De zwangerschap heeft natuurlijk een groot effect gehad op je lichaam, wat heel normaal is. Niemand ziet er nou eenmaal fitter uit na een bevalling.  Na de zwangerschap moet je als ware ‘ontzwangeren’ zoals dat wordt genoemd.

Met name je buik is na de bevalling anders geworden, je hebt niet meer de buik die je eerder wel had. En die wil je natuurlijk graag terugkrijgen. De beste manier om hier weer aan te gaan werken zijn een aantal goede buikspieroefeningen zodat je weer in betere vorm verkeert.

In dit artikel zullen wij daarom een aantal goede tips geven om je buik(spieren) te trainen na de bevalling.

Allereerst is het belangrijk dat je ongeveer vijf weken wacht voordat je start met trainen. De eerste weken moet je lichaam namelijk nog herstellen van de bevalling, deze weken kun je natuurlijk rustig bewegen maar is het niet goed om al teveel inspanningen te leveren.

Oefeningen om je buik te trainen

De volgende buikspier oefeningen zijn goed om te beoefenen:

Waarom deze oefeningen?

Deze oefeningen zijn effectief omdat hierbij ook de zij-buikspieren goed gebruikt worden. Deze dieperliggende spieren zijn erg belangrijk voor het krijgen van een strakkere buik. De zij-buikspieren stimuleren ook je rug, welke erg belangrijk is om te trainen. Tijdens de zwangerschap heb je vaak een slechtere houding aangehouden waardoor het belangrijk is dit ook weer te verbeteren.  Daarnaast zijn deze oefeningen ook niet te gecompliceerd waardoor je hier perfect mee kunt starten.

Crunch
crunch buikoefeningDe crunch is wellicht één van de meest bekende buikoefeningen. Je zet je voeten op de grond en werkt je met je buik naar voren. Probeer hierbij zoveel mogelijk je buik te gebruiken en niet je andere rugspieren, hiermee train je de buik beter. Voor deze oefeningen kun je ook drie sets aanhouden, probeer bijvoorbeeld 3 keer 10 tot 20 crunches.

Wanneer dit niet lukt, start met een lager aantal en verhoog het aantal vanzelf wanneer je voelt dat het beter gaat. Of neem wat meer pauze tussen elke set.

Zijkant crunch

zijkant crunch buikoefeningDe zijkant crunch is een net wat andere variant dan de gewone crunch. Hier ligt de focus meer op de zij-buikspieren welke erg belangrijk zijn. Je ligt bijna in dezelfde houding als de crunch en roteert hierbij naar de zijkant. Let hier ook goed op dat je de buik het werk laat doen, deze variant is ook zwaarder dan de crunch. Start daarom ook met een minder aantal herhalingen. Gebruik ook voor deze oefening een set van 3 keer een xx aantal herhalingen die je aan kunt. Neem elke keer circa een minuut pauze.

V-up

v-up buikoefeningBij de v-up span je de buikspieren erg goed aan, door deze houding worden je buikspieren sterker (en ook de rest van je lichaam). Je kunt deze oefening in 3 keer doen, probeer zelf te kijken hoeveel seconde je ongeveer de benen in de lucht kan krijgen. Dit verschilt per persoon. Probeer 3 sets van bijvoorbeeld 30 seconde te doen met 1 tot 2 minuten pauze er tussen. Je zult snel zien dat je hier beter in wordt. In het begin kan het nog wel lastig zijn, probeer daarom langzaam op te bouwen.

Een andere variant is de side-plank oefening. Bij deze focus je ook goed op de zijkant van je buikspieren.

Probeer alle oefeningen wekelijks een aantal keer te doen. Doe dit circa 3 tot 4 keer per week voor een goed resultaat. Het begin zal lastig zijn, maar je zult al snel merken dat het makkelijker gaat en dat je meer herhalingen kunt. Het is belangrijk om vol te houden, je zult niet direct resultaat zien. Wat een reden is dat veel vrouwen er al snel mee stoppen. Ook kun je er tegen opzien om de oefeningen elke keer te doen, doe ze daarom bijvoorbeeld voor de televisie of onder het genot van goede muziek thuis.

Ook een leuke video op Youtube is onderstaande video waar een aantal goede buikspieroefeningen worden voorgedaan.

Gezond leven & gezond eetpatroon net zo belangrijk

Een veel gemaakte fout is denken dat alleen buikspieroefeningen voor het juiste resultaat gaan zorgen. Een gezonde levensstijl met een goed voedingspatroon is net zo belangrijk, wellicht zelfs belangrijker. Zorg dat je daarom genoeg fruit en groenten eet en zorg dat je de belangrijke vitamines binnen krijgt. Zorg dagelijks ook wat voor beweging, denk aan een kleine wandeling of ga bijvoorbeeld regelmatig is zwemmen. In het artikel sporten na de bevalling vertellen we meer over welke sporten aan te raden zijn en welke niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *