Je zwangerschap is een zware periode, waarbij er veel lasten op je pad zullen komen. Er zijn vele zwangerschapssymptomen welke minder prettig zijn om te ervaring. Deze komen door de hormonale veranderingen in je lichaam. Voornamelijk door het zwangerschapshormoon hCG veranderen er veel dingen in je lichaam. Deze bereid je lichaam voornamelijk voor op de aanpassingen die nodig zijn om een baby in je buik groot te brengen. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap maak je vele symptomen mee, zoals misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid etc. Aan het begin van het tweede trimester verdwijnen de meeste van deze symptomen, wat natuurlijk erg prettig is! Minder prettig is dat er andere kwaaltjes kunnen ontstaan, zoals bekkenpijn of bekkeninstabiliteit.

In dit artikel vertellen wij de klachten en oorzaken hiervan en geven wij je een aantal tips wat je hier tegen kunt doen om de pijn te verminderen of misschien wel te voorkomen.

Klachten bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit kan vervelende klachten met zich meebrengen. Het liefst voorkom je deze klachten, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Hieronder hebben wij de voornaamste klachten op een rijtje gezet, zodat je kunt herkennen of dit vanuit de bekken komt. Indien je last hebt van een van deze klachten dan kun je er van uit gaan dat het door instabiliteit in de bekken komt en kun je hierover contact opnemen met je huisarts als de klachten te erg worden.

Bij bepaalde bewegingen kun je opeens pijn krijgen in je bekken, zoals tijdens het bukken of andere vreemde bewegingen. Daarnaast kan je een pijn krijgen wanneer je snel opstaat vanaf de bank of uit je bed. Er ontstaat voornamelijk een pijn midden voor in de bekken of bij het stuitje. Daarnaast kun je tijdens bekken instabiliteit last hebben van snellere vermoeidheid of het minder snel herstellen van de vermoeidheid.

Oorzaken van bekkenpijn/bekkeninstabiliteit

Aan het begin van het tweede trimester zijn er veel hormonale veranderingen in je lichaam waar je rekening meer moet houden. Zo wordt het zwangerschapshormoon hCG vervangen voor het hormoon progesteron. Deze laatste zorgt voornamelijk voor de instabiliteit in je bekken. Dit komt doordat je spierweefsel wordt versoepeld. Dit is noodzakelijk voor het laten groeien van de baarmoeder en het versoepelen van je bekken voor de latere bevalling. Zo krijgt je baby meer ruimte en ontstaat er meer bot afstand tussen de bekken.

Daarnaast gaven we hiervoor al aan dat het kan dat je sneller vermoeid raakt. Vermoeidheid is ook een van de voornaamste zwangerschapssymptomen tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Het nadeel hiervan is dat veel vrouwen erg veel rust zullen nemen en de spieren daardoor verder verslappen. Dat in combinatie met het verslappen van het spierweefsel door het zwangerschapshormoon progesteron en een resultaat kan zijn dat je spieren rond dit gebied erg slap worden. Daar komt ook nog bij dat je tijdens je zwangerschap extra gewicht moet dragen. Het spreekt voor zich dat deze ontwikkelingen samen voor pijnklachten in de bekken kunnen zorgen.

Een bekkenband en zwangerschapsgymnastiek

Het is goed om tijdens je zwangerschap tot op zeker hoogte in beweging te blijven. Zo houd je je lichaam en je spieren sterk. Als je tijdens je zwangerschap sport is ook een optie. Lees hier voor het artikel om overal van op de hoogte te zijn. Het is goed om dit met een huisarts te overleggen wanneer je pijn in je bekken hebt. Je huisarts kan je dan doorsturen naar een fysiotherapeut om bepaalde oefeningen te gaan doen, zodat je spieren worden versterkt en de pijn kan worden verzacht.

BekkenbandDaarnaast kun je een bekkenband aanschaffen om te dragen tijdens je zwangerschap. Deze is bedoeld voor de ondersteuning tijdens bepaalde bewegingen. Je draagt deze band om je billen en onderrug en geeft de extra ondersteuning tijdens bepaalde bewegingen.

Daarnaast is het een goede tip om te gaan zwemmen. Zo kan je lichaam zich inspannen en blijft het op kracht. Daarnaast voelt je buik erg licht aan in het water en dit geeft een fijn gevoel. In het water kan ten slotte ook weinig verkeerd gaan. Je maakt soepele bewegingen, gebruikt vrijwel al je spieren en stoot nergens tegen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *