Je b17 weken zwangerent alweer 17 weken zwanger. Zowel jijzelf en je baby maken veel veranderingen met zich mee. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten, zodat jij op de hoogte bent waarom sommige veranderingen zich voordoen. Daarom geven wij jou hier graag alle informatie die je nodig hebt in je 17 weken zwangerschap. Onderstaand vind je de ontwikkelingen van je baby en van jouzelf.

Je baby: 17 weken zwanger

Je baby groeit hard door en bouw steeds meer kracht op om zichzelf klaar te maken voor de echte wereld straks. Inmiddels is je baby bijna 14 centimeter groot. Gemiddeld groeit je baby 2 centimeter per week. Nog steeds zitten de ogen van je baby dicht, maar zoals vorige week tijdens week 16 van de zwangerschap kan je baby nu al wel licht opmerken. Indien je met een zaklamp tegen de buik van de baby zou schijnen dan zou de baby zich al van het felle licht weg kunnen draaien. Toch een leuk idee dat je baby van nog maar 17 weken oud al zoiets kan opmerken! Naast dat je baby al licht op kan gaan merken kan ze ook geluiden gaan horen. Natuurlijk horen ze niet alles, maar de geluiden kunnen op een doffe manier bij je baby aankomen. Een voordeel is dat je baby op dit moment al kan gaan wennen aan de stem van haar moeder. Daarentegen kun hele harde geluiden de baby weer irriteren. Probeer dus zeer luide geluiden te vermijden voor de baby.

Daarnaast ontwikkelen de vingers van de baby zich. Deze beginnen al hele kleine nageltjes te krijgen, waarmee jou kind later in zijn of haar neusje zal peuteren! Ook krijgen de vingers al kleine vingerafdrukken. Hiermee heeft jou kindje al unieke vingerafdrukken, terwijl je baby nog niet op de helft van de zwangerschap is.

Jijzelf: Zwangerschap week 17

Vorige week hebben de hormonen grote veranderingen doorgemaakt in je lichaam die voor veel verandering kunnen zorgen. Het zwangerschapshormoon hCG is vervangen voor het hormoon progesteron. Dit hormoon is er voornamelijk voor om het spierweefsel te versoepelen tijdens de zwangerschap. Dit zorgt er voor dat de baarmoeder ongehinderd verder kan groeien. De uiteindelijke bevalling zal hierdoor ook soepeler kunnen verlopen. Een nadeel hiervan is dat het kan dat je last krijgt van bekkeninstabiliteit. Uit onderzoek is al gebleken dat ongeveer 50 tot 60% van de vrouwen tijdens de zwangerschap last kan hebben van bekkenpijn of in de onderrug. Hieronder lees je een aantal tips tegen deze pijn. Handig om te weten dus wanneer jij hier last van hebt!

Daarnaast merken sommige vrouwen dat ze tijdens deze periode een zwangerschapsgloed over zich heen hebben. Dit houdt is dat vrouwen helemaal kunnen stralen als een filmster en zich lekker in hun vel voelen. Hier kun je nog meer informatie over lezen in ons artikel over de zwangerschapsgloed.

Tips tegen bekkenpijn

Als je denkt dat ze van de ergste zwangerschapssymptomen af bent komt er weer het volgende aan tijdens de zwangerschap. Bekkenpijn! Niet prettig, maar er zijn een aantal tips welke handig zijn om te weten, zodat je de pijn hopelijk kun verminderen/verhelpen. Tijdens de zwangerschap is het goed om de goede afwisseling te vinden tussen rust en inspanning. Het is namelijk niet goed om geheel rust te nemen en niks meer te doen. Of nog erger, met een zak chips op de bank gaan luieren! Sporten tijdens de zwangerschap is goed om te doen. Aangezien je spierweefsel verslapt is het nog wel goed om je lichaam actief te houden, zodat alles niet te slap wordt in je lichaam. Je lichaam moet namelijk tijdens deze periode ook al extra gewicht dragen. Daarom is het goed om op kracht te blijven.

Daarnaast kun je ook een bekkenband dragen. Deze band draag je om je billen en bekken en verstevigd je lichaam bij inspanningen. Je hoeft hem dan ook niet de hele dag door te dragen, maar deze kun je ook dragen op de momenten dan je hem echt nodig hebt en wel inspanning levert.


16 weken zwanger
18 weken zwanger

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *