De bevalling zit erop, een fijn gevoel voor velen. De eerste tijd na de bevalling ben je als ware nog aan het na-bevallen, wat voor sommigen toch nog even een lastige periode is. Je lichaam heeft een verandering mee gemaakt tijdens de zwangerschap, dit heeft dus ook weer tijd nodig om te herstellen. Het duurt ook zeker een aantal weken voordat de zwangerschapshormonen uit je lichaam zijn verdwenen.

Vaak schrik je ook van je buik en heb je last van verschillende zaken. Zo kan je nog last hebben van aambeien, van je knip of ruptuur of last van de operatiewond na de keizersnede.

Het is belangrijk de eerste weken nergens zorgen over te maken. Je lichaam is anders, de verandering kan je niet tegen gaan. Dit heeft allemaal tijd nodig om te herstellen.

Na de bevalling is het raadzaam het rustig aan te doen, ga niet direct sporten en probeer een gezond voedingspatroon aan te houden. Zorg dat de borstvoeding goed loopt, rust veel uit, eet gezond en focus je voornamelijk op het kind en laat andere zaken door iemand anders regelen voor zover dat kan. Het is belangrijk niet te stressen, maar te genieten van het prachtige moment dat je kindje is geboren.

Wat je zeker niet moet doen:

Wat kun je wel doen om beter te herstellen van je bevalling

Een goede tip is om met je partner af te wisselen wie welke nacht uit bed gaat, zodat je om de nacht kunt wisselen. Dit zorgt voor een betere rust wat je hard nodig hebt. Ook ontspannende activiteiten zijn belangrijk voor overdag, neem bijvoorbeeld is een rustige wandeling voor wat ontspanning. Of een klein middag dutje (doe dit alleen niet na 16:00 uur), zodat je s’nachts wel optimaal kunt slapen. Ook een boek lezen kan goed zorgen voor wat ontspanning.

Vagina herstellen na de bevalling

De vagina krijgt veel te verduren tijdens de bevalling, niet geheel onlogisch dat deze anders aanvoelt na de bevalling. Er zijn meerdere klachten die kunnen voorkomen, wij zetten de meest voorkomende

Pijnlijke hechtingen

Grote kans dat je hechtingen hebt gehad als je bent ingescheurd of een knip hebt gehad. Vaak irriteren de hechtingen doordat strak zitten, belangrijk is dat je er niet aan gaan zitten want het moet goed herstellen. Om ze beter te laten herstellen, kun je elke dag even met een ontbloot lichaam op bed liggen. Hierbij kun je eventueel een handdoek klaarleggen om bloedverlies op te vangen. Het is belangrijk dat er goed lucht bij komt, zodat het sneller hersteld. Probeer ook altijd rechtop te zitten als je hechtingen hebt.

Wijdere vagina na bevalling

Na de bevalling is de vagina uiteraard wijder dan normaal. Wees gerust, dit herstelt vandaag zelf weer na een aantal maanden. Wanneer je meerdere bevallingen hebt gehad, herstelt dit minder snel. Als vrouw wil je vaak weer je vagina strakker krijgen, hiervoor kun je bekkenbodemoefeningen doen om deze spieren weer strakker te krijgen. Deze oefeningen zorgen ook voor dat je minder snel last hebt van urineverlies.

Last bij het plassen

Vaak heb je een branderig gevoel bij het plassen na de bevalling. Dit is vanwege de urine, deze gaat langs je scheur, knip of woont en prikt hier als ware in. Een goede tip is daarom altijd na het plassen je vagina uit te wassen met water. Dit helpt voor de vermindering van de pijn en maak tegelijkertijd je hechtingen ook schoon.

Het hebben van seks na de bevalling

Voor veel vrouwen is het even wennen, de eerste keer seks na de bevalling moet altijd even op zich wachten. Je voelt je als vrouw anders en je vagina is ook een stuk meer gevoelig dan voorheen. Om infecties te voorkomen aan je baarmoedermond is het raadzaam om minimaal drie á vier weken te wachten voordat je seks hebt na de bevalling. Vele dokters raden zelf vier tot acht weken aan.

Hoe zit het met sporten na de bevalling?

Na de bevalling mag je uiteraard weer sporten, maar niet direct zoals voorheen. Ga niet extreem sporten en starten met een flink crash dieet. In het artikel ‘Mag ik sporten na de bevalling?’ vertellen wij hier meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *