Hoewel de meeste ouders zeggen dat het ze niet uit maakt of ze een jongen of een meisje krijgen, hebben de meeste ouders diep in hun achterhoofd vaak wel een voorkeur of ze liever een jongetje of een meisje krijgen. Uiteraard gaat het erom dat ze baby gezond wordt geboren en gezond blijft, maar er is niks mis mee om toch stiekem te hopen op een jongetje of een meisje. Daarbij is het natuurlijk de vraag of je hier zelf invloed op kunt uitoefenen. Het dragen van een blauwe of roze muts of een blauw of roze lint onder het kussen leggen tijdens de gemeenschap gaat je helaas niet helpen om er voor te zorgen dat je kind het geslacht krijgt waar je op hoopt. Je zou daarnaast denken dat de kans altijd 50/50 is, toch? Toch kan er gedeeltelijk invloed worden uitgeoefend op het geslacht van je kind. In dit artikel ontdek je hoe!
X Chromosomen en Y Chromosomen
Veelal klopt het ook dat je over het algemeen 50/50 kans hebt op een jongen of een meisje. Maar hoe komt het dat er een meisje ontstaat of hoe komt het dat er een jongen ontstaat? Het is namelijk goed om vooraf te weten hoe het werkt wanneer je een meisje of een jongen krijgt.
De zaadcellen en eicellen hebben bepaalde kenmerken oftewel chromosomen. De eicellen van de vrouw bestaan altijd uit X Chromosomen en de zaadcellen van de man kunnen zowel bestaan uit X chromosomen maar ook uit Y Chromosomen. Het X chromosoom zorgt er voor dat je later een meisje krijgt en het Y Chromosoom zorgt er voor dat je en jongen krijgt. Dit betekend dus dat de man altijd bepaald of het een meisje of een jongen wordt, want de zaadcellen bestaan uit X en Y chromosomen. De eicel van de vrouw kan niet veranderen en bestaat altijd uit een X Chromosoom Onderstaand staat het nogmaals weergegeven:
- Eicel (X) + Zaadcel (X) = Meisje
- Eicel (X) + Zaadcel (Y) = Jongetje
De zaadcel die de eicel bevrucht is bepalend voor het geslacht van je kind.
Geslacht beïnvloeden
De mannelijke zaadcellen (Y chromosomen) zijn sneller dan de vrouwelijke zaadcellen. Dit komt doordat deze minder genetisch materiaal mee krijgen en daardoor minder draaglast hebben. Hierdoor kunnen de mannelijke zaadcellen sneller zwemmen en bereiken ze eerder het eicel dan de vrouwelijke. Dit betekend dus dat als je een voorkeur hebt voor een jongetje dat je in dat geval het best tijdens de ovulatie en in de dagen er na geslachtsgemeenschap kunt hebben. De rijpe eicel is dan namelijk aanwezig en klaar om bevrucht te worden. De eerste die er is wint!
De vrouwelijke zaadcellen (X chromosomen) daarentegen zijn wellicht minder snel, maar zijn wel sterker dan de mannelijke. Dit komt doordat de vrouwelijke zaadcellen meer genetisch materiaal mee krijgen. Hierdoor leven de vrouwelijke zaadcellen ook langer dan de mannelijke. In het geval je een voorkeur hebt voor een meisje is het dus verstandig om enkele dagen (2 á 3 dagen) voor de ovulatie geslachtsgemeenschap te hebben en de dagen daarvoor tot aan de laatste menstruatie. De vrouwelijke zaadcellen hebben een grotere kans om langer te leven tot dat de rijpe eicel er is en wanneer ze al op de bestemming zijn gearriveerd, zijn de vrouwelijke zaadcellen over het algemeen sterker dan de mannelijke.
Chinese conceptiekalender
Ook is er de Chinese conceptiekalender. Deze kan je een indicatie geven of je een jongetje of een meisje zult krijgen. Bekijk je leeftijd en naar de maand waarin de bevruchting heeft plaatsgevonden of zal plaatsvinden. Volgens de Chinese kalender weet je op deze manier of je een jongetje of een meisje zult krijgen.
Samenvatting
Ondanks de bovenstaande tips raden we je aan om samen met je partner de focus te leggen op het krijgen van een gezonde baby. Er zijn tal van tips welke goed van pas zullen komen om de gezondheid van de baby te beïnvloeden en welke voor veel mensen nog niet duidelijk zijn. Weet je bijvoorbeeld hoe het zit met het gebruik van de zonnebank tijdens zwangerschap of om te vliegen tijdens zwangerschap? Op de website lees je het allemaal. Vergeet daarnaast niet hoe belangrijk de voeding is en om te stoppen met roken en drinken.