Rond het voorjaar zitten er weer veel pollen in de lucht. Wat voor sommige mensen helaas betekent dat het hooikoortsseizoen weer van start gaat. Geen pretje. Wat is het precies en wat te doen bij hooikoorts?

Wat te doen bij hooikoorts

Hooikoorts

Wanneer mensen hooikoorts hebben, zijn ze allergisch voor verschillende soorten stuifmeel van grassen, bomen of planten. Veelvoorkomende klachten bij hooikoorts zijn; een jeuk en -loopneus of verstopte neus, veel niezen, brandende of jeukende en tranende ogen en veel hoesten. Erg vervelend dus.

Wat te doen bij hooikoorts?

Medicijnen

Er zijn verschillende soorten druppels en sprays verkrijgbaar tegen hooikoorts. Zo heb je oogdruppels en neusspray. Helaas verdwijnt de hooikoorts hier niet compleet door, maar kunnen de klachten wel verminderen. Deze medicijnen bevatten antihistaminica, gebruik op lange termijn kan geen kwaad. Wel wordt het aangeraden om te stoppen zodra de klachten minder worden.

Tegenwoordig zijn er ook verschillende soorten luchtreinigers die pollen in bijvoorbeeld een huiskamer of auto verwijderen.

Het aanpassen van je voeding kan ook helpen bij hooikoorts. Probeer genoeg vers fruit en groente te eten, deze bevatten Vitame C. Producten als zuivel, noten en graan bevatten magnesium, die ook het immuunsysteem ondersteunen. Geen tijd om elke dag je voeding aan te passen? Vitamine C en Magnesium zijn ook in tabletvorm verkrijgbaar.

Wat te doen bij hooikoorts

Huis, tuin en keukenmiddeltjes

Op internet is er genoeg te vinden over hooikoorts en wat je er tegen kan doen. Zo gaat er een gerucht rond dat het slikken van een levende pissebed de klachten zou verminderen. Nu is dit niet de meest favoriete oplossing.
Zwarte komijn is een populair middeltje. Dit kruid schijnt goed te werken als ondersteuning van je immuunsysteem. Er wordt geadviseerd om er thee van te maken.

Ook een wat frissere optie dan het opeten van een pissebed is het drinken van water gemixt met appelazijn. Drink in de ochtend een glas water van 250 ml met een theelepel appelazijn en drink dit (met voorkeur in de ochtend) rustig op.

Heel erg last van brandende en/of jeukende ogen? Dan kan in ieder geval het gebruik van oogdruppels geen kwaad. Mocht dit niet genoeg zijn en wil je de jeuk verlichten. Kook dan wat water en maak een doek nat. Laat het water afkoelen totdat het ijskoud is, of laat het afkoelen totdat het minder heet is. Wat fijner voelt.

Wil je meer weten over hooikoorts, verkoudheid of andere aandoeningen en ziektes. Bekijk dan deze pagina.

Dit artikel bevat affiliate links, maar is uit eigen beweging tot stand gekomen. Dit is geen advertorial of gesponsord bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *