zwanger en harde buikenHet krijgen van een harde buik tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Zolang ze niet te pijnlijk zijn, is het niet erg. Harde buiken ontstaan door het onwillekeurig samentrekken van de baarmoeder. Het geeft een vervelend en irriterend gevoel, maar in de meeste gevallen duurt de pijn slechts even. In slechts weinig gevallen duurt de pijn uren.

Een oorzaak van harde buiken kan zijn dat je te druk bent geweest, waardoor de baarmoeder wordt geprikkeld. Gezien de baarmoeder vast zit aan de bekken, komt er hier veel spanning op de banden, wat ook wel bandenpijn wordt genoemd. Omdat de baarmoeder hierdoor geprikkeld wordt, gaat deze hard worden. Een andere reden waarom je last kunt van harde buiken is door onverwachte bewegingen in het bed. Dit prikkelt de baarmoeder waardoor het hard kan worden.

In de laatste fase van de zwangerschap zijn er ook andere oorzaken waardoor je last kunt krijgen van een harde buik. Andere oorzaken kunnen dan zijn door te bukken, een volle blaas te hebben, een orgasme en ten slotte door bewegingen van de baby.

De eerste zwangerschap zal ook het minst de harde buiken veroorzaken, hoe meer kinderen je hebt gekregen: hoe meer je last zult hebben van harde buiken. Maak je geen zorgen wanneer je een aantal keren per dag even last hiervan hebt, het is vaak een teken dat je even rustig aan moet doen en niet teveel moet inspannen. Bij extreme pijn is het altijd raadzaam de huisarts te contacteren

Zijn harde buiken te voorkomen?

Helaas, harde buiken zijn een normaal verschijnsel. Wel is het raadzaam om een buikband aan te schaffen, dit ondersteunt namelijk de baarmoeder. Het zorgt voor minder spanning op de banden die de baarmoeder met de bekken verbinden. Daarnaast biedt een buikband de volgende twee voordelen met zich mee:

Als moeder moet u niet denken dat u ineens veel meer kunt doen dankzij de buikband, daar is het niet voor. Dit is een veel gemaakte fout.

Meer tips om een harde buik te verminderen

Wanneer je last hebt van een harde buik, pak dan even je rust. Ga een uurtje liggen met een warmwaterkruik tegen je onderbuik aan wat zorgt voor wat ontspanning en rust.

Zorg altijd je niet te veel inspant, een harde buik is vaak het gevolg van te druk zijn.

Wanneer je in een vroeg stadium al last hebt van harde buik, kan het goed zijn om een zwangerschapssteunlip aan te schaffen. Ook deze biedt extra ondersteuning aan je  baarmoeder wat zorgt voor wat minder pijn.

Wanneer verloskundige raadplegen?

Wanneer de harde buiken meerdere keren per uur voorkomen, denk hierbij aan 6 tot 7 keer per uur en je nog niet zover bent om te bevallen. En het ook niet verminderd als je gaat even je rust neemt en gaat liggen. Dan is het raadzaam om je verloskundige te raadplegen om te kijken wat de oorzaak precies is.

Veel vrouwen denken dat ze al last hebben van weeën, terwijl ze last hebben van harde buiken. Gelukkig is dit verschil goed op te merken. Harde buiken doen namelijk veel minder pijn dan weeën en ook is deze pijn meestal korter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *