Willen jij en je partner graag een kind krijgen, maar lukt snel zwanger worden maar niet? Dit is iets waar veel stellen tegenwoordig last van kunnen hebben. Het kan volkomen normaal zijn dat je langere tijd met je partner probeert om een kind te krijgen en dat het maar niet lukt. Je hoeft je dus niet altijd direct zorgen te maken. Misschien lukt het jullie in de komende maanden wel. Echter zijn er ook andere methodes om zwanger te proberen worden wanneer het niet wil lukken. Een van deze methodes is een zogenaamd IVF behandeling, oftewel In Vitro Fertilisatie. In het dagelijks leven wordt deze term ook vaak aangeduid met de term ‘reageerbuisbevruchting’. Dit staat namelijk ook wel voor: bevruchting in glas.

Over de IVF behandeling

Bij deze behandeling wordt bij de vrouw meerdere eicellen tot rijping gebracht. Dit gebeurt door hormoonstimulatie. Vervolgens worden deze met een holle naald uit de vrouw gehaald om ze naar het laboratorium te brengen. Hier worden ze samengebracht met sperma om een bevruchting te veroorzaken. Hier is vervolgens het wachten en het hopen op. Wanneer er een bevruchting plaatsvindt tussen de samengebrachte eicel en zaadcel in het laboratorium wordt deze na enkele dagen teruggebracht in de baarmoeder. Dit gebeurt met een slangetje. Wanneer het zogeheten pré-embryo is teruggebracht in de baarmoeder is het afwachten of er een innesteling plaatsvindt. Op dit moment hoop je samen natuurlijk op het beste, zodat je je al voor kunt bereiden op de aankomende 9 maanden zwangerschap.

Bij een IVF behandeling worden er ook wel eens 2 eicellen via de vagina naar binnen gebracht. Dit is echter wel altijd het maximum. Je wilt natuurlijk dat de kans om dit keer zwanger te worden zo hoog mogelijk is en dat jij en je partner er ditmaal wel in slagen, zodat jullie aan de zwangerschapskalender kunnen beginnen!

Wanneer kom ik hier voor in aanmerking?

Wanneer jij en je partner er niet in slagen om zwanger te worden kun je er voor kiezen om naar de huisarts te gaan en het idee voor een IVF behandeling bij hem voor te leggen. De huisarts zal alle methodes met je doornemen welke jullie al hebben geprobeerd, hoelang jullie het al proberen en alle overige informatie op tafel krijgen. Pas wanneer alle andere methodes en tips om zwanger te worden al zijn geprobeerd zal de huisarts pas kunnen beslissing of jullie in aanmerking komen voor een IVF behandeling.

Vaak wordt deze behandeling toegepast bij vrouwen waarvan de eileiders niet meer goed functioneren. Dit heet ook wel endometriose. In het geval van endometriose bevindt zich baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Ook wanneer het zaad van de man niet goed genoeg is of bij een niet te herstellen sterilisatie bij de vrouw kan een reden zijn om over te gaan tot een IVF behandeling.

Kosten IVF behandeling

Daarnaast is het goed om te weten wat er wel en niet wordt vergoed door je zorgverzekering. Je wilt namelijk niet dat je een hele rekening thuis gestuurd krijgt, terwijl je nog steeds geen garantie krijgt of je hierna wel zwanger wordt. Zoals onderstaand namelijk al te lezen is blijft de kans van slagen onzeker. In je basisverzekering krijg je over het algemeen 3 maal een behandeling vergoed. In 2014 is dit namelijk vastgesteld. Onderstaand staan een aantal voorwaarden wat betreft de leeftijd van de vrouw waaraan voldaan moet worden en hoeveel eicellen en tijdens de IVF behandeling/reageerbuisbevruchting mogen worden ingebracht bij de vrouw.

Kans van slagen met deze behandeling

De kans dat de behandeling zal slagen blijft altijd nog erg klein. Daarom moet je er dus niet gelijk van uitgaan dat je zwanger zult worden wanneer de huisarts jullie groen licht geeft op een IVF behandeling. Natuurlijk is dit een positief iets wanneer jullie hier goedkeuring voor hebben, maar om teleurstellingen te voorkomen kunnen jij en je partner beter wachten met juichen, totdat je daadwerkelijk zwanger bent geraakt.

Over het algemeen is er namelijk een slagingskans van 20%. Dit is een gemiddelde van alle IVF behandeling die worden gedaan. Wanneer je deze behandeling ondergaat heb je dus een kans van 1 op de 5 dat deze zal slagen. Je moet je namelijk nog altijd bedenken dat je niet voor niets bij de huisarts zit en dat je niet zwanger kunt zaken. Aangezien de oorzaak nog onzeker is bestaat de kans dat je ook met deze behandeling niet zwanger kunt raken. De oorzaak bij bij jou lichaam liggen, maar ook bij de zaadcellen van de man. Onderstaand vind je een aantal punten waar de slagingskans vanaf hangt of het gaat lukken om zwanger te worden met een reageerbuisbevruchting.

Ondanks deze lage slagingspercentages is het wel weer een kans om toch een kind te kunnen krijgen. Mocht het niet lukken dan is een ICSI behandeling ook altijd nog een optie. Indien je denkt dat zwanger worden niet lukt dan zijn er dus nog altijd opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *