De peuterpuberteitDe peuterpuberteit, soms geweldig, soms zwaar vervelend. Vaak een tijd dat er veel te beleven is in huis. De puberteit begint rond een jaar of twee en kan in soms een chaotische tijd zijn. De peuterpuberteit is een tijd dat het kind de wereld en de grenzen gaat verkennen. Het kind probeer onafhankelijker en zelfstandiger te worden, maar is tegelijkertijd bang om echt los te zijn van zijn ouders. En dat kan als ouder soms best lastig zijn om hiermee om te gaan. Uiteraard verschilt het per kind natuurlijk. In dit artikel zullen wij dan ook ingaan op wat deze tijd precies is, hoe het ontstaat en krijg je tips hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Wanneer ontstaat de peuterpuberteit?

Dit is meestal rond de 18 maanden en duurt vaak ook tot de kleutertijd. Het ontstaat eigenlijk wanneer de peuter ontdekt dat hij anders is dan zijn ouders, dit komt omdat hij beter doorkrijgt hoe de wereld in elkaar zit. Hierdoor gaat de peuter ook de wereld verkennen en vaak grenzen uittesten. Het kind probeert zelfstandiger te worden (al lukt dit vaak nog niet). Ze kunnen natuurlijk nog niet zoveel als ze soms denken te kunnen. Dit leidt vaak dat er irritaties komen en regelmatig ook angst. Ook zul je merken dat stemmen veranderen, wat ook voor de peuter zelf verwarrend is natuurlijk.

Ook emoties spelen in deze tijd een grote rol, zo is de peuter op het ene moment heel blij en andere moment weer verdrietig. Vaak zonder dat je doorhebt waar het aan ligt. Dit is natuurlijk als ouder erg vervelend.

In deze periode ontwikkeld de peuter ook een persoonlijkheid, wat erg belangrijk is voor de ontwikkeling. Dit is een cruciale tijd. In deze tijd leert de peuter dat hij ‘zelfstandig’ en ‘onafhankelijk’ is, wat ook betekent dat hij vaak zijn eigen weg wil (wat vaak voor conflicten zorgt). Hier leert en neemt de peuter vaak zijn eigen beslissingen. Hier zul je merken dat de peuter het vaak ergens niet mee eens is omdat hij zelf een andere beslissing heeft genomen. Dit kunnen soms leuke situaties zijn, maar ook vervelende situaties.

Ook wordt de peuter langzamerhand onafhankelijk, je zult merken dat hij zelf beslist en ook doet wat hij zelf wil. Wat je vaak merkt is dat hij in opstand komt als je de peuter iets dwingt. Dit wil hij vaak zelf bepalen. Daarnaast wilt de peuter vaak iets zelf doen, dit merk je dat hij hulp weigert of zich irriteert als er hulp bij komt kijken. Ook dit kunnen soms moeilijke situaties om hier goed mee om te gaan als ouder. Later in dit artikel geven we nog een paar tips hiervoor.

Nu de peuter zelfstandiger en onafhankelijker is zul je merken dat hij ook zijn eigen ego ontdekt. Hierbij denkt hij vaak niet aan andere, maar alleen aan zichzelf. Dit kan de peuter soms wel erg vervelend maken! Hij wilt namelijk alles op zijn eigen manier en alle spullen zijn van hem. Hij merkt niet op dat dit niet netjes is en komt in opstand als je hier tegen in gaat.

Ten slotte zul je merken dat de peuter last krijgt van frustratie en angst. Hij wilt namelijk zelfs beslissen, wat hij vaak helemaal niet kan. Dit zorgt ervoor dat er verwarring optreed en er veel emoties los komen. De peuter wordt vaak boos op zichzelf omdat hij toch te graag zelfstandig wilt zijn, maar dit vaak helemaal niet aandurft. Dit zorgt er vaak voor dat er angst bij hem is.

Driftbui

Ook een driftbui komt vaak voor tijdens de peuterpuberteit. Dit zijn als ware emoties die worden geuit. Dit wordt vaak geuit in in huilen, het inhouden van adem, tot aan uitbarstingen aan toe. Vaak dit is bij jongens en meisjes verschillend. Sommige peuters houden van schreeuwen en andere krijsen weer enorm. Soms zo erg dat ze er van moeten overgeven of zelfs even helemaal stijf staan. Het voldoet aan driftbui als de één of meerdere van deze volgende uitingen zich voordoen:

Dit ontstaat vaak door het eten, slapen, aankleden of een frustratie rondom een voorwerp.

Opvallend is dat verstijving vaak voorkomt bij jonge peuters, bij een wat oudere leeftijd komt schreeuwen vaker voor. Gelukkig is een driftbui vaak snel over, meestal na circa vijf minuten. Het valt ook niet altijd voorkomen. Een driftbui kent altijd wel een soort van startpunt, waar met ingrijpen het soms kan voorkomen. Wanneer er hier niet ingegrepen wordt, dan zal geen oplossing meer helpen op dat moment. Dan is het wachten tot de driftbui over is.

Raak niet gefrustreerd als ouder

Wat vaak gebeurd is dat je als ouder ook gefrustreerd raakt. Wat meer dan logisch is natuurlijk. Hieraan gevaarlijk is dat sommige ouders zich afvragen of zij het kind wel goed opvoeden, omdat het kind continue driftbuien heeft. Het is daarom belangrijk bewust hiervan te zijn, dat het niet aan jouw als ouder ligt. Heel veel peuters krijgen hiermee te maken. En als ouder kun je ook niet altijd weten wat er in het kind omgaat. Zorg dat je als ouder niet de schuld aan jezelf geeft, maar wees bewust dat dit een fase is die je moet overkomen en dat het vanzelf weer over gaat na een tijd. Ga niet twijfelen aan je ouderschap. Wat je natuurlijk wel leren als ouder is hoe je beter met deze buien en deze puberteit om kunt gaan.

Wat moet je niet doen als ouder? Tips

Straffen

Straffen gaat niet helpen, hoe lastig het vaak ook klinkt. Strenge maatregelen nemen omdat de peuter een driftbui heeft, biedt geen oplossing. Vaak werkt dit zelfs extra averechts.

Onderhandelen

Ga niet met je kind onderhandelen tijdens een driftbui. Ook dit heeft geen zin. Je kind wilt vaak aandacht en met onderhandelen geef je hier aan toe, het kind zal je proberen te manipuleren. Het beste is om daarom geen aandacht te geven.

Toegeven

Vaak krijg je als ouder het gevoel om alles toe te geven, om de rust in huis te bewaren. Ook dit werkt niet. Nu je peuter dit doorkrijgt, weet hij dat hij de volgende keer dit weer kan doen waardoor het niks oplost.

Wat moet je wel doen? Tips

Geef er nooit aandacht aan, je zult vaak zien dat de peuter aandacht op eist. Toegeven en onderhandelen zoals hierboven beschreven zijn daarom niet aanbevolen.

Dit is wel aan te raden:

Afleiden

Door de peuter af te leiden, kun je hem proberen bezig te houden met wat anders. Stel dat hij aan schreeuwen is, leg dan wat speelgoed voor of wijs het aan en probeer zijn interesse daarin te wekken.

Positief gedrag belonen

Wanneer je peuter goed gedrag vertoont, beloon hem hier ook voor. Zodat hij weet dat positief gedrag, goed gedrag is. Hierdoor zou hij eerder deze handelingen herhalen.

Let op de lichaamstaal

Uitstraling is erg belangrijk, wanneer je wat duidelijk wilt maken aan het kind zorg dan dat je dit ook echt uitstraalt. Als voorbeeld, wanneer je boos bent: ga niet lachen. Wanneer je iets duidelijk wilt maken: laat dit ook echt zien door de juiste lichaamstaal hierbij te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *