Bij de meeste vrouwen is dit het geval. Ongeveer 75% van de vrouwen krijgt last van een zwangerschapsstreep. Ook wel linea nigra genoemd. Dit is een verticale streep over de buik van het schaambeen tot de navel. Veel vrouwen vinden dit erg vervelend, omdat het er niet mooi uit ziet en bang zijn dat deze niet zullen verdwijnen. Echter zal de streep na de zwangerschap vaak weer verdwijnen en heb je er geen last meer van. De zwangerschapsstreep is iets anders dan de zwangerschapsstrepen die ontstaan door striae. Deze striemen ontstaan namelijk door het te snel groeien van je lichaam voor het bindweefsel en deze blijven vaak na de zwangerschap wel zichtbaar. Zwangerschapsstrepen door striae verdwijnen vaak niet meer na de zwangerschap.

Oorzaken zwangerschapsstreep

Heb je het al eerder gezien bij andere zwangere vrouwen of op internet? Deze lijn zit er namelijk bij jou ook altijd al en komt er niet alleen tijdens de zwangerschap. De zwangerschapsstreep wordt ook wel linea alba genoemd wanneer deze wit is (als je niet zwanger bent). De reden dat je de lijn in het verleden nog nooit eerder hebt gezien is, omdat deze heel erg licht van zichzelf is. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam veel verandering door vanwege de aanmaak van hormonen in je lichaam. De belangrijkste hiervoor zijn progesteron en oestrogeen. Deze zorgen er ook voor dat je tijdens de zwangerschap meer pigment aanmaakt. Hierdoor komt het ook dat je tijdens de zwangerschap een zwangerschapsmasker kunt krijgen.  Ook wordt je tijdens de zwangerschap hierdoor sneller bruin. De aanmaak van pigment is namelijk een bescherming van je lichaam tegen de UV-zonnestraling.

Dat verklaard nog niet gelijk je zwangerschapsstreep. Wat er in feite in je lichaam gebeurt is dat de linea alba ook meer pigment krijgt. De lijn die eerder wit was zal nu een kleur mee krijgen van het extra pigment op je lichaam. De lijn die er dus altijd al was, maar voorheen niet zichtbaar. Nu de linea alba een kleur meekrijgt wordt deze ook wel de linea nigra genoemd.

Deze zwangerschapsstreep komt vaak iets verder in het tweede trimester van de zwangerschap. Voor meer informatie over deze periode tijdens de zwangerschap ga je naar onze zwangerschapskalender en kun je de ontwikkelingen voor jou en voor de baby bekijken.

Kan ik de zwangerschapsstreep voorkomen?

Het antwoord daarop is nee. Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar je kunt het wel reduceren. Misschien heb je het al wel bedacht door de voorgaande informatie. We hebben je namelijk zojuist verteld dat pigment op je huid wordt aangemaakt als bescherming tegen de zon. Nu je zwanger bent wordt er meer pigment geproduceerd door de veranderingen in je hormonen. Kom je dus meer in de zon dan zal er ook meer pigment worden aangemaakt en wordt de linea alba sneller een linea nigra. Blijf je dus meer uit de zon weg dan heb je ook minder snel last van een linea nigra.

Daarnaast hebben we nog een andere tip waar je in het verleden al waarschijnlijk meer van hebt binnen gekregen. Foliumzuur. In het artikel eten tijdens de zwangerschap hebben we je de voordelen verteld dan foliumzuur als je zwanger probeert te worden en voornamelijk aan het begin van de zwangerschap. Een ander voordeel is dat wanneer je voldoende foliumzuur krijgt je minder snel pigment aanmaakt en je dus ook minder snel last zult krijgen van de zwangerschapsstreep.

Verdwijnt de streep van me buik?

Na de zwangerschap zal de streep weer bij bijna alle vrouwen verdwijnen. Hoe snel deze verdwijnt is vaak afhankelijk van hoe snel jou hormonen weer naar de oude staat terug gaan van voor de bevalling. Gemiddeld is na een jaar de streep niet meer of slechts nog maar amper zichtbaar op je buik. Bij een klein percentage vrouwen is de streep nog wel zichtbaar na een jaar. Er is echter geen reden om dit vervelend te vinden. Je mag er namelijk trots op zijn dat je een baby hebt grootgebracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *