Het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op complicaties voor het ongeboren kind. Door het gebruik van drugs, wordt de ontwikkeling van de baby ernstig verstoord wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Zo kan een groeiachterstand ontwikkeld worden bij de baby, maar ook op latere leeftijd zijn er nog effecten zichtbaar.

Een blijvende achterstand op het gebied van gedrag, emoties en intelligentie komt vaak voor. Ook een gestoorde motoriek en lichamelijke afwijkingen bij het kind komen vaak voor. Dit kan zowel komen als de vrouw vlak voor als tijdens de zwangerschap gebruik heeft gemaakt van drugs. Niet alleen tijdens dus.

Drugs gebruikt? Meld dit aan de huisarts

In het verleden drugs gebruikt? Denk aan je kind en vertel dit zo snel mogelijk aan de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Dit is namelijk van groot belang. Op deze wijze kan de baby vaker worden gecontroleerd op gezondheid. Het risico op afwijkingen en complicaties is altijd groter wanneer drugs is gebruikt in het verleden.

Wil je zwanger worden?

Wanneer je zwanger wilt worden en je hebt een verleden van drugs dan is het belangrijk dat je lange tijd voordat je zwanger wordt geen drugs meer gebruikt. Het gebruik van zowel alcohol als drugs heeft namelijk een groot effect op de vruchtbaarheid. Hoe langer je bent gestopt voor de zwangerschap, hoe beter. Niet alleen voor de vrouw geldt dit, ook voor de man. Het gebruik van drugs heeft namelijk effect op de kwaliteit van het sperma.

Waar heeft drugsgebruik invloed op tijdens de zwangerschap?

Er zijn drie elementen waar drugs een grote invloed op heeft, namelijk de spermacellen en eicellen, de eileider en de placenta. Dit komt omdat een spermacel versmelt wordt met de eicel tijdens de bevruchting, na de bevruchting reist ze via de eileider naar de baarmoeder, om zich daar uiteindelijk te nestelen.

Spermacellen en eicellen

Het staat vast dat spermacellen in goede vorm moeten zijn, zo moeten ze snel kunnen bewegen en moeten er genoeg aanwezig zijn. Ook de eicel moet van goede kwaliteit zijn. Door het gebruiken van drugs wordt de kwaliteit verslechtert, dit heeft hier dus invloed op. Dit kan zowel leiden tot een miskraam of tot complicaties bij de baby.

Eileider

De trilharen hebben een belangrijke functie, deze zorgen dat de eicel naar de baarmoeder toe reist. Deze moeten dus in goede vorm zijn zodat ze goed kunnen functioneren. Door het gebruik van drugs worden de eileiders beïnvloed, wat uiteindelijk weer leidt dat de bevruchte eicel niet op tijd aanwezig is in de baarmoeder om zich te nestelen. Tevens bestaat de kans dat de bevruchte eicel ook blijft hangen in de eileider, dit zorgt voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, wat erg gevaarlijk is.

Placenta (moederkoek)

Ten slotte, de placenta of ook wel moederkoek genoemd. Het gebruik van drugs betekent dat een kind hier ook automatisch wat van mee krijgt. Dit komt omdat het in staat is door de barrière van de placenta van de moeder naar het kind te gaan. Dit betekent dat het kind er effect van heeft, wat zeer schadelijk is.

Het gevaar tijdens de zwangerschap

De eerste weken van een zwangerschap zijn met name erg belangrijk, veel belangrijke organen worden ontwikkeld bij de baby. Wanneer in deze tijd wat gebeurd, dan heeft dit ernstige gevolgen voor de baby. Zo is de kans op een miskraam dan ook erg hoog. Na 40 weken is de zwangerschap voorbij, maar in die periode heeft drugs nog wel grote invloed op de baby en placenta.

Doordat de placenta gekoppeld is met de baby via de navelstreng, zorgt dit voor het volgende:

Het knappe is, dat dit allemaal moet gebeuren zonder dat het bloed van de baby in verband wordt gebracht met het bloed van de moeder. De placenta, die een soort beschermende functie heeft, laat sommige stoffen wel door en anderen weer niet. Drugs is in staat om via de placenta de baby te bereiken, wat uiteindelijk de ontwikkeling van de baby beïnvloed. Wat dus zeer schadelijk is. Zelfs een kleine hoeveelheid drugs kan leiden tot een slechte ontwikkeling van de baby, of zelfs een miskraam.

Gevaar voor de moeder tijdens de zwangerschap

Niet alleen voor het kind is het erg schadelijk, ook verhoogt drugsgebruik de kans op de volgende zaken bij de moeder:

Cocaïne gebruik

Naar cocaïne is onderzoek gedaan, hierbij is aangetoond dat er een verhoogde kans is op afwijkingen aan de moederkoek, dit verhoogt de kans een loslatende placenta en verhoogt de kans op het vroegtijd breken van de vliezen.

Marihuana gebruik

Gevolgen van marihuana gebruik zijn niet bekend tijdens de zwangerschap. Wel bestaat het vermoeden dat het de werking van andere zaken als bijvoorbeeld alcohol kan versterken.

Ook de bevalling wordt lastiger

De bevalling is altijd een zware inspanning voor elke moeder en brengt vaak al genoeg stress met zich mee. Het gebruik van drugs zal de bevalling nog zwaarder maken dan het al is.

Zorg ruim op tijd voor het afkicken voor de zwangerschap

Belangrijk is om in een zo vroeg mogelijk stadium af te kicken voor de zwangerschap. Het is lastig en vereist een goede mate van doorzettingsvermogen. Denk aan je eigen gezondheid en nog belangrijker aan de gezondheid van je baby en zijn toekomst. Het beste is om de zwangerschap uit te stellen tot dat er een lange periode is afgekickt, zodat er zo min mogelijk schadelijke stoffen aanwezig zijn in het lichaam.

Het beste is om een huisarts te raadplegen, deze kan je voorzien van advies en medische hulp. Hij kan je ook instanties aanraden die je kunnen helpen voor het afkicken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *