Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap te maken gehad met aambeien. Deze aambeien ontstaan door een toenemende druk op de anale bloedvaten waardoor deze opzwellen en ook kunnen barsten. Er zijn verschillende factoren die de oorzaak kunnen zijn van aambeien. Het te hard persen bij de ontlasting is natuurlijk wel de bekendste oorzaak. Maar ook een door de veranderde hormoonhuishouding verstoorde bloedsomloop en een verzwakking van het bindweefsel kunnen de oorzaak zijn van aambeien. Ook de zwangerschap is helaas één van de grotere risicofactoren voor het ontstaan van aambeien.

Waarom ontstaan aambeien in de zwangerschap?

Bloedvaten zijn voorzien van kleppen die het bloed ondersteunen om terug te stromen naar het hart. Druk en verzwakking van deze kleppen zorgen er echter voor dat het bloed terug kan stromen en gaat ophopen in de bloedvaten. Hierdoor kunnen de bloedvaten opzwellen waardoor de spataderen ontstaan. Tijdens de zwangerschap drukt het gewicht van de groeiende baby op de grote bloedvaten in de bekken waardoor de bloedcirculatie verstoord kan worden. Aan de andere kant zal tijdens de zwangerschap de bloedcirculatie met 25 tot 40 procent toenemen. Een combinatie van deze twee verschijnselen zorgen ervoor dat zwangere vrouwen een grotere kans hebben op de vorming van aambeien.

Ook de veranderde hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat het bloed langzamer terugstroomt naar het hart waardoor de kleinere rectale bloedvaten gaan opzwellen. De aambeien kunnen erger worden wanneer de aanstaande moeder last heeft van constipatie en hierdoor extra moet persen tijdens het ontlasten. Ook de bevalling, wanneer grote druk wordt gezet op de vaginale en rectale zone, kan aambeien veroorzaken. Een moeizame of langdurige bevalling of wanneer de baby aan de zware kant is zijn bekende factoren die aambeien kunnen veroorzaken. In deze gevallen kan men binnen 24 uur na de bevalling last krijgen van aambeien.

Wat zijn de symptomen van aambeien?

Aambeien kunnen zich in de endeldarm en rond de sluitspier vormen. Soms kunnen deze interne aambeien ook naar buiten groeien. Het meest bekende symptoom is het aanwezig zijn van helder rood bloed tijdens de ontlasting. Doordat het persen tijdens de ontlasting pijnlijk kan zijn, is een onvolledige ontlasting vaak ook één van de symptomen. Externe aambeien kunnen jeukerig en pijnlijk zijn en kunnen gaan bloeden door overbelasting en het afvegen met toiletpapier. In ernstige gevallen kan je je erg verzwakt en vermoeid voelen. In uitzonderlijke gevallen kunnen aambeien ook bijdragen aan bloedarmoede.

Hoe kan ik aambeien voorkomen?

Gelukkig is het ontstaan van aambeien tijdens de zwangerschap meestal een tijdelijk verschijnsel. Er zijn echter wel enige handelingen die het ongemak van aambeien kunnen verlichten. Zo kan je ervoor zorgen dat je veel vocht drinkt en dat er redelijk veel vezels in jouw voeding aanwezig zijn. Hierdoor verbeterd de stoelgang en is er minder risico op constipatie. Probeer zoveel mogelijk het gebruik van laxeermiddelen te voorkomen. Indien je toch moeite hebt met de stoelgang kan het drinken van pruimensap en het eten van pruimen bijdragen aan een goede stoelgang. Ook voldoende lichaamsbeweging zoals wandelen en zwemmen, kan het risico op aambeien aanzienlijk verlagen. Voorkom het zwaar tillen en andere handelingen waarbij een aanzienlijke krachtsinspanning vereist is.

Hoe moet ik aambeien behandelen?

Zowel conventionele als de alternatieve therapeuten zijn ervan overtuigd dat een vezel en vochtdieet de beste behandeling is tegen aambeien. Deze dieetmaatregelen zijn ook nodig wanneer aambeien chirurgisch verwijderd worden.

De meeste behandelingen richten zich op het verminderen van pijn en jeuk. Vooral het gebruik maken van warme (Niet hete) zitbaden is de meest gewaardeerde en geadviseerde behandelmethode. Deze behandeling voorkomt het zwellen van de bloedvaten in het rectale gebied en zorgt voor het ontspannen van de sluitspier.

Ook de standaard aambeienzalven zijn gericht op het verzachten van de pijn en het verminderen van de jeuk. Deze zalfjes bevatten in veel gevallen Zinkoxide wat ervoor zorgt dat de zwellichamen iets doet samentrekken waardoor de aambei iets verschrompeld. Deze OTC (Over-the-counter) geneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen. Bij de apotheek zijn ook aambeienzalven verkrijgbaar die lokaal verdoven en daardoor de pijn en jeuk tijdelijk verminderen. Deze zalfjes, die alleen op recept verkrijgbaar zijn, bevatten lidocaïne of cinchocaïne die de huid verdoven en daardoor de pijn en de jeuk tijdelijk tegengaan. Ook zijn er zalfjes die polidocanol en oleaatnatrium bevatten. Deze middelen werken jeuk- en pijnstillend en hebben een verzachtend effect op de huid rond de anus.

Wanneer je last hebt van aambeien in de zwangerschap is het altijd raadzaam om jouw huisarts, zwangerschap consulent of specialist te raadplegen. Ga beslist niet zelf experimenteren met de drogisterijzalfjes, deze kunnen zelfs schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Aambeien in de sociale omgang

Het feit dat je, door jouw zwangerschap, last hebt van aambeien is niets om je over te schamen. Toch valt het onderwerp aambeien nog steeds een beetje in de taboesfeer. Op verjaardagen en andere leuke sociale evenementen zal dit onderwerp dan ook zelden besproken worden. Natuurlijk zal je dit medische probleem met jouw wederhelft bespreken, maar om dit nu kenbaar te maken aan andere familieleden gaat toch wel iets te ver. Gelukkig wordt, door de vele televisie reclames, het onderwerp wel steeds meer uit de taboesfeer getrokken. Laatst besprak ik dit probleem met een goede vriendin. Zij heeft een zoontje van 6 jaar waarbij zij tijdens de zwangerschap ook last had van aambeien. Het was een fijn gesprek waarbij ik goede adviezen kreeg. Helaas werd ik op een verjaardag onplezierig geconfronteerd met het feit dat ik dit besproken had met mijn vriendin. Haar zoontje, die waarschijnlijk delen van het gesprek had opgevangen, maakte namelijk luidruchtig kenbaar dat ik aardbeien in mijn kont had! Nadat iedereen was uitgelachen kreeg ik gelukkig wel veel bemoedigende schouderklopjes waarbij iedereen mij sterkte wenste met de zwangerschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *