Lukt het jou en je partner maar niet om zwanger te raken? Dit kan er vervelend zijn en kan jullie veel stress geven. Je roept namelijk al gauw vele vragen bij jezelf op waar het aan ligt. Ligt het soms aan mij of ligt het aan me partner? Doen we iets niet goed of hebben we tot nu toe nog geen geluk gehad? Uit onderzoek blijkt dat bij 20% van alle gevallen waarbij het zwanger worden niet lukt, de oorzaak bij zowel de man als de vrouw ligt. Bij 50% ligt de oorzaak bij de vrouw en in 30% van de gevallen ligt de oorzaak bij de man. Dit artikel zal voornamelijk over het laatst genoemde gaan, waarbij de oorzaak bij de man ligt. Er zijn namelijk verschillende oorzaken die ervoor zorgen bij de man dat zwanger worden niet lukt. Een ICSI behandeling zou een oplossing kunnen zijn in dit geval! Lees verder over de ICSI behandeling.

Oorzaken verminderde vruchtbaarheid man

In feite ligt de oorzaak in dit geval altijd bij het sperma. Wanneer de man onvoldoende vruchtbaar is om er voor te zorgen dat jij en je partner een zwangerschap krijgen, dan betekend dit namelijk vaak dat er iets niet goed is met het sperma van de man. Onderstaand hebben we de meest voorkomende problemen met het zaad van de man opgesomd om er meer duidelijkheid aan te geven.

Bij iedereen zitten er zaadcellen tussen het sperma welke niet goed zijn gevormd. Bij de ene man is dit meer dan bij de andere. Is dit percentage erg hoog dan wordt de kans ook steeds lager dat er een zwangerschap zal ontstaan. Hetzelfde principe doet zich voor bij de beweeglijkheid van de zaadcellen. Bij iedere man is er een gedeelte van de zaadcellen welke zich snel voortbeweegt en een percentage dat minder snel kan zwemmen. Hoe betere zwemmers er tussen de zaadcellen zitten hoe hoger de kans op een zwangerschap. Is er slechts een kleine hoeveelheid dat snel dan zwemmen dan is ook de kans kleiner dat er een zaadcel tussen zit die de finish zal bereiken. Tot slot is er de oorzaak dat er onvoldoende sperma is, oftewel onvoldoende zaadcellen. Ook dit is erg logisch. Hoe minder zaadcellen, hoe lager de kans is dat er een zaadcel tussen zit die voor een bevruchting kan zorgen.

Behandeling tegen onvruchtbaarheid van de man (ICSI behandeling)

ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Wat hierbij wordt gedaan is dat er een injectie plaatsvindt van een goede spermacel direct in de eicel van de vrouw. Daarbij wordt de spermacel direct in het plasma van de eicel geplaatst. Dit lijkt erg veel op een IVF behandeling. Voor de patiënt is het in feite bijna hetzelfde. Er vindt namelijk (waarop wordt gehoopt) een bevruchting buiten de vagina plaats en in het laboratorium. Wanneer er een bevruchting heeft plaatsgevonden wordt de bevruchte eicel terug geplaatst in de baarmoeder van de vrouw waar een innesteling plaats kan vinden.

Echter is de behandeling die in het laboratorium plaatsvindt anders. Bij een IVF behandeling wordt er namelijk via een schaaltje de sperma (duizenden zaadcellen) samengebracht met een eicel en wordt er gehoopt op een bevruchting. Echter wanneer de zaadcellen van de man wellicht het probleem veroorzaken, zoals bovenstaand beschreven, is een IVF behandeling minder interessant. Er bestaat dan namelijk altijd nog een erg kleine kans dat een van de zaadcellen de eicel kan bevruchten. Dit zal zonde zijn van de behandeling en de daarbij gemaakte kosten.

ICSI behandeling

Een oplossing kan in dit geval dus een ICSI behandeling zijn. Hierbij wordt een zaadcel geselecteerd en deze wordt d.m.v. een glaspipetje direct in het plasma van de eicel gebracht. Zo hoeft deze spermacel dus niet meer te zwemmen! Op deze manier wordt de spermacel in feite geholpen. Waarna er een bevruchting heeft plaatsgevonden wordt de bevruchte eicel net als bij een IVF behandeling terug gebracht in de baarmoeder van de vrouw. Vaak wordt bij deze behandeling meerdere eicellen bevrucht en wanneer er een eicel tot volledige rijping komt dan wordt deze teruggeplaatst. Bij een ICSI behandeling wordt vaak 1 of maximaal 2 bevruchte eicellen in de baarmoeder geplaatst.

Omdat na de leeftijd 37 de kans op een zwangerschap bij de vrouw sterk afneemt, wordt er een leeftijdsgrens gerekend van 42 waarbij het mogelijk is om deze behandeling te ondergaan. De meeste ziekenhuizen hanteren deze leeftijd dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *