temperatuur van de babyDe temperatuur van je baby is erg belangrijk, met name in het begin. Het is als ouder en kraamverzorgende erg belangrijk dit goed in de gaten te houden, dagelijks. Zo kun je namelijk direct opmerken wanneer de temperatuur van je baby te hoog of te laag is.

Door de temperatuur te meten, meet je als ware de gezondheid van de baby. Het is namelijk een goede indicatie daarvoor.

Op welke temperatuur moet de baby blijven?

De temperatuur die normaal hoort te zijn is een temperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Wel kan het zijn dat de eerste dagen na de geboorte de handen en voetjes wat kouder aanvoelen, dat is geen probleem.

Hoe meet je de temperatuur?

Om globaal een beeld te krijgen van de temperatuur van je baby kun je het nekje van de baby voelen. Maar om een beter beeld te krijgen, is het gebruik van een thermometer aan te raden. Hiermee weet je precies wat de lichaamstemperatuur is van je baby.

Temperatuur tabel van baby

Hoe gebruik je een thermometer? 

Zorg dat de baby het niet te warm krijgt. De eerste weken is het belangrijk dat de baby niet teveel warmte verliest. Een goede tip is daarom om de baby een mutsje te laten dragen, omdat de baby via het hoofd het meeste warmte verliest. Zorg er niet voor dat je de baby te dik aankleed, dat is niet nodig.

Tip om het warmer te krijgen in de winter

Wanneer de baby in de winter is geboren dan is het vaak goed wat extra te letten dat de baby op een juiste temperatuur is, gezien de omstandigheden wat kouder zijn. Een goede manier om te zorgen voor deze warmte is een kruik.

Op deze wijze kun je een kruik het beste gebruiken voor de baby:

Meer weten over kruikgebruik? Lees dan dit artikel op Veiligheid.nl

Wat doen als de temperatuur niet goed is?

Wanneer de temperatuur hoger is dan 37,5 graden, doe de baby dan minder kleertjes aan en haal ook even het dekentje weg. Wanneer de temperatuur lager is dan 36,5 graden, trek dan wat meer kleertjes aan bij de baby. Leg dan ook een extra dekentje, een mutsje of een kruik in zijn bed om hem warmer te krijgen. Houd in deze tijd de temperatuur goed in de gaten, kijk een uur later weer naar de temperatuur van de baby. Wanneer deze nog steeds te laag of te hoog is, bel dan even met je verloskundige of huisarts.

Een te hoge temperatuur betekent namelijk vaak dat je baby koorts heeft. Is de temperatuur te laag? Dan kan het zijn dat de baby een infectie heeft opgelopen.

Daarom is het belangrijk op tijd te constateren wanneer een baby een te lage of te hoge temperatuur heeft. Hoe eerder je het weet, hoe eerder actie ondernomen kan worden wanneer dit nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *