Veel vrouwen stellen zichzelf de vraag tijdens de zwangerschap: kan het kwaad om seks tijdens de zwangerschap te hebben en heeft me baby dit door? Hier is al veel onderzoek naar gedaan en het antwoord op de vraag is nee. Dit geld wanneer de baby zowel de status van een foetus of een embryo heeft. De baby kan niet worden geraakt door de penis en zal ook niks merken van het geslachtsgemeenschap tussen jou en je partner. De baby zit namelijk volkomen beschermd in de baarmoeder. Daar bevind de baby zich in de vruchtzak gevuld met vruchtwater. De opening van de baarmoeder, oftewel baarmoedermond, is afgesloten met een stevige slijmprop. Daarnaast wordt de baarmoeder beschermd door de vliezen. Je hoeft je tijdens de zwangerschap dus totaal niet druk te maken over schade die je aanricht wanneer je seks hebt. Toch kan het erg onwennig aanvoelen. Dit is volkomen normaal en heeft vrijwel iedere vrouw. Voornamelijk wanneer het je eerste zwangerschap is. Toch zijn er een aantal weetjes over seks tijdens zwangerschap. In dit artikel behandelen we de weetjes en kun je meer te weten over vrijen tijdens zwangerschap.

Vrijen tijdens zwangerschap voelt onwennig?

Vrijwel tijdens de zwangerschap kan voor veel vrouwen een onwennig en onprettig gevoel geven. Voornamelijk aan het begin van de zwangerschap of wanneer het de eerste zwangerschap is hebben veel vrouwen hier last van. Dit is volkomen normaal. Het zwanger zijn geeft het gevoel dat er iemand bij is. Daarnaast zorgt het beschermende ouderschapsgevoel er voor dat je je  baby zo gezond mogelijk de wereld op wilt laten komen. Wanneer je seks hebt kan dit het gevoel geven dat de penis de baarmoeder of de baby kan raken. Dit is echter niet waar, gezien de baby volkomen beschermd is door de vliezen en de slijmprop voor de baarmoedermond. Daarnaast vragen stellen zich vaak af of de baby iets kan vernemen van de geslachtsgemeenschap. De baby merkt hier niks van. Probeer dus samen met je partner te genieten en te realiseren dat de baby niks merkt en het niet gevaarlijk is voor de baby.

Behoefte aan seks

De behoefte aan seks is voor vrouwen heel erg wisselend tijdens de zwangerschap en verschilt uiteraard per vrouw. Over het algemeen zijn er wel verklaarbare trends te zien bij vrouwen in de behoefte aan seks tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen een stuk minder zin in seks. Dit is ook niet gek. Door de misselijkheid, depressies en de vermoeidheid hebben vrouwen minder zin. Tijdens deze eerste maanden (eerste trimester) doen zin veel veranderingen voor in het vrouwelijk lichaam wat voor deze effecten zorgt. Heb jij dus minder behoefte aan seks tijdens het eerste trimester van je zwangerschap, dan is dit volkomen normaal.

De vierde t/m de zesde maand neemt de behoefte aan seks juist weer toe. Dit komt doordat je bloedvaten ook wijder worden er je baarmoeder beter wordt doorbloed. Door de verbeterde doorbloeding kun je een orgasme als heftiger ervaren. Het komt voor bij andere vrouwen, die eerder nooit konden klaarkomen, op dit moment juist wel een orgasme kunnen krijgen.

In het laatst trimester (vanaf week 28 tot de bevalling) neemt de behoefte aan seks juist weer af. Dit komt voornamelijk door de dikke en zware buik. Ook denken mensen dat het slechts kan zijn voor de bevalling die er aan komt. Het tegendeel is waar. Geslachtsgemeenschap zorgt er voor dat je bekken soepel blijven. Ook bevorderd seks de aanmaak van het hormoon oxytocine. Deze helpt de bevalling op gang te zetten. Doordat de baarmoeder zich in dit stadium moeilijker ontspant blijft een orgasme ook langer hangen.

Seks standjes tijdens zwangerschap

In principe kun je vrijwel alle standjes waar je je zelf lekker bij voelt. Echter zullen sommige standjes niet helemaal fijn aanvoelen en dien je er op te letten dat je geen stoten tegen je buik krijgt. Onderstaand staan een aantal standjes die het meest comfortabel zijn tijdens de zwangerschap.

 Wanneer niet vrijen tijdens zwangerschap?zwanger en seks

Er zijn een aantal momenten wanneer seks beter kan worden vermeden tijdens de zwangerschap. Onderstaand hebben we deze punten voor je opgesomd. Wanneer een van deze punten zich bij jou voordoet kun je het beste contact op nemen met je arts of gynaecoloog. Zij kunnen je meer informatie geven over jou situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *