Als je als vrouw zwanger bent is het niet ongewoon om last te hebben van bandenpijn. Helaas is deze pijn niet te verhelpen, maar je kunt er wel het één en ander tegen doen om zo de pijn te verlichten.

Wat is bandenpijn precies?

Als je zwanger bent groeit de baarmoeder en dus groeit de druk op de banden bandenweefsel in de bekken. Om deze reden wordt de pijn bandenpijn genoemd. De banden lopen van boven de baarmoeder naar het schaambot en de banden zorgen ervoor dat de baarmoeder op de goede plek blijft. Deze pijn kan ontstaan vanaf de 20e week. De baarmoeder begint dan te groeien en hierdoor is ook een bepaalde druk voelbaar. Ben je eerder zwanger geweest? Dan kan je eerder te maken krijgen met bandenpijn.

Bij bandenpijn voelt een zwangere vrouw pijn in de onderbuik en eventueel ook aan de zijkanten van de baarmoeder. De pijn kan doortrekken tot in de vagina en kan worden ervaren als een pijn die stekend en scherp is. De pijn kan vooral optreden als je als zwangere vrouw wissel van houding of bewegingen maakt die onverwacht zijn. Op zo’n moment komt er druk op de baarmoeder te staan.

De pijn verlichten

Je kunt de pijn verlichten door je banden te trainen. Je kunt dit doen door je buik aan te spannen. Op deze manier wordt de buik met buikspieren gedragen en juist niet met de banden. Bij pijn kun je een warme kruik op je buik liggen. Het is ook raadzaam om voldoende rust te nemen. Voorts kun je een buikband dragen. Deze helpt bij het ondersteunen van de buik. Ook wordt druk op de banden dankzij een buikband vermindert. Zelfs het ombinden van een sjaal kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *