Zwanger vocht vasthouden? Wellicht heb je er al vaker van gehoord. Heb je wel eens het gevoel dat je tijdens de zwangerschap dikke voeten en enkels hebt? En dan voornamelijk in de avonduren? Dat kan heel goed kloppen. Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam namelijk meer vocht vast. 50 tot 80 procent van de zwangere vrouwen houden meer vocht vast tijdens de periode dat ze zwanger zijn. Dit is het meest het geval in de laatste 3 maanden van de gehele zwangerschap. In dit artikel zullen we de oorzaken hier van bespreken en wat je er zelf aan kan doen om het te verminderen of tegen te gaan. Indien jij andere tips hebt voor medebezoekers van deze pagina dan zien je jou tips graag onderaan dit artikel verschijnen!

Vocht vasthouden zwanger – De oorzaken

Een andere benaming voor het vocht vasthouden is oedeem. De ophoping van het vocht in het lichaam heeft verschillende oorzaken onderstaand hebben we de oorzaken verder uitgewerkt.

De zwangerschapshormonen veranderen veel in je lichaam. Een van de veranderingen is dat ze de vaatwanden verslappen. Doordat de wand van de aderen slapper worden gaan deze meer uitzetten en worden ze beter zichtbaar op de huid. Op de buitenkant van de huid komt een paars/rode kleur van de aderen. Dit worden ook wel spataderen genoemd. Daarnaast neemt het bloedvolume in je lichaam toe tijdens de zwangerschap. Dit gecombineerd met het slapper worden van de aderen zorgt eerder voor spataderen.

Door deze veranderingen kan het bloed zich gaan ophopen in de benen. Het vocht kan verdwijnen uit de aderen en worden opgenomen in het weefsel. Dit vocht stroomt meer naar beneden en hoopt zich op in de benen, voeten en enkels. Gedurende de dag kan dit verder gaan ophopen in de benen. Vandaar dat het het meest voorkomend is aan het eind van de dag.

Tot slot wordt je baarmoeder ook steeds groter. Door het groter worden van de baarmoeder wordt het moeilijker voor de bloedbanen om het bloed terug te laten stromen naar het hart. Dit zorgt voor meer ophoping van het bloed in de benen, omdat het bloed niet goed genoeg terug stroomt. Onderstaand hebben wij de bovenstaande oorzaken nog eens samengevat:

Wat kan ik zelf doen? – Vocht vasthouden zwangerschap

Er zijn verschillende manieren om de ophoping van het vocht in de benen tegen te gaan of te verminderen. Het beste is om met deze tips op tijd te beginnen om te zorgen dat je er geen last van krijgt. Echter is het nooit gegarandeerd dat jij hier geen last van krijgt. Het verschilt namelijk per vrouw in welke mate je er last van zult krijgen. Wanneer je echter op tijd begint met deze tips zorg je er voor dat bij jou de kans zo klein mogelijk wordt dat je niet teveel vocht ophoopt in je lichaam. We hebben de tips hieronder op een rijtje gezet:

Voldoende bewegen

Gedurende je hele zwangerschap is het goed om te bewegen. Bewegen tijdens je zwangerschap moet je natuurlijk wel met beperkingen doen en alleen wat je lichaam aan kan. Door gebruik te maken van de kuitspieren is je lichaam beter in staat om het bloed en vocht wat onderin je been blijft zitten weer terug te pompen. Dit is op zich vrij logisch als je nagaat dat je doorbloeding verbeterd bij inspanning.

Eet niet teveel zout

Daarnaast is het goed om niet teveel zout te eten. Let er dus op wat je op je ei doet! Zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vast houdt. Eet je minder zout dan kan dat ook weer wat schelen.

Op je linkerzij liggen of met je benen omhoog liggen

Op je linkerzij gaan liggen helpt ook tegen een betere doorbloeding. Als je namelijk in deze houding ligt is de druk van de baarmoeder op het been namelijk het minst groot. Zo kan het bloed toch nog goed doorstromen. Als je namelijk 24 weken zwanger bent dan is je baarmoeder al net zo groot als een voetbal! Naast op je zij liggen kun je ook op je rug gaan liggen met je benen omhoog. Door met je benen omhoog te gaan liggen kan het bloed en vocht beter terug naar beneden stromen.

Drink veel water

Hoewel het waarschijnlijk nogal tegenstrijdig klinkt is het goed om veel vocht te drinken tijdens de zwangerschap. Dit helpt je lichaam namelijk om het vocht af te voeren in je lichaam. Drink daarnaast weer geen vochtafdrijvende thee. Dit kan een nadelige werking hebben op de placenta.

Koud afspoelen na het douchen

Ben je in het verleden wel eens naar de sauna geweest? Dan heb je vast wel van de saunagang, de saunaronde of het saunaritueel gehoord? Dit zijn de standaard saunarondes die je volgt voor optimaal gebruik van de sauna. Dit wordt gedaan om de doorbloeding in je lichaam te stimuleren. Dezelfde werking heeft het om je koud af te spoelen na het douchen. Hierdoor wordt je bloedsomloop gestimuleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *