Voedselvergiftiging is iets wat natuurlijk altijd kan voorkomen. Maar in de periode dat je zwanger bent als vrouw, is de kans altijd net wat groter dat je hiermee in aanraking kunt komen. Wanneer je zwanger bent moet je altijd uitkijken met het eten van rauwe voedingsmiddelen. Je lichaam heeft namelijk wat minder weerstand, waardoor de kans groter is dat je last kunt krijgen van voedselvergiftiging. Al is de kans nog erg klein dat je hiermee te maken zult krijgen. Voedselvergiftiging betekend gelukkig niet direct dat het schadelijke effecten zal hebben op het ongeboren kind. Helaas, kan het wel andere gevolgen hebben voor jou wat indirect weer leidt naar de baby.

Voedselvergiftiging leidt vaak tot uitdroging en uitputting. Wat negatieve gevolgen kan hebben voor de baby.

Hoe herken je voedselvergiftiging?

In de meeste gevallen kun je het herkennen aan het hebben van buikkrampen, darmkrampen, het hebben van diarree, overgeven en uitputting. In sommige gevallen kun je ook koorts hebben. Bij botulisme, wat de meest gevaarlijke vorm van voedselvergiftiging is starten de klachten vaak eerst aan het hoofd. Denk hierbij aan het moeite hebben met slikken, wazig zien en lastiger praten. Waarna de klachten vervolgens verder verspreiden over het lichaam. Er kan dan spierverzwakking en verlamming toetreden. In de meeste gevaarlijke situatie kunnen zelfs de ademhalingsspieren verlamd raken.

Wat zorgt voor de voedselvergiftiging?

De salmonellabacterie is de grote boosdoener in de meeste gevallen die er voor zorgt. Hoe zwakker je lichaam in het algemeen is, hoe sneller je hier vatbaar voor bent. Daarom hoor je ook vaak dat ouderen sneller kans hebben op voedselvergiftiging. Voedsel waar salmonella in zit vindt je voornamelijk in rauwe eieren, rauwe vlees en vis, rauwe groenten en fruit.

Je wordt voornamelijk besmet door het verkeerd bereiden van voedsel of het verkeerd bewaren. Ook besmet keukengerei of besmette handen kunnen leiden tot een besmetting van deze bacterie. Hygiene is daarom altijd erg belangrijk, met name als je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap ben je een stuk vatbaarder voor ziektes, dit komt omdat het immuunsysteem niet zo goed werkt als normaal. Daarom is het altijd belangrijk goed op te letten op wat je eet.

Hoe gevaarlijk is het?

Gelukkig is het in de meeste situaties niet ernstig. Dankzij het braken en het hebben van diarree kan er wel veel vocht verloren gaan, wat natuurlijk de kans op uitdrogen groter maakt. Dit wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorkomen, wat onder andere goed kan door extra vocht binnen te krijgen. Het is belangrijk om te weten dat de bacterie zelf niet schadelijk is voor het ongeboren kind. Maar je kunt natuurlijk zelf wel er ziek van worden wat niet fijn is tijdens de zwangerschap.

Zolang de uitdroging wordt beperkt zullen er ook gen schadelijke effecten zijn voor het kind. Het beste is om daarom altijd de huisarts te contacteren en te zorgen dat je genoeg vocht binnen krijgt. Een huisarts kan je vaak specifieke tips geven voor jouw situatie.

Hoe merk je uitdroging op & Tips om hiermee om te gaan

Het belangrijkste is om het te voorkomen, maar dit lukt natuurlijk niet altijd. Het is daarom goed als moeder bewust te zijn van de verschijnselen. Je kunt het herkennen aan de slijmvliezen die droog aanvoelen, je zult meer dorst hebben en is de urine vaak geconcentreerder en zal deze er ook donker uitzien en sterker ruiken. Daarnaast gaan de ogen dieper in de oogkassen zitten en kun je hoofdpijn hebben. Het is dus altijd om even een controle te doen bij de huisarts als je last krijgt van een van bovengenoemde klachten.

Het is belangrijk bij uitdroging veel water te drinken, maar doe dit voornamelijk in kleine slokjes. Dit neemt de maag beter op. Ook doet wat bouillon vaak wonderen bij een erge uitdroging. Dit lost het zout te kort wat op. Daarnaast kan je de huisarts je altijd advies geven welke medicijnen je kunt gebruiken.

Wanneer je last hebt van botulisme, is het belangrijk om direct je arts te contacteren. In dit geval is het ernstiger. In weinig gevallen komt dit gelukkig voor, maar wanneer je denkt hiermee te maken hebt: contacteer dan direct je huisarts. Dit geldt niet alleen voor tijdens de zwangerschap, maar ook buiten de zwangerschap. Bij gewone voedselvergiftiging is het belangrijk na twee dagen de huisarts te contacteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *