Tijdens de zwangerschap zul je veel dingen ervaren die minder prettig zijn om mee te maken en je hoopt dit natuurlijk zoveel mogelijk te beperken. Een van deze kwaaltjes kan kramp zijn tijdens de zwangerschap. Het kan vaak geen kwaad voor de gezondheid van je baby, maar het is natuurlijk niet prettig voor te om te hebben. Het is niet gek als dit verschillende vragen bij jou oproept. Wat kun je hier namelijk zelf aan doen en wanneer is het verstandig om medische hulp raad te plegen over kramp. In dit artikelen behandelen we enkele tips.

Spierkramp als je zwanger bent

Wat is kramp? Iedereen kent het gevoel wel van kramp. Die plotselinge steeds in je kuiten of op andere plekken. Geen prettig gevoel! Maar waar komt het vandaan? Kramp ontstaat door het plotselinge samentrekken van een spier. Normaal gesproken rust een gedeelte van het spierweefsel wanneer een ander gedeelte actief is. Dit samentrekken van de spieren kan verschillende oorzaken hebben. Hierna gaan we het hebben over de oorzaken van het samentrekken van de spieren wat leidt tot kramp.

Oorzaken van kramp tijdens zwangerschap

Tijdens het sporten hebben we het vast al wel eens gevoeld. Bij overmatig sporten heb je de kans last te krijgen van kramp of het plotseling koud maken van je lichaam. Je voelt ineens een scheut pijn in bijvoorbeeld je kuit of op een andere plek. Tijdens je zwangerschap kun je vaker last krijgen van kramp. Dit komt doordat je lichaam veranderd en je andere houdingen aanneemt vanwege de baby die in je buik groeit en de veranderingen van je lichaam.

Wanneer je bijvoorbeeld te lang zit of ligt in een bepaalde houding die niet comfortabel is voor je lichaam heb je een grotere kans om kramp te krijgen. Je ligt of zit nu misschien wat langer dan voorheen en ook in een positie welke niet geheel comfortabel is voor je lichaam. Wanneer je nu al schuin tegen een leuning hangt wanneer je in een stoel zit, draagt je lichaam nu namelijk ook het gewicht erbij. Daarnaast maak je nu sneller een ongewone beweging voor je lichaam. Je probeert ieder moment rekening te houden met je baby in je buik, zodat je voor hem of haar niks geks doet. Echter kan een andere beweging niet prettig zijn voor je lichaam, omdat het deze voorheen niet gewend was en op het moment ook extra gewicht draagt.

Spanning zorgt ook sneller voor kramp. Wanneer jij erg gestrest bent is de kans groter dat je last krijgt van kramp. Bij stress span je namelijk continue je spieren aan wat zorgt voor een hogere belasting van je spieren.

Andere oorzaken van het verkrijgen van kramp tijdens de zwangerschap zijn een slechte bloedsomloop of een magnesiumtekort. Magnesium zorgt namelijk voor een betere ontspanning van je spieren.

Wat kan ik er tegen doen?

rekoefeningen tijdens de zwangerschapHet liefst wil je kramp zoveel mogelijk voorkomen en als je er wel last van hebt om te zorgen dat je pijn weg gaat en niet meer terug komt. Er zijn diverse tips die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk last krijgt van kramp tijdens de zwangerschap. De voornaamste periode wanneer vrouwen last krijgen van kramp is rond week 24 van de zwangerschap. Probeer dus voor deze periode een van de onderstaande tips.

Door voldoende te blijven bewegen zorgt je dat je bloedsomloop goed blijft verlopen. Dit verminderd de kans op kramp. Let er dan wel gelijk op dat je ook weer niet overmatig gaat bewegen. Teveel bewegen kan namelijk ook voor overbelasting van de spieren zorgen wat leidt tot kramp. Het is wel goed om geregeld rekoefeningen te doen. Hier houdt je de rekbaarheid van je spieren goed en verstijven ze minder snel wanneer je gaat bewegen.

Ontspanning is altijd goed voor je lichaam. Ook buiten de zwangerschap om. Echter zul je tijdens de zwangerschap sneller gestrest zijn en daarom is het nu een goed moment om er extra op te gaan letten dat je niet teveel stress krijgt. Een extra hulpmiddel is om magnesium te nemen. Dit zorgt voor een betere ontspanning van je spieren. Toch is het wel goed dat je voornamelijk zelf probeer te ontspannen.

Wat je ook kunt doen is een zwangerschapsmassage nemen bij jou in de buurt. Deze worden op veel plekken in Nederland gegeven. Een zwangerschapsmassage zorgt voor een betere doorbloeding en een goede ontspanning van je spieren.

Het is voor je lichaam belangrijk dat je altijd een comfortabele houding probeert aan te nemen. Als je zit of ligt is het belangrijk om dat in een houding te doen waarbij je zelf prettig voelt. Heb je vaak dezelfde spieren waar je last van krijgt of waar je kramp in krijgt? Verwarm deze spieren dan iets vaker onder een warme douche of met een kruik. Ook dit zorgt namelijk voor meer rust in de spieren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *