Heb je een miskraam gehad en vraag je je af of dit risico’s heeft op het opnieuw zwanger worden? Of moet je wachten voordat je weer zwanger wordt en hoe lang moet je dan wachten? Vrouwen die een miskraam hebben gehad roepen deze vragen bij zichzelf op wat een volkomen logische reactie is nadat je een miskraam hebt gehad. Hoe snel je na je miskraam weer zwanger wordt verschilt ook voor iedere vrouw. Het is dus volkomen normaal als het langer duurt voordat je weer zwanger bent. Bij de ene vrouw duurt het slechts een aantal weken, terwijl het bij een andere vrouw wel maanden kan duren. In dit artikel lees je alles over zwanger worden na een miskraam.

Opnieuw zwanger worden na miskraam

Wanneer je een miskraam hebt gehad tijdens je zwangerschap kun je in principe direct weer proberen om zwanger te worden. Toch wordt er vaak geadviseerd om te wachten totdat je je eerste menstruatie hebt gehad. Dit om te zien of het lichaam nog volkomen normaal werkt en er verder niks ernstigs aan de hand is, waardoor je de miskraam hebt gehad. Daarnaast moeten wel de buikkrampen zijn verdwenen en moet het bloedverlies zijn gestopt. Wanneer hieraan is voldaan kun je in principe gewoon weer samen met je partner proberen om zwanger te worden. Echter moet je er ook zelf klaar voor zijn. Hoe voel  jij je mentaal nadat je net een miskraam bent ondergaan? Ben je er aan toe om direct weer te proberen om een kind te krijgen? Dit zijn echter vragen voor jezelf.

Kans op tweede miskraam
Zaadcelen en eicel

Bij vrouwen is de kans op een miskraam 1 op de 10. De grootste kans op een miskraam heb je tussen de periode van de eerste 4 t/m 12 weken van je zwangerschap. Wanneer je voor de tweede keer weer een miskraam hebt, dan is dit in de meeste gevallen toeval. Het gebeurt namelijk vaker dat vrouwen meerdere malen een miskraam hebben. Wanneer je voor de derde keer een miskraam ondergaat dan wordt het zeker aangeraden om je huisarts te raadplegen of naar je gynaecoloog te gaan. Wellicht is er in dicht geval meer aan de hand. Er kunnen in dit geval verschillende oorzaken zijn welke moeten worden onderzocht. De onderstaande oorzaken kunnen zich voordoen.

Echter zullen deze oorzaken eerst moeten worden onderzocht, voordat er een duidelijke uitspraak over kan worden gedaan. Er is dus nog geen reden tot paniek. Daarnaast kan de leeftijd ook een rol spelen. Algemeen aangenomen is dat wanneer je als vrouw boven de 35 komt neemt de kans op een zwangerschap geleidelijk aan af. Over het algemeen hebben jonge vrouwen gemiddeld 20% kans om zwanger te worden iedere maand tijdens de ovulatie, vrouwen in de 30 hebben gemiddeld 10% kans om zwanger te worden en vrouwen boven de 40 nog maar 5% kans om zwanger te worden iedere maand.

Eisprong miskraam

Om weer opnieuw zwanger te worden moet er in je lichaam als eerst weer een eisprong plaatsvinden. Zonder een eisprong is er namelijk ook geen kans om zwanger te worden. Bij de eisprong komt er een rijpe eicel tot stand die via de een van de eileiders naar de baarmoeder wordt geleid. Op dit moment is er de mogelijkheid voor de eicel om bevrucht te worden met een zaadcel van je partner. Dit moet gebeuren voordat de eicel is opgelost in de baarmoeder.

Een kans op een miskraam is er altijd. Wanneer er dus niks geks binnen je eigen lichaam of met de zaadcellen van je partner aan de hand is, blijft de kans even groot om gewoon weer zwanger te worden. Blijf het dus met je partner proberen wanneer jullie denken dat jullie er beide weer aan toe zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *