Er zijn veel vragen omtrent de slijmprop, het is namelijk een belangrijke fase voor de bevalling. In dit artikel wordt daarom uitgelegd wat de slijmprop precies inhoud, wanneer je het verliest en waar je op moet letten.

Wat is de slijmprop precies?

Slijmprop verliezen voor bevallingDe slijmprop is lastig te beschreven, het is een stukje dik en taai slijm dat de baarmoedermond afsluit. Het is een taai propje dat circa 2 tot 3 centimeter is. Het hormoon genaamd ‘progesteron’ in je lichaam zorgt er namelijk voor dat het slijm zich verzamelt in de baarmoedermond, hier verdikt het zich en wordt het een massa. De prop in je lichaam heeft een beschermende functie, het geeft in eerste instantie een soort bescherming waarmee de kans op een meerling kleiner is. Maar de belangrijkste functie is dat het de baarmoeder en de foetus in je lichaam beschermt tegen infectie van buitenaf. Ook kan het zo zijn dat er nog een tweede eicel loskomt tijdens de zwangerschap periode. De slijmprop dient hiervoor als bescherming, zodat deze eicel niet bevrucht kan worden.

Wanneer verlies ik de slijmprop

De slijmprop die je baarmoedermond afsluit blijft zitten totdat de bevalling op gang komt. Dit is wanneer je baarmoedermond ontsluit, wat betekent dat het wijder wordt om het toekomstige kindje door te laten. Hierbij zul je dan een slijmerig propje of sliertje in je ondergoed vinden uiteindelijk, waarin vaak rode of roze bloedstrepen zitten. Dit is heel natuurlijk proces waar je niet bang voor hoeft te zijn als moeder. Hiervoor hoef je ook niet direct contact op te nemen met je verloskundige. Dit moet wel wanneer je meer dan twee theelepels bloed verliest, dit kan namelijk zijn dat je een bloeding hebt, die zou dan zo snel mogelijk behandeld moeten worden.

Het komt ook regelmatig voor dat het ‘slijmpropje’ niet in één keer uit je baarmoedermond verdwijnt, maar in meerdere kleine gedeelten. Dit biedt vaak als voordeel dat je het helemaal niet merkt.

Een veelgestelde vraag is ‘Wanneer precies verlies ik de slijmprop’?

Er is geen vast aantal dagen of wetenschap wanneer je het precies verliest voor de bevalling. De ene vrouw verliest het al vroeg in het laatste semester van de zwangerschap, terwijl andere vrouwen het pas verliezen als de bevalling pas begint.

Sommige vrouwen verliezen het al eerder vanwege het feit dat de baarmoedermond al een beetje openstaat, wat komt door de druk van de baby. Er kunnen dus zeker meerdere weken zitten tussen de bevalling en het verlies van de slijmprop, je hoeft dus niet ongerust te zijn als je de slijmprop verliest.

Ben ik kwetsbaar?

Wanneer het zover is dat je de slijmprop verloren hebt is het niet nodig om direct je verloskundige te contacteren. Het kan namelijk zeker nog een aantal weken duren voordat de bevalling echt begint. Wel moet je in rekening houden dat je baarmoeder nu kwetsbaarder is. Dit vanwege dat de slijmprop er niet meer zit, welke de functie heeft je lichaam heeft te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Hierom is het raadzaam om even niet heftig te vrijen, maar dit uit te stellen tot na de bevalling. Wanneer het zo is dat je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest (of wanneer je het verliest met veel bloed zoals eerder aangegeven), dan is het raadzaam om zo snel mogelijk contact te hebben met je verloskundige of arts. Deze kan dan even controleren of de situatie goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *