Roodvonk is een bacteriële infectie in de keel wat daarnaast ook zorgt voor een rode uitslag. Het is een ziekte die voornamelijk bij kleuters komt vanaf een jaar of drie. Roodvonk zorgt ervoor dat een kind erg moeite heeft met slikken.

Tegenwoordig komt roodvonk niet meer veel voor, dat was vroeger wel anders toen er nog geen antibiotica ontstond. Tegenwoordig kan het goed behandeld waar we later op zullen in gaan. Mocht je direct willen weten hoe het te behandelen, lees dan direct het onderste stuk.

Hoe ontstaat roodvonk eigenlijk?

Roodvonk ontstaat door een bacterie genaamd de streptokokkenbacterie. Deze soort bacterie wordt voornamelijk overgedragen via het hoesten of praten, door middel van druppeltjes in de lucht. Vaak komt ook door niezen, praten en contact met andere kinderen die er last van hebben. Deze bacterie kan meer ziektes en klachten veroorzaken, niet alleen roodvonk. Andere ziektes zijn keelontsteking, huidinfectie of infectie van het bindweefsel. Ook krijg je het nooit direct nadat je bent besmet, vaak duurt het twee tot zeven dagen voordat de verschijnselen komen waardoor je vaak ook geen idee hebt hoe je het hebt gekregen.

Belangrijk om te weten is dat roodvonk alleen de eerste tien dagen besmettelijk is.

Symptomen van roodvonk

Zoals hierboven al genoemd kan een baby last krijgen van diverse klachten en ziektes. Zo kan het kind al snel oplopende koorts krijgen van boven de 39 graden zelfs. Maar ook last van stevige keelpijn, hoofdpijn en misselijkheid behoren tot de opties. Een ander veelvoorkomende klacht is dat de klieren in de hals pijnlijk en opgezwollen zijn. De rode vonkjes verschijnen meestal na circa twee dagen, deze zijn vaak donkerrood. In de meeste gevallen zie je ze eerst op de borst, waarna ze zich uitbreiden. Met name op de warme en vochtige plekken op het lichaam, denk aan in de oksels, tussen de liezen en elleboogholtes.

Ook verschijnen er op het gezicht overal rode stippeltjes. Alsmede krijgt de tong een andere kleur, wat ook wel zogenaamd een frambozentong wordt genoemd. De tong krijgt hierbij een donkerrode kleur en wordt hobbelig. In de meeste gevallen zakt de koorts na circa vijf dagen, waarna ook de rode vlekjes weer verdwijnen en de tong weer normaal wordt. Ook de huid vervelt meestal na één tot drie weken, met name bij de handpalmen en voetzolen.

Is roodvonk gevaarlijk voor de baby?

Dit is een veel gestelde vraag. Meer dan terecht natuurlijk. Roodvonk is voornamelijk gevaarlijk voor baby’s met een verminderde weerstand, hartafwijkingen, afwijkingen in het keel, neus en oorgebied en ten slotte baby’s met het syndroom van Down.

Wanneer je baby geen last heeft van bovengenoemde punten dan hoef je niks te doen. Het gaat dan ook vanzelf over. Zorg dat je kind altijd genoeg te drinken krijgt en ook dat hij voldoende rust krijgt. Het is altijd verstandig je huisarts even te raadplegen voor zekerheid, zo kan het zijn dat je kind kinderparacetamol kunt geven.

Maar wanneer je baby niet wilt drinken of last heeft van bovengenoemde punten dan is het belangrijk zo snel mogelijk je huisarts te contacteren. Ook wanneer je baby een erg zieke indruk maakt, het na twee tot drie weken bleek en lusteloos wordt, de oogleden dik worden, de plas roze of rood wordt en het last krijgt van dikke rode gewrichten of plotselinge kortademigheid is het belangrijk direct je huisarts te raadplegen.

Hoe is roodvonk te behandelen?

Roodvonk is te behandelen door middel van antibiotica. Wanneer een baby roodvonk heeft en het krijgt antibiotica, dan is het twee dagen later niet meer besmet baar. Maar raadpleeg altijd eerst je huisarts, hij zal het voorschrijven wanneer het zo is. Wanneer je kind last heeft van een hevige keelpijn dankzij de roodvonk, is het goed om vloeibaar voedsel te geven en bijvoorbeeld een ijsje om de pijn even te verdunnen.

Opvallend bij roodvonk is dat niet iedereen ziek wordt na de besmetting. Om het te voorkomen is het goed om altijd een hand voor het hoesten en niezen te houden en hierna ook de handen te wassen, dit verkleint de kans om een ander te besmetten. Of een papieren zakdoekje te gebruiken en weg te gooien na gebruik.

Ten slotte kan roodvonk vaker dan één keer voorkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *