Regeldagen, een probleem waar veel baby’s last van hebben. Een regeldag is een dag dat de behoefte meer dan gewoon behoefte heeft aan voeding, doordat hij een ‘groeispurt’ maakt. Deze vallen vaak op verschillende dagen, meestal rond:

Vooral de eerste regeldag kan erg lastig zijn. Je zit net zonder kraamvrouw en ineens gaat voor je gevoel alles fout omdat je baby continue aan huilen is. Gelukkig hoef je geen zorgen te maken nu je weet dat het onder één van de regeldagen valt.

Vaak komen de regeldagen ook voor tijdens de baby ziek is of net nadat hij ziek is geweest.

Hoe merk je de regeldagen op?

Je zult zien dat je baby aangeeft dat hij meer honger heeft, het is dus belangrijk dat je in deze tijd je baby ook wat meer geeft. Maar ook zul je merken dat je baby steeds vaker wilt drinken, hij veel meer aan het huilen is en je het idee krijgt dat je baby niet genoeg heeft aan de melk die hij krijgt. Zelf zul je waarschijnlijk ook denken bij deze dagen dat je geen melk meer in de borsten hebt doordat je baby zoveel melk wilt.

De baby heeft het meeste honger wanneer hij net wakker is, als hij zoekend rondkijkt, smakgeluidjes maakt en op zijn handjes sabbelt. Dit zijn tekens dat hij wat wilt eten.

Wat kun je doen? Tips

Er zijn een aantal tips om beter om te gaan met de regeldagen als ouder.

Je baby zal aangeven dat hij meer honger heeft dan normaal, geef hem dat ook op deze dagen. Wanneer je borstvoeding geeft, leg de baby wat vaker aan. Je zult merken dat hij soms elk uur wel wilt, leg de baby dan ook elk uur even aan. Wanneer de baby er niet om vraagt is het raadzaam dan ook even geen melk te geven, je zult snel weer zien dat hij weer naar je toe komt.

Zorg voor zo min mogelijk stress. Onthoud dat het een regeldag is, zodat je bewust bent dat dit enkele dagen is tijdens de zwangerschap. Dankzij stress schiet de melk minder goed toe, waardoor de baby ook minder te drinken krijgt waardoor hij dus ook minder tevreden is en waarschijnlijk meer zal gaan huilen.

Wanneer je voeding via een fles geeft, doe er ook wat meer in dan normaal maar overdrijf niet. Je wilt geen overgewicht kweken. Kijk of hij daarna rustiger wordt. Bij borstvoeding zul je hier geen last van overvoeding hebben, dit komt omdat de behoefte van een baby hier beter is op afgestemd en dus ook weet wanneer genoeg is.

Laatste tip: geef je baby liever geen speen.

Wees niet ongerust

Een hongerige baby betekent geen reden tot ongerustheid, onthoud dit goed als moeder. Wanneer het kindje normaal groeit (gemiddeld zo negentig tot tweehonderdgram per week), gewoon goed plast en tevreden er uit ziet is alles in orde. Wanneer je twijfels hebt, raadpleeg dan altijd je huisarts welke je advies kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *