Spataderen, erg vervelend. Het zijn opgezwollen bloedvaten met een blauwpaarse kleur die door de huid schijnen. Welke voornamelijk bij de benen zitten. Dit kan ontstaan tijdens de zwangerschap, of als je het al hebt kan het nog erger worden. Dit komt dankzij de zwangerschapshormonen, deze zorgen ervoor dat de wand van de andere in de benen slapper wordt. Met name in de eerste periode (eerste 3 maanden) van je zwangerschap komt het voor. Het hormoon dat het veroorzaakt heet progesteron. Ook komt het doordat je lichaam extra bloed heeft tijdens de zwangerschap, namelijk circa één liter. Dit betekend dat je bloedvaten meer te verduren krijgt en de vaatwanden ook wijder worden.

Wanneer het in de familie vaker voorkomt, is er een grote kans dat je dit ook zult krijgen. Maar in het algemeen krijgen veel zwangere vrouwen hier last van, namelijk één van de twee zwangere vrouwen.

Wat zijn spataders precies?

Het hart heeft een belangrijke functie in je lichaam, zoals je waarschijnlijk al wist. Het zorgt dat via de slagaders zuurstofrijk bloed naar alle lichaamsonderdelen toegevoerd wordt. Vervolgens wordt het via de aderen weer terug vervoerd naar het hart. Vervolgens zitten in de aders klepjes die regelen dat het zuurstofarme bloed niet de verkeerde richting op stroomt. Wanneer deze klepjes niet goed functioneren en het zuurstofarme bloed niet goed terugstroomt, leidt dit tot druk op de aderen. Waardoor de aderen wijder worden. Dit zie je dan uiteindelijk ook aan huid waar de aderen doorschijnen. Je kan officieel van ‘spataderen’ spreken als de kleine bloedvaatjes of grotere vaten een blauwpaarse kleur hebben en door de huid te zien zijn.

Het is belangrijk om bewust te zijn dat ze weinig kwaad kunnen en ze ook te behandelen zijn, waar we later in dit artikel op in zullen gaan.

Klachten die voorkomen

Naast de spataderen kan de huid ook zorgen dat je huidafwijkingen of eczeem krijgt. De huid is hierbij vaak rood en schilferig en kan zelfs verkleuren. Daarnaast bestaat er dat je vocht vasthoud doordat het bloed minder goed terugstroomt vanuit de benen naar het hart. De klachten die je vaak kunt krijgen met spataderen zitten altijd in de benen, dit is vaak last van jeukende benen, vermoeide benen, pijnlijke benen en zware benen.

Ook kun je last krijgen van een gespannen gevoel, wat krampen in de benen, een trekkende of stekende pijn in de kuiten of trillingen en zwellingen in de benen. Het kan zelfs zo zijn dat je dieperliggende spataders hebt, die je niet ziet. Wanneer je deze klachten hebt en je ziet geen spataders, is het goed je huisarts altijd even te contacteren.

Zijn spataderen te voorkomen?

Gelukkig zijn er diverse methodes om de spataderen in de periode dat je zwanger bent te verkleinen. Hieronder geven wij een aantal tips hierover.

  1. Zorg voor genoeg beweging. Zorg dat je voeten goed en neer beweegt, je kuitspieren moeten actief blijven. Dit bevordert de bloedstroom.
  2. Zorg voor elastische kousen, deze geven druk op de anderen wat de terugstroom van het bloed naar het hart stimuleert.
  3. Zorg ook dat je niet te lang stil staat. Bij te lang stil staan stroomt het bloed minder goed naar het hart.
  4. Wanneer je gaat slapen: leg je benen wat hoger. Doe dit via een kussen bijvoorbeeld.
  5. Ga niet met je benen over elkaar zitten, dit knelt de aderen af wat slecht is voor de bloedsomloop.
  6. Zorg dat je geen knellende sokken draagt.

Behandelingen voor spataderen

Wanneer je geen klachten hebt, dan hoef je ook geen actie te ondernemen. Ze hebben namelijk geen schadelijk effect voor jouw of het kind. Wanneer de spataderen wel echte klachten geven aan de benen zoals eerder genoemd, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Er zijn een aantal behandelingen beschikbaar om hier wat tegen te doen. Namelijk:

Voor een behandeling zul je beter kunnen wachten tot zes maanden na de bevalling. Tijdens de zwangerschap is de kans groot dat ze zo weer terugkeren. Ook kun je altijd de huisarts vragen naar specifieke oefeningen die je kunt doen om de bloedcirculatie te verbeteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *