Het gevoel dat je zwanger bent, maar het toch niet zeker weet? Tijd voor een zwangerschapstest!

Hoe werkt een zwangerschapstest, vanaf wanneer werkt een zwangerschapstest, hoe betrouwbaar is deze, waar is deze te verkrijgen? Zwangerschap-online.nl legt het je uit.

Direct een zwangerschapstest kopen? Klik hier voor het beste aanbod.

Hoe gaat het in zijn werking?

Even een korte uitleg wat de test precies doet: Een zwangerschapstest of het hormoon HCG in je urine aanwezig is. Wanneer een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder begint je lichaam met de aanmaak van dit hormoon. Waar vroeger werd aanbevolen om s’ ochtends een test uit te voeren, omdat de concentratie van het hormoon HCG op dit tijdstip het hoogst was. Kan dit tegenwoordig de gehele dag, omdat de testen zo gevoelig zijn.

Wanneer kan ik de test nemen? 

Een test zou genomen kunnen worden vanaf de eerste dag waarop je menstruatie zou moeten starten. Ook bestaat er de vroege zwangerschapstest, voor als je echt niet kunt wachten. Deze test kan al een aantal dagen voordat je de menstruatie verwacht. Hiermee kun je al eerder constateren of je echt zwanger bent of niet. Het voordeel van een test later nemen, is dat je al wat meer zeker bent dat de zwangerschap doorzet.

Lees altijd de bijsluiter van de test nauwkeurig. De ene test geeft namelijk aan dat je de stick in de urinestraal moet houden en het vervolgens op een plat oppervlak moet leggen voor een x aantal minuten. Waar weer andere zwangerschapstesten vragen om de stick in een potje met urine te leggen. Kijk ook altijd even of de test nog houdbaar is.

Hoe lees je de zwangerschapstest af?

Ook dit verschilt per test, raadpleeg daarom altijd even de bijsluiter. Sommige zwangerschapstesten geven het digitaal waar het bijvoorbeeld het woord ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ duidelijk staat aangegeven. De andere tonen wel een blauwe of roze lijn, anderen weer een plus of minteken.

Sommige testen geven soms een onduidelijk beeld, dit kan verschillende redenen hebben. Het beste is dan om enkele dagen later nog een test te doen, zodat je zeker bent.

Resultaat van de test

Bij positief resultaat wordt je natuurlijk mama! Nu kun je de verwachte bevallingsdatum gaan berekenen. Verstandig is om vervolgens een afspraak te plannen bij de gynaecoloog, waar een bloedonderzoek alles kan bevestigen. Vervolgens is het goed om te kijken hoe je familie en vrienden gaat vertellen van je zwangerschap.

Bij een negatief resultaat ben je dus niet zwanger in de meeste gevallen. Je kunt nu proberen opnieuw zwanger proberen te worden, in het artikel snel zwanger worden geven wij een aantal goede tips. Laat je zeker niet negatief beïnvloeden door de negatieve test.

Het kan zijn dat je toch in verwachting bent, dit komt omdat je de test te vroeg uitgevoerd hebt. Neem de test over een paar dagen dan nog een keer af voor een definitief resultaat.

Ten slotte kan het resultaat negatief zijn en blijft ook je menstruatie weg, dit klinkt voor velen niet logisch. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

Welke zwangerschapstest is het beste?

Alle testen zijn betrouwbaar, dit komt omdat ze allemaal naar hetzelfde hormoon zoeken. De verschillen zitten vaak in het gebruik, het design en de prijs. Je kunt natuurlijk altijd aan vriendinnen en familie vragen voor ervaringen. Ook kun je zelf reviews raadplegen van diverse webshops om te kijken wat de ervaringen zijn van gebruikers hiervan. Dan weet je in ieder geval wat je krijgt. Zwangerschapstest kopen? Kijk bij Kruidvat of bij één van de vele drogisterijen en apotheken online waar je het kunt kopen. Hier vindt je een groot aanbod van zwangerschapstesten met positieve reviews.

Zijn er zaken die fout kunnen gaan bij het afnemen van een zwangerschapstest?

Er zijn een aantal manieren waarom een zwangerschapstest fout kan gaan, wij sommen ze hier op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *