Wanneer je baby nog maar net gebeuren is zal hij of zij nog vooral slapen en liggen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je baby gaat lopen of kruipen en op gevaarlijke plekken terecht komt. Wanneer je baby echter ouder wordt dan beginnen ze wel te kruipen. Op dit moment kan je kind op gevaarlijke plekken komen. Denk bijvoorbeeld aan de rand van de trap, bij het gasfornuis, tegen scherpe punten aan vallen en ga zo maar door.

Stopcontacten worden ook gezien als gevaarlijke plekken. Een kind weet niet wat een stopcontact is, maar ze zijn wel erg nieuwsgierig. En dat is nou juist gevaarlijk met een stopcontact. Daarom is het belangrijk om je huis babyproof te maken en daarvoor zijn ook aanpassingen aan het stopcontact voor nodig. Hieronder lees je meer informatie over stopcontactbeveiliging.

Hoe beveilig ik het stopcontact?

Stopcontacten zijn erg uitnodigend voor kinderen. Er zitten namelijk gaatjes in en nieuwsgierige kinderen hebben al snel de neiging om hun vingers er in proberen te stoppen of speelgoed of andere voorwerpen er in proberen te doen. Dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Het is dan belangrijk dat je de stopcontacten in huis beveiligd waar je kind bij kan komen. Dat hoeft dus niet iedere stopcontact in huis te zijn, maar wel alle stopcontacten waar je kind bij kan komen. Aangeraden wordt om alle stopcontacten op een hoogte lager dan 1,5 meter te beveiligen in ruimten waar je baby ook komt. Er zijn een drietal manieren om het stopcontact te beveiligen. Dat kan door kindveilige stopcontacten aan te schaffen, afdekplaatjes te gebruiken of door losse pluggen te gebruiken. Hieronder geven we meer informatie over alle drie methoden.

Kindveilige stopcontacten

kindveilig stopcontactEen kindveilige stopcontact wordt ook wel een kindveilige wandcontactdoos genoemd. Over het stopcontact zit namelijk een afdekplaatje. Hierdoor is het niet mogelijk voor je kind om voorwerpen in het stopcontact te stoppen. Ook zijn ze stopcontact minder uitnodigend omdat de openingen niet goed zichtbaar zijn. De enige wanneer om het stopcontact te gebruiken is door met de stekker op het stopcontact te drukken met beide pinnen tegelijk en deze vervolgens een kwartslag te draaien. Voor een kind is dit vrijwel onmogelijk om te doen.

Afdekplaatjes over de stopcontacten

Je kunt er ook voor kiezen om afdekplaatjes over de stopcontacten heen te doen. Door gehele afdekplaatjes te gebruiken zijn de gaten van het stopcontact niet meer zichtbaar. Hierdoor wordt je kind minder nieuwsgierig en is het stopcontact niet uitnodigend om voorwerpen in te stoppen. Echter zijn de afdekplaatjes niet geschikt voor stopcontacten waar zware apparaten op werken. Hierbij gaat het om apparaten boven de 1000 Watt. In dat geval kunnen de plaatjes namelijk gaan smelten.

Gebruik van losse pluggen

Stopcontacten die je niet vaak gebruikt kun je losse pluggen voor aanschaffen. Voor stopcontacten die je wel vaak gebruikt is een van de bovenstaande opties beter geschikt. De pluggen kun je op het stopcontact doen wanneer ze niet worden gebruikt. Om de pluggen los te halen heb je er een bijgeleverd sleuteltje voor, kun je je nagels gebruiken of werkt het met een zuignap. Dit verschilt per soort plug. Ook komt het voor dat sommige pluggen gemakkelijk door kinderen los te halen zijn. Let hier dus op en probeert het altijd even uit hoe vast de plug echt zit.

Tips bij het kopen van een stopcontactbeveiliger

Heb jij een baby opkomst of is je baby in de groei? Dan is het belangrijk om je huis al zo snel mogelijk veilig te maken voor de baby. Wanneer je beveiliging voor het stopcontact gaat kopen dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Bij de kindveilige stopcontacten is het goed om te kijken of ze beschikken over het keurmerk KEMA-KEUR. Zo weet je zeker dat jij over veilige stopcontacten beschikt. Bij de afdekplaatjes is het belangrijk om te controleren hoe goed deze tegen hitte kunnen wanneer er stopcontacten worden gebruikt voor zware apparaten (boven de 1000 Watt). Tot slot is het bij losse pluggen altijd belangrijk dat je van tevoren controleert hoe vast deze zitten.

Voor het kopen van beveiliging voor het stopcontact hebben we hieronder een aantal aanbevelingen. Klik op een van de links hieronder en neem rustig een kijkje tussen de verschillende stopcontactbeveiligers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *