Pijn tijdens de periode van je bevalling kun je niet compleet weg halen, maar je kunt er wel anders mee omgaan wat je een hoop kan helpen. In dit artikel willen wij dan ook een aantal goede tips geven hoe je om kunt gaan met de pijn tijdens de bevalling.

Het belangrijkste tijdens de bevalling is dat je niet ‘verzet’ tegen de pijn. Het klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Probeer een knop om te zetten in je hoofd dat de pijn die je gaat voelen slechts voor even is en dat het voor een goed doel is, namelijk je kindje die op de aarde komt. Het is namelijk zo dat hoe meer je verzet tegen de pijn, er meer adrenaline vrij komt in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker ontsluit en dat er minder endorfine vrij komt in je lichaam. Het beste is om te denken aan de goede dingen en de pijn zo goed mogelijk proberen weg te denken, al is dit natuurlijk erg lastig.

Het feit dat je minder endorfine in je lichaam krijgt (endorfine is een natuurlijke morfine) zorgt er dus voor dat je meer de pijn gaat voelen. Daarom is het dus belangrijk zo min mogelijk te verzetten tegen de pijn bij de bevalling.

Andere tips waar je aan kunt denken

  • Probeer jezelf van andere dingen te overtuigen, praat jezelf moed in door positief te denken.
  • Houd goed in je hoofd dat de pijn slechts tijdelijk is.
  • Probeer je lichaam zo goed mogelijk echt los te houden.
  • Zorg dat je niet verkrampt met het onderlichaam. De baarmoeder is namelijk een spier waar veel spanning opstaat en die gaat moeilijker open als er veel spanning is. Zorg dus voor ontspanning. Wil je even je spanning kwijt? Probeer dan in wat anders te knijpen met je handen bijvoorbeeld. Denk aan een kussen of iets dergelijks.
  • Zorg altijd voor een optimale houding welke het beste is voor je weeën en je pijn op te vangen. Zorg ook voor een comfortabele en vertrouwde omgeving zonder stress.

Zelf een goede tip? Laat het in een reactie weten.