baby laten doorslapenWaar in een ander artikel op onze website hebben geschreven over het slaapritme van een baby, gaan we in dit artikel specifiek in op het door laten slapen van de baby.

Zo komt onder andere het volgende aanbod in dit artikel:

Alle informatie die nodig is, zodat je op de hoogte bent als ouder.

Doorslapen betekent in feite dat de baby de eerste maanden na de bevalling doorslaapt voor circa 6 a 7 uur na de laatste (borst)voeding. Baby’s hebben in het begin een heel ander ritme, ze kennen nog geen dag- en nachtritme. Dit ontwikkelen ze later pas in een later stadium. Baby’s leven negen maanden in een baarmoeder en hebben continue voeding nodig, dit betekent dat het lastig is voor een baby lang door te slapen.

Baby leren doorslapen tips

Het belangrijkste om een baby goed te laten doorslapen is om een dag- en nachtritme te laten ontwikkelen. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Veel ouders hebben hier ook problemen mee. Om de baby beter te leren laten doorslapen kun je de volgende tips toepassen:

Zorg voor een slaapritueel. Dit kan vanaf circa twee maanden. Probeer elke keer dezelfde volgorde van handelingen uit te voeren voordat de baby moet slapen, hierdoor krijgt de baby het langzaam beter door. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van voeding, het omkleden van de baby, een boekje lezen of zingen waarna je hem in zijn bedje legt.

Leg de baby wakker in bed. Het is verstandig om vanaf circa zes tot acht weken te starten met de baby enkele keren per dag wakker in zijn bed te leggen. Dit stimuleert de baby om zelf te leren slapen, zonder afhankelijk te zijn van zijn ouders. Belangrijk is dat dit wel op de juiste momenten gebeurd. Dit kun je het beste doen wanneer de baby redelijk moe is. Klaarwakker in zijn bed leggen gaat niet werken. Wanneer de baby een beetje moe is, wordt hij langzaam bewust dat de bedoeling is om te gaan slapen op dat moment.

Een tip dat meegegeven kan worden is om zo min mogelijk oogcontact te hebben. Baby’s worden namelijk gestimuleerd door oogcontact.

Zorg dat de baby wat vertrouwds in bed heeft. Een klein knuffeltje, doekje of speentje doet het vaak goed bij baby’s.

Voed de baby vaker overdag. Ook dit is een tip die vaak goed werkt. Wanneer de baby overdag vaker gevoed wordt, betekent dit vaak dat hij s’ nachts minder voeding heeft. Met name na vier maanden zijn de baby’s erg alert. Dan eten en drinken ze vaak net genoeg, waardoor ze er s’nachts weer uit willen. Dit kun je dus beter voorkomen door overdag de baby vaker te voeden.

Zorg voor een donkere kamer. Een donkere kamer is erg belangrijk, dit zorgt dat de baby een beter dag- en nachtritme ontwikkeld. Zo leert hij omgaan met de biologische klok en ziet hij het verschil tussen overdag en s’ nachts. Zorg dus dat er zo min mogelijk licht in de kamer is. Goede donkere gordijnen zijn dus van belang.

Beperk de interactie tijdens de nachtvoedingen. Het is goed om de nachtvoedingen zo ‘saai’ mogelijk te houden. Het is goed om dan even niet te knuffelen, te praten, te zingen of welk ritueeltje je ook hebt. De baby zal dan beter door krijgen het de bedoeling is om te slapen in de nacht.

Haal je baby er op een vast tijdstip uit. Na drie maanden is het goed om een vast tijdstip aan te houden wanneer je de baby uit zijn bedje haalt. Zo ontwikkeld hij ook een beter ritme. Ook s’avonds op dezelfde tijd erin leggen is verstandig. Zo doe je er goed aan om het ook duidelijk te maken aan de baby dat het ochtend is. Dit kun je doen door de gordijnen open te trekken en wat te praten tegen de baby. S’ avonds kun je ook een beter ritme ontwikkelen door even rustig te doen voor het slapen: zet geen tv aan, geen muziek en wees rustig. Lees bijvoorbeeld even een boekje voor.

Wees op de hoogte wat je kunt verwachten. Het is goed om op de hoogte te zijn, baby’s zullen tussen de twee en vier maanden ‘doorslapen’. Wat dus betekent dat de baby circa 6 uur slaapt. En dat is vaak net niet genoeg tot de volgende ochtend, waardoor je er vaak toch eerder uit moet en je slaap moet ontbreken. Pas vanaf circa 6 maanden leren de baby’s echt goed doorslapen tot de volgende ochtend en kun je zelf ook weer beter doorslapen.

Hieronder gaan we in op diverse vragen die vaak worden gesteld en belangrijk zijn om op de hoogte van te zijn.

Mag een pasgeboren baby gewoon doorslapen als hij niet wakker wilt worden om gevoed te worden?

Dit hangt af van de situatie, het heeft namelijk te maken met het geboortegewicht. Wanneer de baby een laag geboortegewicht heeft, rond de 2000 gram, dan heeft de baby s’nachts toch echt twee keer voeding nodig om te groeien. Maar wanneer de baby een tienponder is, dan kan de baby rustig een keer doorslapen. Het is belangrijk dat hij genoeg voeding binnenkrijgt, bij borstvoeding is dit meestal zo circa 7 a 10 keer op een dag.

Wanneer slaapt een baby echt door?

Dit is natuurlijk fijn te weten als moeder. Dit is vanaf een maand of zes ongeveer. Dit kan uiteraard verschillen per baby, al is zes maanden het gemiddelde.

Slaapt een baby beter bij flesvoeding?

In de meeste gevallen wel, dit komt omdat voeding uit een fles makkelijker is te verteren voor een baby dan borstvoeding. Dit zal zorgen dat de baby dus minder snel wakker wordt in de nacht.

Mijn baby vanaf zes maanden wordt s’nachts ineens vaker wakker, hoe kan dit?

Dit heeft te maken met de voeding van de baby’s. Vanaf zes maanden zijn ze toe aan bijvoeding. Ze hebben dan net behoefte aan wat meer voeding. Het is dan belangrijk de bijvoeding langzaam op te bouwen. In deze fase start je ook langzaam met vast voedsel zodat hij hier aan kan wennen.

Kunnen er andere oorzaken zijn waardoor de baby wakker wordt?

Niet alleen een behoefte van voeding kan leiden dat de baby wakker wordt. Ook een vieze luier, een krampje of buikpijn kan leiden dat de baby wakker wordt. Daarnaast kan een baby die verkouden is ook sneller wakker worden, of als de baby te warm is.

Moet ik elke keer naar mijn baby gaan als hij wakker wordt?

Verwen je baby niet teveel met aandacht, tenzij de baby gaat huilen. Dat kan er ook wat anders aan de hand zijn. Wellicht is er behoefte aan voeding of wat anders. Zorg alleen dat je niet de baby gaat verwennen door hem eruit te halen of bijvoorbeeld te knuffelen in de nacht.

Kan een baby ’teveel’ slapen?

Nee, elke baby heeft een andere behoefte. De ene baby slaapt dus meer dan de andere zoals ook wordt verteld in het artikel over slaapritme van baby’s. Probeer het kind dus niet gedwongen wakker te houden. Hij wordt vanzelf moe en weet vaak wel wanneer hij wilt slapen.

Conclusie

Slaap is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Een baby moet rustig zijn ritme leren opbouwen, wat tijd kost. Geef dit ook en neem hier de tijd voor, dit leert een baby niet van de ene op andere dag. Werk continue met een structuur, zorg voor genoeg voeding en probeer een dag- en nachtritme te ontwikkelen. Je zult dan vanzelf zien dan dat het na een aantal maanden beter gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *