Heb je het wel eens bij andere mensen gehoord of heb je de laatste tijd vaker last van je handen, waarbij je een tintelend gevoel hebt of pijn in je handen? Daarnaast heb je vaak een doffer gevoel in je handen alsof je erop hebt geslapen. Dit zijn symptomen van het carpaal tunnel syndroom komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Eén op de tien mensen krijgt in zijn leven te maken met het carpaal tunnel syndroom. Vrouwen krijgen er over het algemeen drie keer zo vaak last van dan mannen. Tijdens de zwangerschap wordt de kans hierop nog eens een stuk groter. Voornamelijk rond de zesde maand van de zwangerschap en daarna. In dit artikel gaan we het hebben over dit syndroom, wat de symptomen er van zijn en wat je er aan kunt doen.

Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom is een beknelling in de middelste arm zenuw. Deze zenuw loopt in je arm door het carpaal tunnel kanaal. Vandaar de naam van het carpaal tunnel syndroom, oftewel CTS. Als deze zenuw wordt afgekneld dan kan het zijn functie niet meer goed uitvoeren. Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam door de hormonen meer vocht vast dan normaal. Dit extra vocht in je arm kan zorgen voor de beknelling van je middelste arm zenuw. Onderstaand hebben we de symptomen opgesomd, zodat deze in een overzicht bij elkaar staan.

’s Nachts houdt je lichaam vaak ook meer vocht vast dan overdag. Daarom kan het zijn dat je er ’s nachts sneller last van kunt krijgen. Je bent nu namelijk ook niet aan het bewegen.

Symptomen van het carpaal tunnel syndroom

Gezien de middelste arm zenuw kan zijn afgekneld in je arm kan het zijn dat je symptomen van de klachten krijgt. Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen als je last hebt van het carpaal tunnel syndroom.

Over het algemeen beginnen de klachten aan een hand en breiden de klachten zich ook uit naar de andere hand. Over het algemeen worden de klachten ook erger ervaren aan de ene hand dan aan de andere. Hierna gaan we het er over hebben wat je er zelf aan kunt doen om de klachten en symptomen tegen te gaan.

Wat kan ik er aan doen?

Het is erg vervelend en een van de vele zwangerschapssymptomen die je natuurlijk liever ontwijkt of weer van af komt. Er zijn een aantal manieren om de klachten te kunnen verminderen, zodat er er minder last van ervaart. Als je een tintelend gevoel hebt in je handen of wanneer ze slapper gaan voelen kun je even goed in je handen wrijven of ermee wapperen. Door er mee actief mee te bewegen verdwijnt het vocht eerder en kunnen de zenuwen beter hun werk doen. Wanneer je ’s nachts veel last hebt van je handen kun je ze uit bed laten hangen.

Wanneer naar de huisarts?

Indien je denkt dat jij het carpaal tunnel syndroom (CTS) hebt wordt geadviseerd om er mee naar je huisarts te gaan. De huisarts kan je onderzoeken en adviezen geven hoe jou zenuw het best tot rust kan komen. Mochten de klachten na 6 weken nog niet verdwijnen dan kan de huisarts je doorsturen naar de neuroloog voor onderzoek en eventueel behandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *