meerdere hoepels tegelijk te gebruiken. En wie heeft hoepels niet voor tal van andere spelletjes gebruikt?

old school speelgoed hoepel

Diabolo

Nog zo’n stukje old school buitenspeelgoed. De een had het aardig onder de knie, de ander kreeg de diabolo nog niet eens van het touw af. Maar het zat hem in de uitdaging. Urenlang oefenen om je vervolgens als een circusartiest te voelen. Wilde je het aan je ouders laten zien, lukte het niet meer.

Springtouwen

Ontzettend intensief, en het kon ook finaal de mist in gaan. Inspringen, met z’n allen op een rijtje, met twee springtouwen tegelijk. Je kon het zo gek nog niet verzinnen. “In spin, de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit”, werd in volle glorie meegezongen. Vroeger was dit speelgoed, nu kun je het springtouw gebruiken als fitness oefening. Want er is bijna geen intensievere oefening dan touwtje springen. Wie had dat gedacht, van dat stukje old school buitenspeelgoed?

springtouw

Old school buitenspeelgoed

En komen er al veel herinneringen naar boven? Bij ons wel! Want wat te denken van elastieken? Landveroveraartje, Skippy ballen, Anne-Maria koekoeken en stoepkrijt. Welk speelgoed was jouw favoriet? En speelt jouw kind hier nu ook nog mee of vindt die het maar niets? Dat old school speelgoed van mama.

Mamazijn logo big

 

Dit artikel is niet gesponsord of betaald, maar bevat wel affiliate links. Koop jij een artikel via deze link, dan ontvangt Mamazijn een klein percentage. Dit kost jouw niets, maar helpt Mamazijn om deze site te verbeteren.

Afbeeldingen: Pexels, Intertoys en Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *